Την έγγραφη δέσμευση, εντός της εβδομάδας, των κ. Παπανδρέου και Σαμαρά ότι θα υλοποιήσουν τις αποφάσεις της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου απαίτησε χθες το Eurogroup.
Με το τελεσίγραφό του, το Eurogroup (όπως αποκάλυψε το "Εθνος της Κυριακής) κλιμάκωσε τις πιέσεις προς τη ΝΔ και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να αποδεχθούν...
όλους τους όρους της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής προκειμένου να εκταμιευθεί, εντός του Νοεμβρίου, η έκτη δόση των δανείων και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη σύνταξη του νέου προγράμματος.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επέμεινε στην ανάγκη διακομματικής υποστήριξης σε όλες τις πτυχές του δεύτερου προγράμματος, υπογραμμίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις που θα τη στηρίξουν θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Το συγκεκριμένο "ντικτάτ" ήταν τελικά το αποτέλεσμα του κλίματος αμφισβήτησης και δυσπιστίας που κυριάρχησε στη διάρκεια της συνεδρίασης έναντι της Ελλάδας.
Μάλιστα, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, με την υποστήριξη αρκετών κρατών-μελών, είπε ότι προκειμένου να καταβληθεί η 6η δόση "θα πρέπει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα να συμφωνήσουν στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων άμεσα και να μην περιμένουμε έως τις εκλογές".
Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, το μοντέλο που θα ακολουθηθεί στην Ελλάδα είναι αυτό της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξαν το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Ο επικεφαλής της Ευρωζώνης διευκρίνισε ακόμη ότι αμέσως μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης, η τρόικα θα επανέλθει στην Αθήνα για την ολοκλήρωση, έως το τέλος του έτους, των διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος.
"Η θετική απόφαση που ελήφθη στις 26 Οκτωβρίου σχετικά με την έκτη δόση δεν έχει εγκαταλειφθεί" ανέφερε ο Ζ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή παραμένει σε ισχύ και η εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν αποδεκτοί όλοι οι όροι που περιλαμβάνονται στο δεύτερο πρόγραμμα.
Ο πρόεδρος του Eurogroup διευκρίνισε, επίσης, ότι η επικύρωση για την εκταμίευση της έκτης δόσης μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω τηλεδιάσκεψης έως τις 29 Νοεμβρίου.
Ερωτηθείς αν η απαίτηση για έγγραφη δέσμευση συνιστά παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, ο Ολι Ρεν απάντησε ότι το ίδιο συνέβη στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, χωρίς αυτό να θεωρηθεί παρέμβαση στα εσωτερικά αυτών των χωρών.
Ο κοινοτικός επίτροπος Ρεν σημείωσε ότι η μονομερής εξαγγελία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου αποτελεί πλήγμα για την αξιοπιστία της χώρας, η οποία πρέπει να αποκατασταθεί.
Πιέσεις
Το κλίμα των ασφυκτικών πιέσεων σε βάρος της Αθήνας είχε φανεί από νωρίς, όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διεμήνυσε ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το μοντέλο της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, όπου οι βασικές πολιτικές δυνάμεις προσυπέγραψαν το Μνημόνιο.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Κομισιόν, διά του εκπροσώπου Ολι Ρεν, ο οποίος επανέλαβε, για ακόμη μία φορά, ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα πρέπει να συμφωνήσουν στους βασικούς στόχους του προγράμματος προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του.
Πάντως, εν αναμονή αυτού του "διπλού καθαρού μηνύματος" από την Ελλάδα τόσο για την αποσαφήνιση του πολιτικού σκηνικού όσο και για τις οικονομικές εξελίξεις, το Eurogroup έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν βιάζεται να προχωρήσει στην εκταμίευση της 6ης δόσης. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος προσερχόμενος στη Σύνοδο υπογράμμισε με νόημα ότι από τη στιγμή που οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας επαρκούν έως τα μέσα Δεκεμβρίου, τότε... "υπάρχει χρόνος για τη λήψη της απόφασης". Με τον πιο επίσημο τρόπο ο Ζ. Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι η 6η δόση θα παραμείνει μπλοκαρισμένη έως ότου αρθούν όλες οι αβεβαιότητες.
Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είχε κατ' ιδίαν διαδοχικές συναντήσεις με τον Ο. Ρεν και τον Ζ. Γιούνκερ, δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ότι: "To Eurogroup υποδέχτηκε πολύ θερμά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και ιδίως την απόφαση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων να στηρίξουν μια κυβέρνηση με αποστολή την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.
Ετοιμότητα
Από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup προκύπτει ότι η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να εφαρμόσει στο σύνολό της την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, αρχής γενομένης από την έγκαιρη εκταμίευση της έκτης δόσης, εφόσον και μόλις η νέα κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν επιβεβαιώσουν και εγγράφως τις δεσμεύσεις της χώρας που συνδέονται με την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Αμέσως μετά, η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα για τις αναγκαίες διαβουλεύσεις που οδηγούν στο νέο πρόγραμμα.
Παράλληλα, το Eurogroup αποφάσισε να κινηθούν κανονικά, από τώρα, όλες οι διαδικασίες που συνδέονται με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο νέο σχήμα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, με τη μείωσή του κατά 100 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ".
Β. ΔΕΜΙΡΗΣ
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου