χέρι, υπερψήφισε τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου, τον οποίο πολλά στελέχη της Ν.Δ. χαρακτηρίζουν «προϋπολογισμό Παπανδρέου».
Αντιδράσεις
Το «ναι» του Σαμαρά στον προϋπολογισμό έφερε όμως μοιραία και μια σειρά προβλήματα σε ένα κομμάτι της βάσης της Ν.Δ., που είναι επιφυλακτικό στη συγκυβέρνηση. Οι αντιδράσεις ήταν πολλές και έντονες, ωστόσο στη Συγγρού ευελπιστούν ότι η ιστορία δεν θα έχει συνέχεια και ότι αυτά τα στελέχη δεν θα... μετακομίσουν προς άλλους κομματικούς σχηματισμούς.
«Από τη στιγμή που όλα τα κόμματα της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου», έλεγε στέλεχος της Ν .Δ., «πιστεύουμε ότι τα προβλήματα θα είναι περιορισμένα. Εκτός αν αυτοί που αντιδρούν επιλέξουν να πάνε στον... Τσίπρα».
Καλού κακού πάντως τα στελέχη της Ν.Δ. έλεγαν ως επιχείρημα στους βουλευτές που αντιδρούσαν, αλλά και στα στελέχη του κόμματος, ότι αυτός ο προϋπολογισμός δεν θα μακροημερεύσει και γι' αυτό δεν πειράζει που έδωσαν την ψήφο τους. Συγχρόνως η Συγγρού αποφάσισε να διαχωρίσει πιο πολύ τη θέση της σηκώνοντας περισσότερο τους αντιπολιτευτικούς τόνους.
Παρά το τηλεφώνημα μάλιστα του Παπαδήμου στον Σαμαρά να μειώσει την ένταση και παρά τη δέσμευση του προέδρου της Ν.Δ. ότι θα το πράξει, τα πράγματα δείχνουν μάλλον το... αντίθετο.
Οι πληροφορίες λένε ότι, αμέσως μετά τις γιορτές, οι... κορώνες του Μιχελάκη θα ενταθούν, αφού η Ν.Δ. θέλει να δείξει πάση θυσία στους ψηφοφόρους της ότι συμμετέχει μεν στην κυβέρνηση, αλλά δεν σκοπεύει να χρεωθεί τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
Δεδομένου δε ότι ο Σαμαράς «έλυσε» το θέμα των εκλογών λέγοντας ότι «δεν είναι αγκαλιά με το ημερολόγιο» και πιστεύοντας ο ίδιος και τα στελέχη του ότι πιθανότερη ημερομηνία να στηθούν κάλπες είναι η 18η Μαρτίου, η Ν.Δ. θα προσπαθήσει να κερδίσει τις δεξιές ψήφους που... «αποδήμησαν» μετά το «ναι» στη συγκυβέρνηση.
Διχάζουν
Σαν να μην αρκούσε ο προϋπολογισμός, οι βουλευτές της Ν.Δ. έχουν μπροστά τους έναν νέο Γολγοθά. Την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου Βενιζέλου, με το οποίο είχαν διαφωνήσει εξ αρχής έντονα, αφού πρακτικά σημαίνει νέα σκληρότερα μέτρα το 2012. Οι ρυθμίσεις που θα ψηφιστούν κλείνουν εκκρεμότητες της κυβέρνησης Παπανδρέου, τις οποίες ο Βενιζέλος ήθελε να περάσει από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία.
Την ίδια στιγμή η συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου και ο τρόπος με τον οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί της φαίνεται ότι διχάζουν και τα κορυφαία στελέχη της Συγγρού. Έτσι, πριν από μερικές μέρες δημιουργήθηκε ένταση ανάμεσα στον Δ. Αβραμόπουλο, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Κ.Μαρκόπουλο αλλά και τον Πρ. Παυλόπουλο.
Ο Αβραμόπουλος είπε ότι είναι «οξύμωρο να αντιπολιτεύεσαι την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχεις».
Του απάντησε εμμέσως ο Μαρκόπουλος, ο οποίος είπε ότι «απαιτείται να ελέγχεται, ακόμα και να αντιπολιτεύεται αυτή η κυβέρνηση, πρώτον, γιατί είναι αποιδεολογικοποιημένη πλήρως. Δεύτερον, γιατί έχει αναλάβει συγκεκριμένο έργο. Τρίτον, γιατί αποτελείται κατά 80% από υπουργούς αποτυχημένους στη δουλειά τους».
Ακόμη πιο αυστηρός ήταν ένας πρώην... επιτυχημένος της Ν.Δ., ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος είπε ότι «η κυβέρνηση Παπαδήμου επιβλήθηκε από το εξωτερικό... Μην πιστεύουν κάποιοι ότι αυτό το πράγμα θα παραταθεί. Ο Σαμαράς ήθελε εκλογές. Τα όσα συμφωνήθηκαν, συμφωνήθηκαν εν όψει της 6ης δόσης».
Με την τακτική «μαστίγιο και καρότο»
Κάποιοι πάντως ισχυρίζονται ότι τα όσα λέει και κάνει ο Αβραμόπουλος είναι σε πλήρη συμφωνία με τον Σαμαρά και ότι οι δυο τους έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν τη γνωστή τακτική «μαστίγιο και καρότο». Δηλαδή οι συμμετέχοντες στην κυβέρνηση να εμφανίζονται συνεπείς με την κυβέρνηση και το κόμμα να ασκεί κριτική.
Σχολιάζοντας μάλιστα τα σενάρια που θέλουν τον Αβραμόπουλο να βρίσκεται πολύ κοντά στις θέσεις των πέντε νεοφιλελεύθερων, οι ίδιοι υπογράμμιζαν ότι ο υπουργός με τον καθένα απ' αυτούς έχει διαφορετική σχέση. «Άλλους τους σιχαίνεται και άλλους τους συμπαθεί».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εν τω μεταξύ ετοιμάζεται να εισπράξει συγχαρητήρια για τη συνετή στάση του στη Μασσαλία, στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εκεί θα μιλήσει στη γενική συνέλευση παρουσία των ομολόγων του, που πριν από λίγο καιρό τον επέκριναν για την τακτική που ακολουθούσε αρνούμενος να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Φυσικά τη συγκεκριμένη στιγμή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει και τα γεγονότα υπέρ του - μετά την προειδοποίηση των οίκων αξιολόγησης για ολόκληρη την ευρωζώνη και τη Γερμανία - αφού, όπως λένε οι στενοί του συνεργάτες, από την πρώτη στιγμή είχε επικεντρωθεί στην κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών, όπως η έκδοση ευρωομολόγου.
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου