Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Η μυστική έκθεση της τρόικας: Κούρεμα από 50% ως 60% για να γίνει βιώσιμο το χρέος

Η μυστική έκθεση της τρόικας: Κούρεμα από 50% ως 60% για να γίνει βιώσιμο το χρέοςΑπαραίτητο είναι το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους κατά 50% με 60% γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο σε μόνιμη βάση. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η μυστική έκθεση της τρόικας, για την διαχείριση του δημοσίου χρέους, που αποτελεί το βασικό εργαλείο βάσει του οποίου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών.

Η τρόικα θεωρεί πλέον ανεπαρκή...
τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου και στο βασικό σενάριο της έκθεσης εκτιμάται ότι αν οι αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν πριν από από τρεις μήνες παραμείνουν σε ισχύ στο τέλος του 2020 το ελληνικό χρέος θα βρίσκεται πάνω από το 150% του ΑΕΠ.
Οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας από Ε.Ε και ΔΝΤ θα φθάσουν τα 252,3 δισ. ευρώ, διπλάσιες δηλαδή των 109 δισ. ευρώ που είχαν εκτιμηθεί τον Ιούλιο. Η δε επιστροφή της χώρας μας στις διεθνείς αγορές δεν θα είναι εφικτή πριν από το 2021.
Στην έκθεση όμως υπάρχει και δυσμενέστερο σενάριο. Σύμφωνα με αυτό η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές πριν από το 2027, εάν δεν κουρευτεί το χρέος, και θα προκύψουν ανάγκες της τάξης των 444 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καλυφθούν με δάνεια.
Όπως μάλιστα τονίζεται αν το “hair cut” της τάξης του 21% που αποφασίστηκε τον Ιούλιο διατηρηθεί ως έχει το δημόσιο χρέος θα παραμείνει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα για τα επόμενα 20 χρόνια. Το 2020 θα βρίσκεται στο 152% του ΑΕΠ και το 2030 στο 130%
Στην έκθεση αναφέρεται πως οι νέες προβλέψεις ενσωματώνουν τα τελευταία δεδομένα για την ελληνική οικονομία, στον απόηχο της αξιολόγησης από την τρόικα που δείχνει μεγάλες καθυστερήσεις σε αποκρατικοποιήσεις – μεταρρυθμίσεις και επιδείνωση της ύφεσης σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.
Πιο αναλυτικά όπως προκύπτει από την έκθεση η εξυπηρέτηση του χρέους γίνεται εξαιρετικά δύσκολη καθώς η σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ μέχρι το 2020 θα είναι χαμηλότερη κατά 7,25% σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου .
Επίσης οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα δώσουν έσοδα 50 δις ευρώ έως το 2015 αλλά 30 δις ευρώ έως το 2020 και υπολογίζονται και άλλα 16 δις ευρώ σε περίπτωση που κρατικοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες και στη συνέχεια πωληθούν από το ελληνικό Δημόσιο.
Τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα είναι ανάλογα των αρχικών προβλέψεων και ως εκ τούτου το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ πριν από το 2020.
Ειδικότερα για το “κούρεμα” στην έκθεση αναφέρονται τα ακόλουθα:
Για να υπολογιστεί το δυνητικό μέγεθος της βελτίωσης της δυναμικής του χρέους και οι πιθανές επιπτώσεις για την επίσημη χρηματοδότηση, μπορούν να εξεταστούν ενδεικτικά σενάρια που χρησιμοποιούν ομόλογα με discount με υποθετική απόδοση 6% που δεν συνοδεύονται από εμπράγματες εγγυήσεις. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το δημόσιο χρέος μπορεί να διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 120% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2020, με "κούρεμα" της τάξης του 50%. το οποίο θα οδηγήσει στην ανάγκη επιπρόσθετης χρηματοδότησης μεγάλης κλίμακας, που υπολογίζεται στα 113,5 δις. ευρώ Για να αποκλιμακωθεί το χρέος ακόμα περισσότερο (για παράδειγμα, να διαμορφωθεί κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2020) θα απαιτείτο μείωση της ονομαστικής αξίας του κατά τουλάχιστον 60%

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσαχάκης

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου