Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Φόροι, τεκμήρια, αυξήσεις στη σκιά μιας παραίτησης-σοκ




Σοφία Βούλτεψη:Στη σκιά της παραίτησης των οικονομικών εισαγγελέων, συνεχίζεται η γνωστή αδιέξοδη πολιτική βαριάς φορολόγησης, με παράλληλη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Ο πρωτοχρονιάτικος φορομπηχτικός «μπουναμάς» με τα νέα υπερδιογκωμένα τεκμήρια, σε συνδυασμό με την μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 9,2% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, την ώρα που η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προαναγγέλλει... μια ζοφερή νέα χρονιά και αποδεικνύει πως η λειτουργία της κυβέρνησης συνεργασίας περιορίζεται σε επανάληψη των λαθών του παρελθόντος και επαύξησή τους.

Όλα τα κόμματα, πλην ΠΑΣΟΚ, που είχε ψηφίσει τους σχετικούς νόμους επί δικής του κυβερνήσεως, αντέδρασαν χθες έντονα, με τη Ν.Δ. να μιλά για «φορολογικό εφιάλτη», τον ΛΑΟΣ να αναφέρεται σε παλιά φορολογική «περπατησιά», τον ΣΥΡΙΖΑ σε «τεκμήρια κυβερνητικής βαρβαρότητας», την Δημοκρατική Αριστερά σε «αναποτελεσματικές φορολογικές διατάξεις» και την Δημοκρατική Συμμαχία σε «στραγγαλισμό της αγοράς και μεγέθυνση της ύφεσης».

Τα νέα τεκμήρια νομοθετήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι (Ν. 3896/2011) και όπως προκύπτει και από τη σχετική εγκύκλιο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το ΥΠΟΙΚ, οι αυξήσεις φθάνουν στο 60% για τις πισίνες, στο 70% για ακίνητα και αυτοκίνητα και στο 200% για σκάφη αναψυχής. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι η απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» ισχύει έως το τέλος του 2013 για αγορά και ανέγερση ακινήτων, όπως και δεξαμενών κολύμβησης.

Την ίδια ώρα, ήλθε και η από καιρό προαναγγελθείσα αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, να ανακοινώνει πως «η απόφαση για την έγκριση των αυξήσεων ελήφθη με γνώμονα την ανάγκη να παραμείνει η ΔΕΗ υγιής επιχείρηση και να παρουσιάσει κέρδη το 2012, καθώς τα δεδομένα - όπως έχει δηλώσει και η διοίκηση της ΔΕΗ - έδειχναν ότι πάρα πολύ σύντομα η επιχείρηση δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της».

Την ίδια ώρα, βαριά εξακολουθεί να ρίχνει τη σκιά της η παραίτηση των δύο οικονομικών εισαγγελέων, Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να ζητά χθες κατά τη δίωρη συνάντηση που είχε με τους προέδρους των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου παρουσία των υπουργών Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, και Επικρατείας Γιώργου Σταυρόπουλου, τη διερεύνηση το ταχύτερο δυνατόν, των λόγων που επικαλούνται στην επιστολή παραίτησής τους.

Ο κ. Παπαϊωάννου μάλιστα είπε πως ο κ. Παπαδήμος ζήτησε η διερεύνηση να γίνει εντός της ημέρας!

Στη δική της παρέμβαση, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέφρασε την απορία της για τη νομοθετική πρωτοβουλία αντικατάστασης των δύο οικονομικών εισαγγελέων έξι μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, με τροποποίηση του νόμου 3943/2011.

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ναι μεν η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην εκτελεστική και νομοθετική λειτουργία, πλην όμως, όταν αφορά σε ζητήματα της δικαστικής λειτουργίας, οι χειρισμοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, γιατί, διαφορετικά, μπορούν να δημιουργηθούν εκτιμήσεις ή και υπόνοιες παρέμβασης στην απρόσκοπτη λειτουργία της», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται πως «είναι απορίας άξιον τι οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών να επιθυμεί να προβεί, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, στην αλλαγή αυτή του νομοθετικού πλαισίου και στην αντικατάσταση των εν λόγω εισαγγελικών λειτουργών, δεδομένου ότι ο θεσμός, υπό το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα απολύτως ικανοποιητικά».

Προσθέτουν μάλιστα, πως οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης «επελέγησαν από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο προκειμένου να ασκήσουν τα καθήκοντα του Οικονομικού Εισαγγελέα και του αναπληρωτή του, έχοντας παράσχει, με την μέχρι σήμερα άσκηση των καθηκόντων τους, τα εχέγγυα της επιστημονικής τους κατάρτισης και επάρκειας, της ακεραιότητας του χαρακτήρα τους και της βαθιάς προσήλωσης τους στο ιδεώδες της Δικαιοσύνης».

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία, δια του τομεάρχη της Κώστα Τζαβάρα, κατηγορεί τον υπουργό των Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο για «μεθόδευση» και καλεί τους δύο αρμόδιους υπουργούς να δώσουν εξηγήσεις, καθώς οι δύο εισαγγελείς «ασχολούνταν με ύποπτες υποθέσεις, που αγγίζουν ακόμη και δράσεις ή παραλείψεις της κυβέρνησης Παπανδρέου».

Αναμένεται να αποδειχθεί κατά πόσον οι φόροι, τα τεκμήρια και οι αυξήσεις των τιμολογίων (αλλά και όλο το Μνημόνιο), οφείλονται σε κυβερνητικές αποφάσεις που διερευνούσαν οι δύο εισαγγελείς…

 www.elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου