Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Ποιοι φοβούνται το «πέταγμα της πεταλούδας» και το καταστροφικό ντόμινο της κρίσης χρέους

\
Ποιοι φοβούνται το «πέταγμα της πεταλούδας» και το καταστροφικό ντόμινο της κρίσης χρέους
Η αναταραχή που έχει φέρει η κρίση χρεών σε παγκόσμιο επίπεδο καλά κρατεί, με τα πάντα να είναι ρευστά ακόμα και για τους ισχυρούς «παίκτες» της Υφηλίου και κανείς να μην μπορεί να προβλέψει τι πρόκειται να συμβεί, αν πέσει το πρώτο τουβλάκι του ντόμινο.

Τα κινεζικά ΜΜΕ, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο, πραγματοποίησαν επίθεση κατά των ΗΠΑ, για τις οποίες τόνισαν ότι... εξαιτίας του υπέρογκου χρέους τους είναι σαν να κάθονται σε μια «βραδυφλεγή βόμβα». Σημειώνεται ότι η «υπερ-επιτροπή» του αμερικανικού Κονγκρέσου απέτυχε στο να αποφασίσει μία γραμμή ενεργειών για τη μείωση του ελλείμματος, μέσω περικοπών. «Η πολιτική ηγεσία της Ουάσινγκτον θα πρέπει να δείξει ότι έχει την σύνεση και την σοφία να δείξει στον κόσμο ότι δεν θα θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη» τονίζει το πρακτορείο Xinhua, που εκφράζει τις θέσεις του κινεζικού καθεστώτος.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Ινδία (BRIC) «τρέμουν» την αμερικανική κρίση χρέους όπως και αυτήν στην ευρωζώνη, φοβούμενες ότι θα επηρεαστούν από την οικονομική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους ζητούν άμεση λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο φαίνεται ότι γίνεται όλο και πιο βαθύ, από τη στιγμή που στον κυκεώνα της κρίσης χρέους έχουν εμπλακεί οι μεγάλες οικονομίες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία. Οι αγορές βάλλουν την Ιταλία, η οποία «φλέρταρε» με το ΔΝΤ, ενώ η Γαλλία, εξαιτίας της έκθεσής της στο ελληνικό χρέος και κυρίως στο ιταλικό, απειλείται με υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας.

«Σύννεφα» μαζεύονται πάνω και από την  ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, το χρέος της οποίας λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις. Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ,εξέφρασε την ανησυχία του πριν από μερικές μέρες για το ύψος του, ενώ τα σενάρια, για άλλα 5 τρισ. ευρώ να προστίθενται στα επίσημα 2,3, που αποτελούν το επίσημο ποσό, να «οργιάζουν».

Σημερινό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro σημειώνει ότι το γαλλικό σπρεντ (σε σύγκριση με το γερμανικό) μειώθηκε εξαιτίας της αύξησης των γερμανικών επιτοκίων, τα οποία φαίνεται ότι δεν μένουν ανεπηρέαστα από τη ρευστότητα στην νομισματική ένωση αλλά και στο παγκόσμιο σκηνικό. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ε.Ε., εξάλλου, το γερμανικό χρέος αναμένεται να αυξηθεί κατά 25 δισ. αυτή τη χρονιά.

Τα τουβλάκια του ντόμινο (οικονομίες χωρών) έχουν στηθεί. Αν «πετάξει η πεταλούδα» -κατά τη Θεωρία του Χάους- είναι άγνωστο το πόσο μακρύ και καταστροφικό θα είναι το ντόμινο στο παράδοξο -και αδηφάγο- παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.


Βαγγέλης Βιτζηλαίος
 
www.newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου