Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

«Ποια μύγα τσίμπησε τον Παπανδρέου;»


«Ποια μύγα τσίμπησε τον Παπανδρέου;»  Δριμεία κριτική από τη "Le Monde". Τις πιθανές επιπτώσεις στην Ευρωζώνη από ένα "όχι" στο δημοψήφισμα τονίζουν γαλλικές, γερμανικές και βρετανικές εφημερίδες. Ιδιαίτερα επικριτικά τα σχόλια στον αμερικανικό Τύπο

Στα πρωτοσέλιδα όλων των διεθνών μέσων ενημέρωσης βρίσκονται οι εξελίξεις...
στην Ελλάδα και η επόμενη ημέρα της ανακοίνωσης της απόφασης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει σε ψήφο εμπιστοσύνης και δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση, που προβλέπει "κούρεμα" του χρέους κατά 50%.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η γαλλική "Le Monde" με το κεντρικό της άρθρο, το οποίο φέρει τίτλο "Ποια μύγα τσίμπησε τον Γιώργο Παπανδρέου;" και στο οποίο ασκείται δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό. Η εφημερίδα τον κατηγορεί ότι "θέλει πράγματι να δικαιώσει εκείνους στη Γερμανία και αλλού που μετανιώνουν για την παρουσία της χώρας του στην Ευρωζώνη", ενώ, όπως αναφέρει, ο Ελληνας πρωθυπουργός με την εξαγγελία δημοψηφίσματος στις 31 Οκτωβρίου "ενισχύει μια καταιγίδα η οποία απειλεί να επιστρέψει".
Από την άλλη, το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel" σε δημοσίευμά του, παρότι αρχικά χαρακτηρίζει την απόφαση ως "επικίνδυνο ποντάρισμα", εν συνεχεία παραθέτει μια σειρά επιχειρημάτων που την καθιστούν "ορθή".
Πιο κοντά στη "Le Monde", η "Deutsche Welle" θεωρεί ότι το δημοψήφισμα θα είναι καταστροφικό για την Ελλάδα, καθώς θα την οδηγήσει εκτός Ευρωζώνης και εστιάζει στα σενάρια για πτώχευση και κατάρρευση του κυβερνητικού σχήματος.
Με τον Ελληνικό τίτλο «Χάος» κυκλοφορεί σήμερα στη Γαλλία η Λιμπερασιόν. Ιδιαίτερα επικριτικά για τον έλληνα πρωθυπουργό ήταν τα σχόλια της Λε Μοντ. Από τις ελάχιστες εξαιρέσεις το γερμανικό «Der Spie
Με τον Ελληνικό τίτλο «Χάος» κυκλοφορεί σήμερα στη Γαλλία η Λιμπερασιόν. Ιδιαίτερα επικριτικά για τον έλληνα πρωθυπουργό ήταν τα σχόλια της Λε Μοντ. Από τις ελάχιστες εξαιρέσεις το γερμανικό «Der Spiegel», που είχε ως τίτλο «Μπράβο, κύριε Παπανδρέου»
Σε άρθρο τους οι γερμανικοί "Financial Times", πάντως, επαναλαμβάνουν ότι η κίνηση Παπανδρέου είναι ορθή. Το "Focus" αναφέρει ότι "ο Παπανδρέου διακινδυνεύει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ", ενώ η "Handelsblatt" στην ιστοσελίδα της έχει κεντρικό άρθρο με τίτλο: "Το ριψοκίνδυνο παιχνίδι του Παπανδρέου με τη διάσωση του ευρώ".
Από την πλευρά της η "Le Figaro" γράφει: "Εκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Ηλυσίων προκάλεσε η απόφαση του Ελληνα πρωθυπουργού" και τονίζει ότι "προξένησε σεισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη".
«Ποια μύγα τσίμπησε τον Παπανδρέου;»
Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ιδιαίτερα τα σενάρια που θέλουν το δημοψήφισμα να βυθίζει την Ευρωζώνη σε μια νέα κρίση. Ενδεικτικό ήταν το άρθρο της "Guardian" με τίτλο "Η Ελλάδα ρίχνει τη συμφωνία διάσωσης της Ευρώπης σε νέα κρίση", στο οποίο εκφράζονται φόβοι ότι ένα "όχι" "θα εξαφανίσει τις διαπραγματεύσεις που έγιναν για το πώς η χώρα θα λύσει το πρόβλημα του χρέους της και θα αποτρέψει μια κρίση σαν αυτή της Λίμαν Μπράδερς".
Βέβαια σε άρθρο του οικονομικού συντάκτη Λάρι Ελιοτ, αναφέρεται ότι το ποντάρισμα του Γιώργου Παπανδρέου μπορεί να αποδώσει. Αντίστοιχα η "Ντέιλι Τέλεγκραφ", αφού τονίζει ότι οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης άκουσαν με "φρίκη την είδηση για δημοψήφισμα", επαναλαμβάνει τα περί ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Αμερικανικά ΜΜΕ
Οι "Τάιμς της Νέας Υόρκης" σε άρθρο τους με τίτλο "Η ελληνική κυβέρνηση κλυδωνίζεται μετά την κίνηση για δημοψήφισμα", παρότι κριτικάρει την απόφαση όσον αφορά τις επιπτώσεις που αυτή μπορεί να έχει στην Ευρωζώνη, αναφέρει ότι "το δημοψήφισμα ήταν το τελευταίο καταφύγιο του πρωθυπουργού, που στόχο είχε να κερδίσει ευρύτερη πολιτική υποστήριξη για τα μέτρα λιτότητας χωρίς να καταλήξει σε πρόωρες εκλογές, που θα χειροτέρευαν την πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα".
Ιδιαίτερα επικριτικό και περιγραφικό είναι το κεντρικό άρθρο στην ιστοσελίδα του CNN το οποίο έχει τίτλο: "Η Ελλάδα παίζει με τα νεύρα (plays chicken) του λαού της". Το άρθρο αναφέρει ότι πάλι "ο φόβος της κρίσης της Ευρωζώνης σαρώνει και πάλι τον πλανήτη, αλλά αυτήν τη φορά με μεγαλύτερη αίσθηση του επείγοντος από ποτέ", ενώ τονίζει ότι η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη, αφού απειλεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα.
Σωστή χαρακτηρίζει την απόφαση και αρθρογράφος των γερμανικών FT
"Μπράβο, κύριε Παπανδρέου" από το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel
Εύσημα στον Ελληνα πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, για την απόφασή του να τεθεί σε δημοψήφισμα η νέα δανειακή σύμβαση απονέμουν δύο γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Υπό τον τίτλο "Μπράβο, κύριε Παπανδρέου", η ηλεκτρονική εφημερίδα του γερμανικού εβδομαδιαίου περιοδικού "Der Spiegel" αναφέρει ότι "η Ευρώπη σάστισε καθώς ο Ελληνας πρωθυπουργός θέλει ο λαός να αποφασίσει για τη σωτηρία της χώρας". "Ο πρωθυπουργός ποντάρει σ΄ ένα και μοναδικό χαρτί. Η απόφασή του είναι σωστή", προσθέτει το περιοδικό. Την ίδια ώρα, υπό τον τίτλο "Ηχηρό μήνυμα από την Αθήνα" και υπότιτλο "Οι Ελληνες θα αποφασίσουν σε δημοψήφισμα για το πακέτο λιτότητας", ο Σβεν Κλάουσεν, αρθρογράφος στην ιστοσελίδα των γερμανικών Φαινάνσιαλ Τάιμς, επισημαίνει ότι "πρόκειται για εγχείρημα αυξημένου ρίσκου", το οποίο χαρακτηρίζει ως "ορθό".
"Το δημοψήφισμα θα μπορούσε να φέρει ξαφνική επιτυχία στην κρίση χρέους", υπογραμμίζει ο Κλάουσεν.
Για το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να πουν οι Ελληνες "όχι" στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Παρ' όλ' αυτά, η απόφαση είναι ορθή για τρεις λόγους, αναφέρει το περιοδικό.
  • Ο πρωθυπουργός χρειάζεται λαϊκή εντολή. Εκλέχθηκε πριν την κορύφωση της κρίσης. Η πολιτική που ακολουθεί απαιτεί δύσκολες αποφάσεις. Σε καμία αναπτυγμένη χώρα δεν έχουν επιβληθεί τόσο σκληρά μέτρα περικοπών και λιτότητας.
  • Η αντιπολίτευση κωλυσιεργεί. Μετά από ενάμιση χρόνο, δεν έχει ακόμα συνειδητοποιήσει ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από μικροπολιτικά παιχνίδια. Μέσω του δημοψηφίσματος υπάρχει η ελπίδα η αντιπολίτευση να λάβει σαφώς θέση για το πώς βλέπει το μέλλον της χώρας.
  • Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της κρίσης. Σχεδόν όλοι οι πολίτες είναι θύματα της οικονομικής πολιτικής, πολλοί δεν συνειδητοποιούν το τι συμβαίνει γύρω τους και καταφεύγουν στην απεργία.
Το "Der Spiegel" κάνει επίσης λόγο για δημοψήφισμα που δημιουργεί σύγχυση στους Ελληνες, αναφέρεται στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης καθώς και στην κατάπληξη που προκάλεσε η ανακοίνωση στους κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου