Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Oμολόγησε το ξεπούλημα της Ελλάδος!Ρέσλερ: Θα σας στηρίξουμε γιατί μας συμφέρει


«Θα σας στηρίξουμε και θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε γιατί έχουμε ίδιο συμφέρον, να δώσουμε ώθηση στις γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα». Με τη σαφή αυτή αναφορά, ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας κ. Φίλιπ Ρέσλερ έδωσε το στίγμα της επίσκεψής του στην Αθήνα  το βράδυ της Πέμπτης, μιλώντας σε μία κατάμεστη αίθουσα και με ακροατήριο Γερμανούς και Ελληνες επιχειρηματίες. 


Ο λόγος του αναλώθηκε  στην «ελλειπή ανταγωνιστικότητα», την οποία αναγνώρισε...
ως μια από τις αιτίες της σημερινής κρίσης. 
Ο κ.Ρέσλερ, πέραν των πολιτικών του αναφορών, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία ελληνικής επενδυτικής τράπεζας, λέγοντας ότι «είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε στην συζήτηση και στη δημιουργία της Ελληνικής Επενδυτικής Τράπεζας, την οποία θα υποστηρίξουμε με τεχνογνωσία και προσωπικό». Παράλληλα, απήυθυνε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να διαθέσει τους πόρους διαρθρωτικών ταμείων, μεσοπρόθεσμα όπως είπε, για να χρηματοδοτηθεί το νέο εγχείρημα.
Στο σημείο αυτό, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Ανερικάνικο Σχέδιο Μάρσαλ. το οποίο μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο χρηματοδότησε τις γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Βέβαια, επειδή η διαδικασία για τη δημιουργία της τράπεζας απαιτεί χρόνο, ανέφερε ότι «είμαστε διατεθειμένοι να διαθέσουμε πόρους στους Γερμανούς για να επενδύσουν εδώ».
Κατά τα άλλα, ο κ. Ρέσλερ θυμήθηκε ότι όταν στο παρελθόν στη Γερμανία επιχειρήθηκε η μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης «είχαμε πιο πολλές διαδηλώσεις από αυτές που ζείτε εσείς» και τόνισε ότι η προσπάθεια που καταβάλεται από την ελληνική κυβέρνηση στην κοινωνική ασφάλιση, στην υγεία, στην εργασία, είναι πολύ μεγαλύτερη και «μπορούμε να σας καταλάβουμε».
Από την πλευτά του, ο υπουτργός Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοϊδης, άνοιξε την ομιλία του, λέγτοντας ότι «υπάρχει ζωή και μετά το χρέος» και προς επιβεβαίωση αυτού, ανέφερε τους επιχειρηματίες που είχαν κατακλύσει την αίθουσα. Εκανε λόγο για τη συνάντηση της πολιτικής με την οικονομία και επανέλαβε αρκετές φορές την ανάγκη ρευστότητας για την στήριξη των επιχειρήσεων. Είπε ακόμη ότι «επιχειρούμε αλλαγές στη δομή του κράτους και στο μοντέλο ανάπτυξης και είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε», σημειώνοντας ότι «κάθε καθυστέρηση είναι επισφαλής και επικίνδυνη, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη». Επίσης ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και ότι «παίρνουμε δύσκολες και σκληρές αποφάσεις και είμαστε αποφασισμένμοι».
Και κατέληξε λέγοντας, ότι «η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή θα μείνει επιταγή χωρίς αντίκρυσμα αν δεν αλλάξουμε περιεχόμενο στο μοντέλο της ανάπτυξης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου