Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Η εγχείρηση (για το ευρώ) πέτυχε, ο ασθενής (η ΕΕ) απέθανε!



Σοφία Βούλτεψη:Χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι σώθηκε το ευρώ, ξεκίνησε η πορεία για τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό είναι το πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται από τις νέες – «σημαντικές, γενναίες και σωτήριες» - μεταμεσονύκτιες (πάλι) αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η αποστασιοποίηση της Βρετανίας, της οποίας ο πρωθυπουργός Κάμερον ανακοίνωσε ότι...
δεν θα υποστεί την αποφασισθείσα σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία με εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, αλλά και οι αποφάσεις που ουσιαστικά καταργούν την ίδια την συγκολλητική ουσία μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ, ανοίγουν τον δρόμο για την διάλυση της ίδιας της ΕΕ.

Οι εξαιρετικά αυστηροί όροι και η συνταγματοποίηση του «χρυσού κανόνα», που τελικά Γερμανία και Γαλλία επέβαλαν, δημιουργούν ακριβώς μια διαλυτική κατάσταση, καθώς οι κυβερνήσεις που δεν θα μπορούν να φέρουν σε πέρας αυτό το τιτάνιο έργο,  θα υποχρεώνονται να υποβάλλουν τους λαούς τους σε τόσο σκληρά μέτρα λιτότητας, που θα απειλείται η πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό των χωρών-μελών.

Αυτό με την σειρά του θα οδηγεί σε απομάκρυνση των χωρών που δεν θα ανταποκρίνονται από τον πυρήνα της ΕΕ – και επομένως, ακόμη και αν σωθεί το ευρώ, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα σωθεί η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οπότε, με δεδομένο ότι ευρώ χωρίς ΕΕ δεν νοείται, οι πιο απαισιόδοξοι (αλλά και που ξέρουν να προβλέπουν) διατυπώνουν την άποψη πως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 8ης και 9ης Δεκεμβρίου όχι μόνο δεν ενίσχυσε την ευρωπαϊκή ενοποίηση και το ευρώ, αλλά δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την διάλυσή τους.

Με δεδομένο ότι η Βρετανία πρόβαλε ένα σθεναρό «όχι», οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν να συμφωνήσουν επί της αλλαγής των συνθηκών χωρίς να αλλάξει η ίδια η ιδιοσύσταση της ΕΕ και το γεγονός ότι συμφωνούν οι υπόλοιπες εκτός ευρώ χώρες δεν δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας για το μέλλον της Ευρώπης.

Μέσα σ’ αυτή την σύγχυση, κάθε άλλο παρά με τυμπανοκρουσίες έγινε δεκτή η είσοδος της Κροατίας – η ΕΕ εξακολουθεί να διευρύνεται χωρίς να γνωρίζει αν θα υπάρχει καν η ίδια αύριο.

Τελικά, αυτό που κάποτε αποτελούσε εφιάλτη για την ΕΕ έγινε πραγματικότητα, αφού οι «17» (συν 9) συμφώνησαν για εισαγωγή του «χρυσού κανόνα», που προβλέπει ισοσκελισμένους  ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, με το διαρθρωτικό έλλειμμα να μην υπερβαίνει το 0,5% του ΑΕΠ.

Ο κανόνας θα ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο των χωρών μελών σε συνταγματικό ή ισοδύναμο επίπεδο, και θα περιλαμβάνει αυτόματο μηχανισμό κυρώσεων που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση παράβασης. Τις βασικές αρχές θα ορίσει η Κομισιόν ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα εποπτεύει την υιοθέτησή τους στο εθνικό δίκαιο.

Οι κυρώσεις για παραβάσεις που αφορούν στα ελλείμματα θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο η Κομισιόν να ελέγχει τα προσχέδια των εθνικών προϋπολογισμών.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν επίσης και στην επίσπευση της λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM). Ο μηχανισμός θα τεθεί σε λειτουργία μόλις τον επικυρώσουν τα κράτη μέλη που θα αντιπροσωπεύουν το 90% των δεσμευθέντων κεφαλαίων και κοινός στόχος, όπως σημειώνεται, είναι να τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2012.

Οι «17» δηλώνουν επίσης έτοιμοι να διασφαλίσουν τη δανειοδοτική δυνατότητα του Μηχανισμού στα 500 δισ. ευρώ, ενώ όπως αναφέρεται οι χώρες της ευρωζώνης και τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ε.Ε. θα εξετάσουν –και θα επιβεβαιώσουν μέσα σε δέκα μέρες- την πρόβλεψη για επιπρόσθετους πόρους προς το ΔΝΤ ύψους 200 δισ. ευρώ με τη μορφή διμερών δανείων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια πόρων του Ταμείου για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Προκειμένου τέλος να διασφαλιστεί ότι το ΕSM θα είναι σε θέση να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις σε κάθε πιθανή περίπτωση, οι κανόνες ψηφοφορίας στο Μηχανισμό θα αλλάξουν για να συμπεριλάβουν μία διαδικασία εκτάκτου ανάγκης. Ο κανόνας της ομοφωνίας θα αντικατασταθεί με την ενισχυμένη πλειοψηφία του 85% σε περίπτωση που η Κομισιόν και η ΕΚΤ κρίνουν ότι απαιτείται επείγουσα απόφαση για παροχή οικονομικής βοήθειας και ότι απειλείται η οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλες χώρες της ευρωζώνης, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία διατηρούν το δικαίωμα βέτο, καθώς η συμμετοχή τους στον ESM ξεπερνά το 15%.

Όσο για το πείραμα της συμμετοχής των ιδιωτών στο χρέος, αποκλείστηκε από μελλοντικές αναδιαρθρώσεις, καθώς κατέστη σαφές ότι πειραματόζωο θα παραμείνει μόνο η Ελλάδα.

Και βέβαια, δεν υπήρξε απόφαση για το θέμα του ευρωομολόγου δεδομένης της απόλυτης αντίθεσης του Βερολίνου σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σημειώνεται τέλος, πως για το θέμα του «χρυσού κανόνα» ο συνταγματολόγος υπουργός των Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος βρήκε τη λύση!

Όπως είπε κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, επειδή δεν μπορεί να υπάρξει άμεσα συνταγματική αναθεώρηση, θα υπάρξει η λύση της ψήφισης διεθνούς σύμβασης που θα προβλέπει τον συγκεκριμένο δημοσιονομικό κανόνα και θα έχει υπερνομοθετική ισχύ.
www.elzoni.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου