Μέσα σε μία εβδομάδα οι τύχες του ευρώ έχουν αλλάξει δραματικά και από
τη σωτηρία, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, η ανακοίνωση του
δημοψηφίσματος στην Ελλάδα έφερε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα στο χείλος
της αβύσσου, γράφει το Spiegel και την Ελλάδα στα πρόθυρα της εξόδου από
την Ευρωζώνη.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι...
η συνάντηση στις Κάννες δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι...
Η ανακοίνωση για το δημοψήφισμα το απόγευμα της Δευτέρας προκάλεσε σοκ και οργή στους δανειστές της Ελλάδας και μετέτρεψε αμέσως την αισιοδοξία από την συμφωνία της περασμένης εβδομάδας σε βαθιά απαισιοδοξία, συνεχίζει το Spiegel.
Αν οι Έλληνες ψηφοφόροι απαντήσουν «όχι», λέει ακόμη το Spiegel, θα προκαλούσε μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ενώ –μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα– θα έχουν αναστατωθεί οι αγορές και θα έχουν φέρει το ευρώ πιο κοντά στην άβυσσο.
Το Spiegel παραθέτει σειρά δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου όπου ασκείται κριτική στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης ενώ επισημαίνεται και το ότι η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.
Από την πλευρά της η Wall Street Journal, σε κύριο άρθρο της υπό τον τίτλο «Ένα ελληνικό μάθημα για τη Δημοκρατία», τάσσεται υπέρ της απόφασης του Γ. Παπανδρέου για διενέργεια δημοψηφίσματος.
Όπως επισημαίνεται «αν και με την κίνηση αυτή ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστη χθες ο πιο αντιδημοφιλής άνθρωπος στην Ευρώπη, προκαλώντας πτώση στις διεθνείς αγορές, στέλνοντας στα ύψη την απόδοση των ιταλικών ομολόγων και ωθώντας τους Γερμανούς αξιωματούχους να κατηγορούν τη συμπεριφορά του ως αντιευρωπαϊκή, ένα δημοψήφισμα στην Αθήνα μπορεί να είναι διδακτικό για ολόκληρη την Ευρώπη».
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το κύριο άρθρο της εφημερίδας, αν ο ελληνικός λαός υπερψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση, ο κ. Παπανδρέου θα ενισχυθεί πολιτικά, ενώ εάν την καταψηφίσει, οι Έλληνες θα αναλάβουν τουλάχιστον την ευθύνη για τις συνέπειες και αυτό είναι καλύτερο από τις διαδηλώσεις τους στους δρόμους κατά των πολιτικών στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες, έναντι των οποίων δεν έχουν καμία επιρροή.
Επιπλέον, ο συντάκτης του άρθρου υποστηρίζει ότι μία ελληνική χρεοκοπία θα παράσχει ένα μάθημα για το τι συμβαίνει στις χώρες που ζουν πέραν των δυνατοτήτων τους και ίσως αυτό νουθετήσει τους Ιταλούς βουλευτές, προκειμένου να διορθώσουν τις αντι-αναπτυξιακές πολιτικές τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου