Ο επικεφαλής των ελεγκτών ζήτησε από την κυβέρνηση να κλείσει «περιττούς» οργανισμούς και επιχειρήσεις ενώ μίλησε ανοιχτά για απομάκρυνση υπαλλήλων. Εθεσε ζήτημα μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ
«Βόμβες» έριξε χθες ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην τρόικα κ. Π. Τόμσεν ζητώντας...
από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε επιθετικό κλείσιμο «περιττών» οργανισμών και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί εμμέσως πλην σαφώς στο ενδεχόμενο «ακύρωσης» της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ειδική αναφορά έκανε στους υψηλούς μισθούς των εταιρειών δικτύων (ΔΕΚΟ) στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι έρχονται και νέες περικοπές.
Οι τοποθετήσεις του κ. Τόμσεν έγιναν μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία και σε μεγάλο βαθμό προδικάζουν τα μέτρα που μετά από απαίτηση της τρόικας θα συμπεριληφθούν στο επικαιροποιημένο μνημόνιο το οποίο θα συνοδεύσει τη νέα δανειακή σύμβαση.
Η λήψη σκληρών μέτρων αποτελεί σύμφωνα με τους δανειστές μας μονόδρομο καθώς, όπως επανέλαβε ο κ. Τόμσεν, «δεν υπάρχουν πλέον εύκολες λύσεις».
Πάντως για ακόμη μία φορά είπε «όχι» στην επιβολή νέων φόρων και στις οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Δεν απέκλεισε η ύφεση φέτος στην Ελλάδα να κλείσει πάνω και από το 6%, εξέλιξη την οποία απέδωσε, όπως επίσης και την αποτυχία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, στις μεγάλες καθυστερήσεις στον κρίσιμο τομέα των μεταρρυθμίσεων, ειδικά όσον αφορά στο Δημόσιο.
Προειδοποίηση«Είχα προειδοποιήσει εδώ και έναν χρόνο πως χωρίς μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο το φετινό έλλειμμα δεν θα υποχωρούσε κάτω του 10% του ΑΕΠ φέτος», δήλωσε ο κ. Τόμσεν ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναπροσαρμογών στο πρόγραμμα. Υπογράμμισε δε πως υπάρχει κίνδυνος αποτυχίας του εάν δεν διασφαλιστεί ευρεία πολιτική στήριξη και καλύτερη διαχείριση στη συλλογή φορολογικών εσόδων.
Πιο αναλυτικά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, μιλώντας σε συνέδριο το οποίο διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, αναφέρθηκε στην πορεία του ελληνικού οικονομικού προγράμματος αλλά και στα βήματα που θα πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής:
- Για πρώτη φορά μίλησε ανοιχτά για απολύσεις στον δημόσιο τομέα
τονίζοντας παράλληλα πως η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει κάποια ταμπού τα
οποία σχετίζονται με τη λειτουργία του.
- «Η Ελλάδα πρέπει να εξετάσει πιο επιθετικά το θέμα του κλεισίματος κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών και ίσως πρέπει να δεχθεί σε αυτή τη διαδικασία μη εθελοντικές περικοπές θέσεων εργασίας» είπε χαρακτηριστικά.
- Εθεσε το ζήτημα των υψηλών μισθών στις επιχειρήσεις υποδομών
που παλαιότερα ήταν κρατικές. Αναφέρθηκε δηλαδή στις αποδοχές των
εργαζομένων σε εισηγμένες ΔΕΚΟ (όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ κ.α.) οι
οποίες είναι υψηλές και θα πρέπει να μειωθούν. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ.
Τόμσεν υπογράμμισε πως το ότι δεν εθίγη νωρίτερα το θέμα ήταν μία
παράβλεψη της τρόικας.
- Εκανε με εύσχημο τρόπο αναφορά
στην περαιτέρω μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα υπαινισσόμενος την
«ακύρωση» της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αναγνώρισε την πρόοδο που
έχει γίνει στην αναστολή της επέκτασης της Συλλογικής Σύμβασης αλλά
έσπευσε να προσθέσει πως μπορεί να γίνουν περισσότερα για την αύξηση της
ευελιξίας της αγοράς εργασίας και για την καλύτερη σύνδεση μισθών και
παραγωγικότητας.
- Κατέστησε σαφές ότι η επιτυχία του προγράμματος απειλείται εάν, μεταξύ άλλων, δεν διασφαλιστεί ευρεία πολιτική στήριξη: «Ας μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, χωρίς ευρεία πολιτική στήριξη ο κίνδυνος αποτυχίας του προγράμματος είναι σημαντικός» διεμήνυσε.
ΡΑΪΧΕΝΜΠΑΧ
Πρόταση μείωσης μισθών
Μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα πρότεινε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα, Χ. Ράιχενμπαχ.
Στην ομιλία του στο συνέδριο σημείωσε ότι το μοναδιαίο κόστος εργασίας μπορεί να περιορίστηκε εντός του 2010 και του 2011, αλλά η μείωση αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί με στόχο να γίνει πιο ανταγωνιστική η Ελλάδα.
Παράλληλα, ζήτησε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός του κρατικού μηχανισμού, να δημιουργηθούν οργανογράμματα υπουργείων που θα οδηγούν σε σημαντικές εξοικονομήσεις, να προχωρήσει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και να επανεξεταστεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Προσέθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν πλέον με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.
Κώστας Τσαχάκης
ktsahakis@pegasus.gr
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου