Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Το έλλειμμα... πετάει στο 9,5% του ΑΕΠ

Το έλλειμμα... πετάει στο 9,5% του ΑΕΠ  Σύμφωνα με όσα θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2012, το έλλειμμα πρέπει να υποχωρήσει στα 14,6 δισ. ευρώ ή στο 6,8% του ΑΕΠ. Η προσαρμογή αυτή θα γίνει σε ένα δυσμενές περιβάλλον, με ύφεση πιο βαθιά. Στο τελικό σχέδιο θα προσδιορίζεται πιθανότατα στο 2,8% του ΑΕΠ, έναντι 2,5% που ήταν η πρόβλεψη στο προσχέδιο

Ξεφεύγει το φετινό έλλειμμα κινούμενο προς το 9,5% του ΑΕΠ και πλέον εντός του 2012 θα πρέπει να καλυφθούν...
οι δημοσιονομικές αστοχίες. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινείται το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, η κατάρτιση του οποίου ολοκληρώνεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα ώστε να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το έλλειμμα του 2011 θα ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ (ή περίπου 9,5%, έναντι 8,5% που οριοθετείται στο προσχέδιο) και θα πρέπει, σύμφωνα με όσα θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2012, να υποχωρήσει στα 14,6 δισ. ευρώ ή στο 6,8% του ΑΕΠ.
Η προσαρμογή αυτή θα γίνει σε ένα δυσμενές περιβάλλον, με το σκεπτικό ότι η ύφεση θα είναι πιο βαθιά. Στο τελικό σχέδιο θα προσδιορίζεται πιθανότατα στο 2,8% του ΑΕΠ, έναντι 2,5% που ήταν η πρόβλεψη στο προσχέδιο.
Πάντως στις επαφές που έχουν γίνει για την ενημέρωση των εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας από το οικονομικό επιτελείο έχει συμφωνηθεί ότι στην παρούσα φάση είναι αρκετές οι περικοπές δαπανών και οι αυξήσεις αμέσων κατά κύριο λόγο φόρων συνολικής απόδοσης 11 δισ. ευρώ, που περιέχονται στο προσχέδιο.
Το έλλειμμα... πετάει στο 9,5% του ΑΕΠ
Και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι στην παρούσα φάση και εν αναμονή του επικαιροποιημένου μνημονίου, το οποίο θα συνοδεύσει τη νέα δανειακή σύμβαση, δεν θα πρέπει να περιληφθούν στο τελικό σχέδιο νέα μέτρα. Οπως σημειώνεται, ξεκάθαρη εικόνα για τη διαμόρφωση του φετινού ελλείμματος θα υπάρχει στα τέλη Φεβρουαρίου του 2012 και εφόσον χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις αυτές θα ληφθούν τον Μάρτιο από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές.
Πιο αναλυτικά, στο τελικό σχέδιο το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προσδιορίζει το φετινό έλλειμμα στο 9% του ΑΕΠ, από 8,5% του ΑΕΠ στο προσχέδιο.
"Μαύρη τρύπα"
Ομως, στα τέλη Οκτωβρίου η "μαύρη τρύπα" στα έσοδα προσέγγιζε τα 2,4 δισ. ευρώ και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να επιβεβαιωθεί και ο αναθεωρημένος στόχος. Οι αστοχίες επικεντρώνονται στους εμμέσους φόρους. Γι' αυτό και στον προϋπολογισμό του 2012 το βάρος πέφτει στους άμεσους φόρους.
Ειδικότερα, στο σκέλος των εσόδων σύμφωνα με τον προϋπολογισμό οι φορολογούμενοι θα κληθούν εντός του επόμενου έτους να πληρώσουν πρόσθετους φόρους ύψους 5,55 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2011.
Οι φόροι που θα πληρώσουν το 2012 μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες για τα εισοδήματά τους προσδιορίζονται στα 10,9 δισ. ευρώ και είναι αυξημένοι κατά 2,57 δισ. ευρώ ή 30,88% σε σύγκριση με φέτος.
Η φορολογική επιδρομή στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων θα προέλθει μεταξύ άλλων από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, το "ψαλίδισμα" και την κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών, την επιβολή τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις, το οποίο από 300 ευρώ φέτος αυξάνεται του χρόνου στα 500 ευρώ, και την επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
Οι ιδιωτικοποιήσεις του 2012
Αναζητούνται έσοδα 3,7 δισ. ευρώ
Νέοι στόχοι για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων τίθενται με τον προϋπολογισμό του 2012 και πλέον μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους αναζητούνται έσοδα ύψους 3,7 δισ. ευρώ.
Εντός του τρέχοντος έτους η υλοποίηση του προγράμματος, που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, εξαιτίας μεγάλων καθυστερήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι σήμερα τα εκτιμώμενα έσοδα από την πώληση του 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom και την υπογραφή δύο συμβάσεων με τον ΟΠΑΠ μετά βίας φθάνουν τα 1,3 δισ. ευρώ.
Πλέον ο νέος στόχος που τίθεται από το οικονομικό επιτελείο και θα αποτυπωθεί στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού είναι τα συνολικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις να φθάσουν τα 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2012.
Με αυτό το δεδομένο θα πρέπει μέσα σε τεσσεράμισι μήνες να εισπραχθούν 3,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για φιλόδοξο στόχο που δύσκολα θα επιτευχθεί, αν η υλοποίηση του προγράμματος συνεχιστεί με τους σημερινούς... νωχελικούς ρυθμούς.
Επιπλέον, σε κάθε ένα από τα υπόλοιπα τρία τρίμηνα του 2012 τα έσοδα υπολογίζονται στα 2 δισ. ευρώ, ώστε το τέλος του έτους να φθάσουν συνολικά στα 11 δισ. ευρώ. Ειδικότερα στις άμεσες προτεραιότητες βρίσκεται η ανανέωση της υφιστάμενης σύμβασης με τη Hoctief για τη διαχείριση του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος" τα επόμενα 20 χρόνια. Το τίμημα υπολογίζεται μεταξύ 200-250 εκατ. ευρώ. Επίσης στις 30 Νοεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στην πρώτη φάση του διαγωνισμού διάθεσης για 12 χρόνια των Κρατικών Λαχείων.
Από εκεί και πέρα, το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας θα πρέπει να προχωρήσει και μεγάλα projects προκειμένου εξασφαλίσουν τα 3,7 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών είναι η πώληση σημαντικών δημόσιων επιχειρήσεων όπως τα ΕΛΠΑ, η ΔΕΠΑ, τα ΕΛΤΑ, η ΕΥΑΘ, η ΛΑΡΚΟ, πιθανότατα ο ΟΠΑΠ καθώς και η αξιοποίηση του πρώτου "πακέτου" κρατικών ακινήτων, αλλά και της έκτασης στο Ελληνικό. Εξάλλου, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να περάσουν στο Ταμείο όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που πρόκειται να πωληθούν ή να αξιοποιηθούν βάσει του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Κώστας Τσαχάκης
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου