Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Ακροβατικά στην άκρη του γκρεμού





Σοφία Βούλτεψη:Στην κόψη του ξυραφιού, επί ξηρού ακμής, πάνω σε τεντωμένο σχοινί και άλλα επικίνδυνα ακροβατικά: Σύμφωνα με τον υπουργό των Οικονομικών η αγωνία θα συνεχιστεί μέχρι τον Δεκέμβριο καθώς τότε, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα είπε χθες ο κ. Βενιζέλος, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την συνολική διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Αυτό σημαίνει – το είπε χθες και ο κ. Βενιζέλος – πως στο τραπέζι υπάρχει για τα καλά η συζήτηση... για μεγάλο «κούρεμα» και επομένως για… μεγάλη χρεοκοπία, η οποία θα επηρεάσει σοβαρά τόσο τις τράπεζες, όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο μεταξύ, δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε οι συνομιλίες με την τρόικα, προκειμένου αυτή να καταθέσει επιτέλους την έκθεσή της, ώστε να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της έκτης δόσης.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, είχαμε χθες άλλη μια συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Βενιζέλο να λέει στους βουλευτές πως βρισκόμαστε «στην κόψη του ξυραφιού», ενώ αποκάλεσε το επαπειλούμενο μεγάλο κούρεμα «διεύρυνση του εγχειρήματος της αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους».

Φυσικά, είχαμε άλλη μια παράσταση διαφωνιών, με την κ. Βάσω Παπανδρέου και τον κ. Μίμη Ανδρουλάκη να (ξανα)εκφράζουν τους προβληματισμούς τους, εισηγούμενοι, σύμφωνα με πληροφορίες, πολιτικές πρωτοβουλίες, δηλαδή ακόμη και προκήρυξη πρόωρων εκλογών – κάτι που ο κ. Βενιζέλος απέρριψε ως «καταστροφικό για τη χώρα».

Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, έγινε γνωστό και επεισόδιο μεταξύ του κ. Βενιζέλου και του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Δ. Κουσελά, με τον τελευταίο να ζητά να μάθει τι έχει γίνει με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής γενικότερα και τον υπουργό να περνά στην αντεπίθεση:

«Εσύ, όταν ήσουν υφυπουργός τι μέτρα πήρες;» ρώτησε ενοχλημένος ο κ. Βενιζέλος, με το βουλευτή να απαντά ότι είχε παραδώσει λίστα με πάνω από 3.000 μεγαλοοφειλέτες, αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτός ήταν και ο λόγος της απομάκρυνσής του από την κυβέρνηση!

Μιλένα Αποστολάκη και Κώστας Γείτονας τάχθηκαν κατά των δημοψηφισμάτων «τούτη την ώρα», καθώς και επί αυτού του θέματος έχει ξεσπάσει ενδοκυβερνητικός πόλεμος, με τον κ. Καστανίδη να προαναγγέλλει δημοψήφισμα δημοσιονομικού χαρακτήρα και τον κ. Μόσιαλο να τον διαψεύδει.

Επιπλέον, η κ. Αποστολάκη δήλωσε πως οι επιδόσεις του υπουργού Ανάπτυξης – που αυτές τις μέρες… απασχολεί τον κ. Ρέσλερ – είναι… μηδενικές!

Από την άλλη πλευρά, και η ΕΕ εξακολουθεί να αποτελεί ένα είδος Βαβέλ, με την Ευρώπη να είναι χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα σχετικά με τους τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, αλλά όχι μόνο αυτό.

Χθες, η Κομισιόν κατήργησε ουσιαστικά το πολυδιαφημισμένο «Σχέδιο Μάρσαλ», εγκρίνοντας σειρά νομοθετημάτων για την περίοδο 2014-2020 και αποφασίζοντας για πρώτη φορά τη δυνατότητα αναστολής των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, σε περίπτωση που μια χώρα ακολουθεί «μη υγιείς μακροοικονομικές πολιτικές».

Πρόκειται για απόφαση που υπονομεύει την σχετική απόφαση της 21ης Ιουλίου για παροχή βοήθειας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αφού με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να αφαιρείται από τα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη η δυνατότητα αξιοποίησης πόρων για να βγουν από τη δυσκολία.

Μέσα στο γενικά αρνητικό κλίμα, οφείλουμε να προσθέσουμε και την χθεσινή άρνηση της ΓΣΕΕ να συναντηθεί με την τρόικα, διότι, όπως η Συνομοσπονδία γράφει στην απαντητική επιστολή της «γνωρίζετε τις απόψεις μας, αλλά δυστυχώς δεν είστε διατεθειμένοι και να τις εισακούσετε, έστω εν μέρει»…

www.elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου