Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

CNN: Τα τρία σενάρια για μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας


Η Ελλάδα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρεοκοπήσει, αλλά το ζήτημα αφορά τον τύπο χρεοκοπίας που θα χρησιμοποιηθεί και ο αντίκτυπος που θα έχει στις αγορές, την Ευρώπη και τον κόσμο, αναφέρει σε δημοσίευμά του η ιστοσελίδα του CNN.

Μία χρεοκοπία μπορεί να πάρει τρεις μορφές:

Η επιλεκτική χρεοκοπία

Με αυτόν τον όρο του δεύτερου προγράμματος διάσωσης, ορισμένοι επενδυτές μπορεί να ανταλλάξουν... ελληνικά ομόλογα, στα οποία θα επιβληθεί «κούρεμα», είτε θα δεχθούν απώλειες στα χρήματα που κατέχουν. Αυτό γίνεται για να μειωθούν οι κίνδυνοι μεγαλύτερων απωλειών στο μέλλον. Είναι περιορισμένο, ελεγχόμενο και αντιληπτό. Ακόμη περισσότερο, είναι κάτι που αναμένεται.

Η ελεγχόμενη χρεοκοπία

Ένα άλλο σενάριο, που φοβίζει περισσότερο τους επενδυτές, είναι μια χρεοκοπία της Ελλάδας σε μεγαλύτερη κλίμακα. Η «ελεγχόμενη χρεοκοπία» θα βοηθήσει τους επενδυτές να δημιουργήσουν ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των ζημιών που θα υποστούν οι τοποθετήσεις τους. Επίσης, οι δηλώσεις των ηγετών της ευρωζώνης θα συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των αγορών και η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη.

Η άτακτη χρεοκοπία

Το χειρότερο σενάριο κάνει λόγο για μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδος, που θα συμβεί χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρεοκοπίες τέτοιου είδους αποτελούν το μεγαλύτερο φόβο των επενδυτών, ενώ στην ελληνική περίπτωση εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στη μετάδοση της κρίσης χρέους και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Μια «άτακτη χρεοκοπία» δεν θα οδηγήσει αναγκαστικά την Ελλάδα έξω από το ευρώ, ούτε συνεπάγεται την κατάρρευση της ευρωζώνης. Ωστόσο, θα θέσει θεμελιώδη ερωτήματα για το ίδιο το ευρώ, ενώ θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να υπάρξει μεγάλη αναταραχή στις αγορές, όμοια με αυτή που προκλήθηκε μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, το 2008.

Διαβουλεύσεις με φόντο τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου

Την ίδια ώρα, οι διαβουλεύσεις στην ευρωζώνη συνεχίζονται, ενώ άλλες μεγάλες οικονομίες, κυρίως η Ιταλία, που είναι μια χώρα «πολύ μεγάλη για να διασωθεί», αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν ένα δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, όταν και αποφάσισαν τη διεύρυνση του μηχανισμού στήριξης.

Ωστόσο, οι δυσκολίες ξεκινούν από τη στιγμή που όλες οι χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν στις αλλαγές. Η Φιλανδία ζητά εγγυήσεις, ενώ ορισμένοι γερμανοί πολιτικοί εκφράζουν ιδεολογικές διαφωνίες.

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση παίρνει μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, ωστόσο η τρόικα, που έχει αποχωρήσει μετά από εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, δεν έχει επιστρέψει, παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Την Παρασκευή, στην Πολωνία θα πραγματοποιηθεί σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπου και θα μετάσχει και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ. Από τη συνεδρίαση, αναμένεται ότι θα υπάρξουν πράξεις, κι όχι λόγια.

Κρίσιμη ημερομηνία θεωρείται και η συνάντηση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 15 Οκτωβρίου θα συνεδριάσουν στο Παρίσι οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G20. Τίποτε δεν αποκλείεται, καταλήγει το δημοσίευμα, στις συναντήσεις αυτές να υπάρξει απόφαση για τον τύπο χρεοκοπίας που θα ακολουθήσει η Ελλάδα.


www.newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου