Όσοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η πολύκροτη υπόθεση Βατοπεδίου είναι μια απλή ιστορία ανταλλαγών, δεν έχουν προφανώς πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς «παίχτηκε» με το καλοστημένο αφήγημα. Φυσικά η κοινή γνώμη έχει αποκομίσει -και δικαίως- την εικόνα την οποία εντέχνως παρουσίασαν... συγκεκριμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία στη συνέχεια τα είδαμε να καταλαμβάνουν υψηλές κυβερνητικές θέσεις.
Παράλληλα, για μια μακρά χρονική περίοδο ουδείς μπορούσε να αρθρώσει ένα διαφορετικό λόγο ή ακόμα να προβάλλει άλλα επιχειρήματα, διότι με ένα φασιστικό τρόπο τον «κατατρόπωναν» οι δήθεν υπερασπιστές της αλήθειας. Ποιας αλήθειας όμως; Αυτής που τα γνωστά… πρακτορεία είχαν καταφέρει να περάσουν στην κοινή γνώμη; Γιατί κανένας δεν ανέδειξε την έντονη παρουσία στο Άγιον Όρος του τότε προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη; Αλήθεια, ποιοι είναι αυτοί που έδωσαν επιλεκτικά στοιχεία στα Μέσα Ενημέρωσης;
Μια ιστορία που είδε το φως της δημοσιότητας από το περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» έχει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού μέσα από τις γραμμές που παραθέτουμε καταδεικνύεται ο ρόλος κάποιων προσώπων για τα οποία ακόμα κανένας δεν έχει τολμήσει να μιλήσει ανοιχτά.
Ας αρχίσουμε με τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης:
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Αστυνομικός Β΄- Υπηρετεί ως προϊστάμενος του Γραφείου Πληροφοριών της Αντιτρομοκρατικής, στην οποία πήγε έπειτα από πρόταση του Αθανάσιου Κατερινόπουλου. Είναι γαμπρός (σύζυγος της κόρης) της Σταματίνας Μαντέλη, προϊσταμένης της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του Υπουργείου Γεωργίας, εμπλεκόμενης στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. με το ΠΑΣΟΚ. Υπηρέτησε στην Αντιτρομοκρατική και ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον νομό Αιτωλοακαρνανίας.
«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ» (σ.σ. τα στοιχεία του στη διάθεση του Newpost.gr): Δημοσιογράφος της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ και κατά δήλωσή του, υπεύθυνος επικοινωνίας του «ΙΣΤΑΜΕ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ».
Ας δούμε τα γεγονότα:
1. Στις 3/3/2009 με πρωτοβουλία Κατερινόπουλου συναντώνται σε café της οδού Πανεπιστημίου οι Κατερινόπουλος και Χαρδαλιάς με τον «Δημοσιογράφο». Τον «Δημοσιογράφο» συστήνει στον Χαρδαλιά ο Κατερινόπουλος. Στις συναντήσεις αυτές ο «Δημοσιογράφος» κάνει ευθεία πρόταση στον Χαρδαλιά να βοηθήσει την πεθερά του Μαντέλη, στην υπόθεση του Βατοπεδίου, αφού ως υπεύθυνος του «ΙΣΤΑΜΕ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ» του λέει ότι: « …θα μπορούσε να την φέρει και σε επαφή με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ήταν μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το θέμα του Βατοπεδίου». Ο Χαρδαλιάς, όπως ισχυρίζεται, τον παραπέμπει στο δικηγόρο της πεθεράς του, γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Μαντζουράνη. Την ίδια ημέρα το απόγευμα, σύμφωνα με την κατάθεση Χαρδαλιά, ο «Δημοσιογράφος» του τηλεφωνεί δύο φορές, επιμένοντας να κάνει κουβέντα στην πεθερά του και συνεχίζει μέχρι τις 9 ή 10/3/2009, οπότε ο Χαρδαλιάς, κατά τους ισχυρισμούς του, τού απάντησε, ότι η πεθερά του τού είπε να διαβιβάσει (στον «Δημοσιογράφο») ότι δεν κάνει καμία ενέργεια, χωρίς το συνήγορό της. Πρέπει να σημειωθεί ότι, κατά τους ισχυρισμούς Χαρδαλιά, στη συνάντηση της 3/3/2009 ο «Δημοσιογράφος» εμφανίζεται ενήμερος σε βάθος για την υπόθεση Βατοπεδίου και ειδικότερα το ρόλο της Μαντέλη, παρά το γεγονός ότι δεν κάνει δικαστικό ρεπορτάζ. Εμφανίζεται δηλαδή, πρώτον να γνωρίζει την ημερομηνία που θα καταθέσει το υπόμνημα παροχής εξηγήσεων η Μαντέλη και δεύτερον, ότι σε αυτό θα περιλαμβάνεται έγγραφο της Μονής Βατοπεδίου, στο οποίο αναγράφεται ότι οι αποφάσεις για τις ανταλλαγές είχαν ληφθεί σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.
2. Στις 4/3/2009 (δηλαδή την επόμενη μέρα της συνάντησης Χαρδαλιά - «Δημοσιογράφου» - Κατερινόπουλου), η Σταματίνα Μαντέλη πράγματι καταθέτει στην ανακρίτρια κυρία Σπυροπούλου υπόμνημα παροχής εξηγήσεων για την υπόθεση και σε αυτό πράγματι περιλαμβάνεται το παραπάνω έγγραφο της Μονής Βατοπεδίου. Και γεννάται βέβαια εύλογα το ερώτημα πως είναι δυνατό να είναι σε γνώση του «Δημοσιογράφου» το περιεχόμενο του εντελώς προσωπικού υπομνήματος παροχής εξηγήσεων της Μαντέλη, πριν ακόμη αυτή το καταθέσει στην ανακρίτρια; (Πρέπει να τονισθεί προς αποφυγήν λανθασμένων εντυπώσεων, ότι ο π. Αρσένιος, σε σχετική ερώτηση της κυρίας Σπυροπούλου διευκρινίζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η αναφορά «σε υψηλό πολιτικό επίπεδο» αφορά «σε επίπεδο Υπουργών»).
3. Στις 11/3/2009 ο «Δημοσιογράφος», δημοσιεύει στο «ΒΗΜΑ» τη λίστα με τα 82 ονόματα δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και δικαστικών, ως πιθανών στόχων της τρομοκρατίας και η οποία αποτελεί περιεχόμενο «άκρως απόρρητης» έκθεσης της Αστυνομίας. Η έρευνα που στη συνέχεια διενεργείται από την υπηρεσία (με τη μορφή προκαταρκτικής εξέτασης που διατάχθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκο Καρούτσο για τη διαρροή του εγγράφου), οδηγείται σε πόρισμα σύμφωνα με το οποίο το έγγραφο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» είχε σταλεί από το φαξ του επικεφαλής του τρίτου τμήματος, (που ήταν ο Χαρδαλιάς), είχε αναπαραχθεί στο φωτοτυπικό μηχάνημά του και είχε υποστεί χειρόγραφες μικροδιορθώσεις, που αντιστοιχούν στο γραφικό χαρακτήρα του Χαρδαλιά. Με βάση το πόρισμα αυτό, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του Ελ. Χαρδαλιά και σήμερα η υπόθεση είναι προς προσδιορισμό δικασίμου ενώπιον του ακροατηρίου.
4. Μετά τη χρονική αυτή στιγμή, η Μαντέλη, ξαφνικά, κάνει στροφή στην υπερασπιστική της τακτική, επιχειρώντας να δώσει πολιτικές διαστάσεις στην υπόθεση. Στις 10/3/2009, δια του δικηγόρου της Γιάννη Μαντζουράνη, υποβάλει αίτημα στην ανακρίτρια για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση της με τον υπουργό Ευάγγελο Μπασιάκο. Μετά την έκδοση απορριπτικού βουλεύματος επί του αιτήματός της, στις 7/5/2009 η κυρία Μαντέλη με αίτημά της προς την ανακρίτρια, το οποίο υπογράφει ο δικηγόρος της Γιάννης Μαντζουράνης, ζητά να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή επειδή σε αυτήν, όπως ισχυρίζεται για πρώτη φορά, εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα.
5. Αμέσως μετά την αλλαγή κυβέρνησης, ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επαναφέρει στην υπηρεσία του τον απομακρυθέντα για τη διαρροή -και ενώ εκκρεμεί εις βάρος του ποινική δίωξη- Ελ. Χαρδαλιά. Αλλά δεν αρκείται μόνο σε αυτό. Το Δεκέμβριο του 2009 σε μια πανηγυρική συνέντευξη τύπου, που γίνεται δύο μέρες μετά την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με θέμα την επιτυχή αντιμετώπιση των επεισοδίων, αισθάνεται την ανάγκη (γιατί άραγε;) να πει μεταξύ άλλων τα εξής ασύνδετα και άσχετα με το θέμα της συνέντευξης: «Διάβαζα στον κυριακάτικο Τύπο ένα δημοσίευμα για κάποιον αξιωματικό που επανήλθε στην υπηρεσία του. Με δική μου εντολή επανήλθε ο συγκεκριμένος αξιωματικός. Λέει το ρεπορτάζ, το δημοσίευμα, ότι ο συγκεκριμένος αξιωματικός διώκεται ποινικά. Σας απαντώ ότι διώκεται με βάση σκευωρίες. Υπάρχουν σκευωροί, τους οποίους θα αποκαλύψω, θα καταθέσω και ο ίδιος μάρτυρας αν τελικά φτάσουμε σε ποινική δίκη. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός, ο οποίος απαλλάχθηκε διοικητικά, με δική μου εντολή πήγε στην υπηρεσία του, είναι έντιμος και δημοκρατικός αξιωματικός και οι σκευωροί που επιχείρησαν να τον βλάψουν θα είναι εκτεθειμένοι». Όλη αυτή η αναφορά, αφορά, αν δεν καταλάβατε, τον Ελευθ. Χαρδαλιά!!!
6. Στις 18/5/2010 (παραμονή της απολογίας Σταματίνας Μαντέλη στην ανακρίτρια Ειρήνη Καλού, που πραγματοποιείται έπειτα από τρεις αναβολές, προφανώς για να προηγηθεί η ψήφιση του νόμου) η κυβέρνηση ψηφίζει στην Ολομέλεια της Βουλής «Τροποποίηση του ν. 3213/2003, διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που αφορούν εγκλήματα σχετικά με την Υπηρεσία και άλλες διατάξεις». Με το άρθρο 15 του νόμου αυτού, προστίθεται στον Ποινικό Κώδικα το άρθρο 263Β ‘’Μέτρα Προστασίας και επιείκειας για όσους συμβάλουν στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς». Οι συγκεκριμένες διατάξεις καταγγέλθηκαν από τον βουλευτή Κων/νο Πλεύρη, στην Ολομέλεια της Βουλής, ως «διατάξεις Μαντέλη».
7. Στις 19/5/2010, επομένη της ψήφισης του νόμου στη Βουλή, η κυρία Μαντέλη απολογείται τελικά ενώπιον της Ανακρίτριας Ειρήνης Καλού. Με προφανή σκοπό να εκμεταλλευτεί τις διατάξεις του νόμου και να επιτύχει ευνοϊκή για αυτή μεταχείριση, η κυρία Μαντέλη στην κατάθεσή της, είτε καταθέτει εντελώς αντίθετα με αυτά που είχε καταθέσει στις δύο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής και στην προανάκριση, διαψεύδοντας τον ίδιο της τον εαυτό, είτε καταθέτει νέα περιστατικά στα οποία ουδέποτε είχε αναφερθεί μέχρι τότε, τα οποία είναι εντελώς έωλα, αντιφατικά και ανακριβή.
8. Τελευταία πράξη στις 4/7/2010, όταν η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» φιλοξενεί στην πρώτη της σελίδα ως βασικό θέμα(!!!) και με κύριο τίτλο: «Ο Καραμανλής ήξερε για το Βατοπέδι», και υπότιτλο: «Ο Αγγέλου ήταν το alter ego του Πρωθυπουργού», συνέντευξη της Σταματούλας Μαντέλη, που έχει δοθεί στο γραφείο του συνηγόρου της Γιάννη Μαντζουράνη. Η συνέντευξη αυτή δίδεται λίγες μόλις ημέρες πριν και εν όψει της έναρξης των εργασιών της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (προανακριτικής) για την διερεύνηση της υπόθεσης Βατοπεδίου και ενώ έχει ήδη κληθεί από την κυρία Καλού ο κ. Αγγέλου που ήταν Διευθυντής του γραφείου του πρώην Πρωθυπουργού. Έτσι η Σταματούλα Μαντέλη, σε μια άκρως πολιτική συνέντευξή της, στρέφεται κατά των πρώην υπουργού και υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, του πρώην γραμματέα του ίδιου υπουργείου, κατά του διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού, ακόμη και κατά του ίδιου του πρώην Πρωθυπουργού.
9. Στις 20/7/2010 ο κ. Αγγέλου με αίτησή του προς την ανακρίτρια κυρία Καλού, ζητά να συσχετισθεί η δικογραφία που εκκρεμεί σε βάρος του Ελ. Χαρδαλιά με την δικογραφία του Βατοπεδίου, κατόπιν σχετικών δημοσιευμάτων της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος». Στις 1/9/2010 η ανακρίτρια απορρίπτει το αίτημα Αγγέλου με την αιτιολογία ότι: ‘« …η ως άνω πράξη είναι παντελώς άσχετη με τις ερευνώμενες από εμάς πράξεις και ως εκ τούτου η αιτούμενη συσχέτιση αποτελεί απρόσφορη ανακριτική ενέργεια, η οποία δεν μπορεί να βοηθήσει στην εξακρίβωση της αλήθειας».
10. Στις 15/10/2010, ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ κ. Τασούλας, με επείγουσα επιστολή του προς τον κ. Τσιρώνη, Πρόεδρο της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την υπόθεση Βατοπεδίου, ζητά από την Επιτροπή να ζητήσει άμεσα την δικογραφία Χαρδαλιά έπειτα από ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. Το αίτημα παρέμεινε αναπάντητο.
Αυτή η υπόθεση που χωρά πολύ συζήτηση ακόμα, δεν έχει κλείσει. Το επόμενο και πιθανώς τελευταίο επεισόδιό της, θα εκτυλιχθεί στα δικαστήρια, όπου όμως οι δίκες δεν θα διεξαχθούν με όρους τηλεοπτικούς, αλλά με όλα τα στάνταρ της ποινικής και αστικής δικονομίας.
Και μερικές χρήσιμες για τα πρόσωπα πληροφορίες
Ο αστυνομικός Χαρδαλιάς ευρισκόμενος σε δύσκολη θέση λόγω της πειθαρχικής έρευνας σε βάρος του, αιτιάται ότι ο δημοσιογράφος τον προσέγγισε με στόχο όχι τον ίδιο αλλά την πεθερά του. Λίγο πριν όμως λέει ότι δεν ήθελε καμία σχέση με τον εν λόγω δημοσιογράφο γιατί είναι μπελάς και όποιος συνδέεται μαζί του βρίσκει το μπελά του. Ποιο από τα δυο ισχύει;
Μα για τον ίδιο και μάλιστα κατά τη διάρκεια της πειθαρχικής έρευνας ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ως πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, είχε δηλώσει δημοσίως ότι είναι καθαρός και άξιος αξιωματικός και ότι δεν είναι πηγή διαρροής του εγγράφου που αποκάλυψε ο δημοσιογράφος του Βήματος. Κατόπιν όλων αυτών κάποιοι επιμένουν να λένε ότι ο δημοσιογράφος θα έφερνε σε επαφή τον Χαρδαλιά με στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Σε μια άλλη κατάθεση γίνεται αναφορά στον δημοσιογράφο ότι αποκάλυψε στο Βήμα πως η αστυνομία είχε στήσει κάμερες στο χώρο του Πολυτεχνείου εν όψει της επετείου. Και ότι είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο στελέχη της ΕΛ.ΑΣ γνώριζαν για την απόδραση του Παλαιοκώστα. Μα αυτή την δουλειά έκανε ο δημοσιογράφος, ήταν διαπιστευμένος συντάκτης του υπουργείου Δημόσιας Τάξης επί σειρά ετών και αποκάλυπτε τα κακώς κείμενα. Ή μήπως δεν έπρεπε;
O εν λόγω κύριος αποσιωπά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος δεν έχει καμία σχέση με τη συνέντευξη Μαντέλη στο Βήμα, ότι δεν ήταν έκανε αυτός, αλλά άλλος συνάδελφος, και κάτι ακόμη: Η συγκεκριμένη συνέντευξη Μαντέλη έγινε αφότου ο δημοσιογράφος είχε αποχωρήσει από το Βήμα!
Y.Γ. Tα σχετικά δημοσιεύματα και το ειδικό έγγραφο είναι στη διάθεση του Newpost.gr.
Παράλληλα, για μια μακρά χρονική περίοδο ουδείς μπορούσε να αρθρώσει ένα διαφορετικό λόγο ή ακόμα να προβάλλει άλλα επιχειρήματα, διότι με ένα φασιστικό τρόπο τον «κατατρόπωναν» οι δήθεν υπερασπιστές της αλήθειας. Ποιας αλήθειας όμως; Αυτής που τα γνωστά… πρακτορεία είχαν καταφέρει να περάσουν στην κοινή γνώμη; Γιατί κανένας δεν ανέδειξε την έντονη παρουσία στο Άγιον Όρος του τότε προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη; Αλήθεια, ποιοι είναι αυτοί που έδωσαν επιλεκτικά στοιχεία στα Μέσα Ενημέρωσης;
Μια ιστορία που είδε το φως της δημοσιότητας από το περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» έχει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού μέσα από τις γραμμές που παραθέτουμε καταδεικνύεται ο ρόλος κάποιων προσώπων για τα οποία ακόμα κανένας δεν έχει τολμήσει να μιλήσει ανοιχτά.
Ας αρχίσουμε με τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης:
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Αστυνομικός Β΄- Υπηρετεί ως προϊστάμενος του Γραφείου Πληροφοριών της Αντιτρομοκρατικής, στην οποία πήγε έπειτα από πρόταση του Αθανάσιου Κατερινόπουλου. Είναι γαμπρός (σύζυγος της κόρης) της Σταματίνας Μαντέλη, προϊσταμένης της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του Υπουργείου Γεωργίας, εμπλεκόμενης στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. με το ΠΑΣΟΚ. Υπηρέτησε στην Αντιτρομοκρατική και ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον νομό Αιτωλοακαρνανίας.
«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ» (σ.σ. τα στοιχεία του στη διάθεση του Newpost.gr): Δημοσιογράφος της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ και κατά δήλωσή του, υπεύθυνος επικοινωνίας του «ΙΣΤΑΜΕ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ».
Ας δούμε τα γεγονότα:
1. Στις 3/3/2009 με πρωτοβουλία Κατερινόπουλου συναντώνται σε café της οδού Πανεπιστημίου οι Κατερινόπουλος και Χαρδαλιάς με τον «Δημοσιογράφο». Τον «Δημοσιογράφο» συστήνει στον Χαρδαλιά ο Κατερινόπουλος. Στις συναντήσεις αυτές ο «Δημοσιογράφος» κάνει ευθεία πρόταση στον Χαρδαλιά να βοηθήσει την πεθερά του Μαντέλη, στην υπόθεση του Βατοπεδίου, αφού ως υπεύθυνος του «ΙΣΤΑΜΕ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ» του λέει ότι: « …θα μπορούσε να την φέρει και σε επαφή με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ήταν μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το θέμα του Βατοπεδίου». Ο Χαρδαλιάς, όπως ισχυρίζεται, τον παραπέμπει στο δικηγόρο της πεθεράς του, γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Μαντζουράνη. Την ίδια ημέρα το απόγευμα, σύμφωνα με την κατάθεση Χαρδαλιά, ο «Δημοσιογράφος» του τηλεφωνεί δύο φορές, επιμένοντας να κάνει κουβέντα στην πεθερά του και συνεχίζει μέχρι τις 9 ή 10/3/2009, οπότε ο Χαρδαλιάς, κατά τους ισχυρισμούς του, τού απάντησε, ότι η πεθερά του τού είπε να διαβιβάσει (στον «Δημοσιογράφο») ότι δεν κάνει καμία ενέργεια, χωρίς το συνήγορό της. Πρέπει να σημειωθεί ότι, κατά τους ισχυρισμούς Χαρδαλιά, στη συνάντηση της 3/3/2009 ο «Δημοσιογράφος» εμφανίζεται ενήμερος σε βάθος για την υπόθεση Βατοπεδίου και ειδικότερα το ρόλο της Μαντέλη, παρά το γεγονός ότι δεν κάνει δικαστικό ρεπορτάζ. Εμφανίζεται δηλαδή, πρώτον να γνωρίζει την ημερομηνία που θα καταθέσει το υπόμνημα παροχής εξηγήσεων η Μαντέλη και δεύτερον, ότι σε αυτό θα περιλαμβάνεται έγγραφο της Μονής Βατοπεδίου, στο οποίο αναγράφεται ότι οι αποφάσεις για τις ανταλλαγές είχαν ληφθεί σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.
2. Στις 4/3/2009 (δηλαδή την επόμενη μέρα της συνάντησης Χαρδαλιά - «Δημοσιογράφου» - Κατερινόπουλου), η Σταματίνα Μαντέλη πράγματι καταθέτει στην ανακρίτρια κυρία Σπυροπούλου υπόμνημα παροχής εξηγήσεων για την υπόθεση και σε αυτό πράγματι περιλαμβάνεται το παραπάνω έγγραφο της Μονής Βατοπεδίου. Και γεννάται βέβαια εύλογα το ερώτημα πως είναι δυνατό να είναι σε γνώση του «Δημοσιογράφου» το περιεχόμενο του εντελώς προσωπικού υπομνήματος παροχής εξηγήσεων της Μαντέλη, πριν ακόμη αυτή το καταθέσει στην ανακρίτρια; (Πρέπει να τονισθεί προς αποφυγήν λανθασμένων εντυπώσεων, ότι ο π. Αρσένιος, σε σχετική ερώτηση της κυρίας Σπυροπούλου διευκρινίζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η αναφορά «σε υψηλό πολιτικό επίπεδο» αφορά «σε επίπεδο Υπουργών»).
3. Στις 11/3/2009 ο «Δημοσιογράφος», δημοσιεύει στο «ΒΗΜΑ» τη λίστα με τα 82 ονόματα δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και δικαστικών, ως πιθανών στόχων της τρομοκρατίας και η οποία αποτελεί περιεχόμενο «άκρως απόρρητης» έκθεσης της Αστυνομίας. Η έρευνα που στη συνέχεια διενεργείται από την υπηρεσία (με τη μορφή προκαταρκτικής εξέτασης που διατάχθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκο Καρούτσο για τη διαρροή του εγγράφου), οδηγείται σε πόρισμα σύμφωνα με το οποίο το έγγραφο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» είχε σταλεί από το φαξ του επικεφαλής του τρίτου τμήματος, (που ήταν ο Χαρδαλιάς), είχε αναπαραχθεί στο φωτοτυπικό μηχάνημά του και είχε υποστεί χειρόγραφες μικροδιορθώσεις, που αντιστοιχούν στο γραφικό χαρακτήρα του Χαρδαλιά. Με βάση το πόρισμα αυτό, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του Ελ. Χαρδαλιά και σήμερα η υπόθεση είναι προς προσδιορισμό δικασίμου ενώπιον του ακροατηρίου.
4. Μετά τη χρονική αυτή στιγμή, η Μαντέλη, ξαφνικά, κάνει στροφή στην υπερασπιστική της τακτική, επιχειρώντας να δώσει πολιτικές διαστάσεις στην υπόθεση. Στις 10/3/2009, δια του δικηγόρου της Γιάννη Μαντζουράνη, υποβάλει αίτημα στην ανακρίτρια για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση της με τον υπουργό Ευάγγελο Μπασιάκο. Μετά την έκδοση απορριπτικού βουλεύματος επί του αιτήματός της, στις 7/5/2009 η κυρία Μαντέλη με αίτημά της προς την ανακρίτρια, το οποίο υπογράφει ο δικηγόρος της Γιάννης Μαντζουράνης, ζητά να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή επειδή σε αυτήν, όπως ισχυρίζεται για πρώτη φορά, εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα.
5. Αμέσως μετά την αλλαγή κυβέρνησης, ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επαναφέρει στην υπηρεσία του τον απομακρυθέντα για τη διαρροή -και ενώ εκκρεμεί εις βάρος του ποινική δίωξη- Ελ. Χαρδαλιά. Αλλά δεν αρκείται μόνο σε αυτό. Το Δεκέμβριο του 2009 σε μια πανηγυρική συνέντευξη τύπου, που γίνεται δύο μέρες μετά την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με θέμα την επιτυχή αντιμετώπιση των επεισοδίων, αισθάνεται την ανάγκη (γιατί άραγε;) να πει μεταξύ άλλων τα εξής ασύνδετα και άσχετα με το θέμα της συνέντευξης: «Διάβαζα στον κυριακάτικο Τύπο ένα δημοσίευμα για κάποιον αξιωματικό που επανήλθε στην υπηρεσία του. Με δική μου εντολή επανήλθε ο συγκεκριμένος αξιωματικός. Λέει το ρεπορτάζ, το δημοσίευμα, ότι ο συγκεκριμένος αξιωματικός διώκεται ποινικά. Σας απαντώ ότι διώκεται με βάση σκευωρίες. Υπάρχουν σκευωροί, τους οποίους θα αποκαλύψω, θα καταθέσω και ο ίδιος μάρτυρας αν τελικά φτάσουμε σε ποινική δίκη. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός, ο οποίος απαλλάχθηκε διοικητικά, με δική μου εντολή πήγε στην υπηρεσία του, είναι έντιμος και δημοκρατικός αξιωματικός και οι σκευωροί που επιχείρησαν να τον βλάψουν θα είναι εκτεθειμένοι». Όλη αυτή η αναφορά, αφορά, αν δεν καταλάβατε, τον Ελευθ. Χαρδαλιά!!!
6. Στις 18/5/2010 (παραμονή της απολογίας Σταματίνας Μαντέλη στην ανακρίτρια Ειρήνη Καλού, που πραγματοποιείται έπειτα από τρεις αναβολές, προφανώς για να προηγηθεί η ψήφιση του νόμου) η κυβέρνηση ψηφίζει στην Ολομέλεια της Βουλής «Τροποποίηση του ν. 3213/2003, διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που αφορούν εγκλήματα σχετικά με την Υπηρεσία και άλλες διατάξεις». Με το άρθρο 15 του νόμου αυτού, προστίθεται στον Ποινικό Κώδικα το άρθρο 263Β ‘’Μέτρα Προστασίας και επιείκειας για όσους συμβάλουν στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς». Οι συγκεκριμένες διατάξεις καταγγέλθηκαν από τον βουλευτή Κων/νο Πλεύρη, στην Ολομέλεια της Βουλής, ως «διατάξεις Μαντέλη».
7. Στις 19/5/2010, επομένη της ψήφισης του νόμου στη Βουλή, η κυρία Μαντέλη απολογείται τελικά ενώπιον της Ανακρίτριας Ειρήνης Καλού. Με προφανή σκοπό να εκμεταλλευτεί τις διατάξεις του νόμου και να επιτύχει ευνοϊκή για αυτή μεταχείριση, η κυρία Μαντέλη στην κατάθεσή της, είτε καταθέτει εντελώς αντίθετα με αυτά που είχε καταθέσει στις δύο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής και στην προανάκριση, διαψεύδοντας τον ίδιο της τον εαυτό, είτε καταθέτει νέα περιστατικά στα οποία ουδέποτε είχε αναφερθεί μέχρι τότε, τα οποία είναι εντελώς έωλα, αντιφατικά και ανακριβή.
8. Τελευταία πράξη στις 4/7/2010, όταν η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» φιλοξενεί στην πρώτη της σελίδα ως βασικό θέμα(!!!) και με κύριο τίτλο: «Ο Καραμανλής ήξερε για το Βατοπέδι», και υπότιτλο: «Ο Αγγέλου ήταν το alter ego του Πρωθυπουργού», συνέντευξη της Σταματούλας Μαντέλη, που έχει δοθεί στο γραφείο του συνηγόρου της Γιάννη Μαντζουράνη. Η συνέντευξη αυτή δίδεται λίγες μόλις ημέρες πριν και εν όψει της έναρξης των εργασιών της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (προανακριτικής) για την διερεύνηση της υπόθεσης Βατοπεδίου και ενώ έχει ήδη κληθεί από την κυρία Καλού ο κ. Αγγέλου που ήταν Διευθυντής του γραφείου του πρώην Πρωθυπουργού. Έτσι η Σταματούλα Μαντέλη, σε μια άκρως πολιτική συνέντευξή της, στρέφεται κατά των πρώην υπουργού και υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, του πρώην γραμματέα του ίδιου υπουργείου, κατά του διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού, ακόμη και κατά του ίδιου του πρώην Πρωθυπουργού.
9. Στις 20/7/2010 ο κ. Αγγέλου με αίτησή του προς την ανακρίτρια κυρία Καλού, ζητά να συσχετισθεί η δικογραφία που εκκρεμεί σε βάρος του Ελ. Χαρδαλιά με την δικογραφία του Βατοπεδίου, κατόπιν σχετικών δημοσιευμάτων της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος». Στις 1/9/2010 η ανακρίτρια απορρίπτει το αίτημα Αγγέλου με την αιτιολογία ότι: ‘« …η ως άνω πράξη είναι παντελώς άσχετη με τις ερευνώμενες από εμάς πράξεις και ως εκ τούτου η αιτούμενη συσχέτιση αποτελεί απρόσφορη ανακριτική ενέργεια, η οποία δεν μπορεί να βοηθήσει στην εξακρίβωση της αλήθειας».
10. Στις 15/10/2010, ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ κ. Τασούλας, με επείγουσα επιστολή του προς τον κ. Τσιρώνη, Πρόεδρο της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την υπόθεση Βατοπεδίου, ζητά από την Επιτροπή να ζητήσει άμεσα την δικογραφία Χαρδαλιά έπειτα από ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. Το αίτημα παρέμεινε αναπάντητο.
Αυτή η υπόθεση που χωρά πολύ συζήτηση ακόμα, δεν έχει κλείσει. Το επόμενο και πιθανώς τελευταίο επεισόδιό της, θα εκτυλιχθεί στα δικαστήρια, όπου όμως οι δίκες δεν θα διεξαχθούν με όρους τηλεοπτικούς, αλλά με όλα τα στάνταρ της ποινικής και αστικής δικονομίας.
Και μερικές χρήσιμες για τα πρόσωπα πληροφορίες
Ο αστυνομικός Χαρδαλιάς ευρισκόμενος σε δύσκολη θέση λόγω της πειθαρχικής έρευνας σε βάρος του, αιτιάται ότι ο δημοσιογράφος τον προσέγγισε με στόχο όχι τον ίδιο αλλά την πεθερά του. Λίγο πριν όμως λέει ότι δεν ήθελε καμία σχέση με τον εν λόγω δημοσιογράφο γιατί είναι μπελάς και όποιος συνδέεται μαζί του βρίσκει το μπελά του. Ποιο από τα δυο ισχύει;
Μα για τον ίδιο και μάλιστα κατά τη διάρκεια της πειθαρχικής έρευνας ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ως πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, είχε δηλώσει δημοσίως ότι είναι καθαρός και άξιος αξιωματικός και ότι δεν είναι πηγή διαρροής του εγγράφου που αποκάλυψε ο δημοσιογράφος του Βήματος. Κατόπιν όλων αυτών κάποιοι επιμένουν να λένε ότι ο δημοσιογράφος θα έφερνε σε επαφή τον Χαρδαλιά με στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Σε μια άλλη κατάθεση γίνεται αναφορά στον δημοσιογράφο ότι αποκάλυψε στο Βήμα πως η αστυνομία είχε στήσει κάμερες στο χώρο του Πολυτεχνείου εν όψει της επετείου. Και ότι είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο στελέχη της ΕΛ.ΑΣ γνώριζαν για την απόδραση του Παλαιοκώστα. Μα αυτή την δουλειά έκανε ο δημοσιογράφος, ήταν διαπιστευμένος συντάκτης του υπουργείου Δημόσιας Τάξης επί σειρά ετών και αποκάλυπτε τα κακώς κείμενα. Ή μήπως δεν έπρεπε;
O εν λόγω κύριος αποσιωπά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος δεν έχει καμία σχέση με τη συνέντευξη Μαντέλη στο Βήμα, ότι δεν ήταν έκανε αυτός, αλλά άλλος συνάδελφος, και κάτι ακόμη: Η συγκεκριμένη συνέντευξη Μαντέλη έγινε αφότου ο δημοσιογράφος είχε αποχωρήσει από το Βήμα!
Y.Γ. Tα σχετικά δημοσιεύματα και το ειδικό έγγραφο είναι στη διάθεση του Newpost.gr.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου