Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Οι κερδοσκόποι κερδίζουν διπλά από τα ελληνικά ομόλογα


Οι κερδοσκόποι δεν χάνουν ποτέ. Αυτό επιβεβαιώνεται, για ακόμα μια φορά, από τις κινήσεις των επενδυτών που κατέχουν «ελληνικά CDS», δηλαδή χρηματοπιστωτικά προϊόντα ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας.Οπως αποκαλύπτει...
σημερινό δημοσίευμα των Times της Νέας Υόρκης η κατοχή «ελληνικών CDS» αποδεικνύεται διπλά συμφέρουσα για τους επενδυτές.

Οι επενδυτές που είχαν αγοράσει τέτοιους τίτλους πριν από ένα ή ακόμα καλύτερα (για αυτούς) πριν από δύο χρόνια είναι ασφαλώς κερδισμένοι σήμερα καθώς αυτά έχουν εκτιναχθεί σε αστρονομικά ύψη. Στην αρχή της ελληνικής κρίσης (2009) τα CDS που συνδέονται με ελληνικούς τίτλους κυμαίνονταν σε «φυσιολογικά» (δεδομένων των συνθηκών) επίπεδα, δηλαδή σε τριψήφια νούμερα. Σήμερα τα ελληνικά πενταετή CDS ενισχύονται κυμαίνονται στις 2.9οο μονάδες και τα 10ετή λίγο χαμηλότερα (καθώς το «πιστωτικό γεγονός» εκτιμάται ότι δεν είναι τόσο μακρινό) στις 2.500 μονάδες.
Αυτές βεβαίως είναι γνωστές. Αυτό που σημειώνει το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας είναι ότι τις τελευταίες ημέρες τα ελληνικά ομόλογα έχουν γίνει και πάλι «της μόδας». Οχι από «φιλελληνισμό» ασφαλώς αλλά επειδή έχουν «μυριστεί» κέρδος. Η τρέχουσα τιμή συναλλαγής των ελληνικών ομολόγων έχει υποχωρήσει στα 36 λεπτά για κάθε ένα ευρώ ονομαστικής αξίας. Ομως η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, η οποία εγκρίθηκε σήμερα από το γερμανικό Κοινοβούλιο και επομένως εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί σύντομα, προβλέπει ανταλλαγή ομολόγων με αξία κοντά ή λίγο πάνω από τα 70 λεπτά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όποιος αγοράζει αυτές τις μέρες ελληνικούς τίτλους είναι πιθανό να βρεθεί πολύ σύντομα με χαρτιά που θα αποδίδουν κέρδος 100%.
Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων της αγοράς ομολόγων το 30% των επενδυτών που πρόκειται να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ελληνικών τίτλων βάσει της συμφωνίας του Ιουλίου έχουν αγοράσει τα ομόλογα μετά τη σύναψη της συμφωνίας και συνεπώς σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές. Πρόκειται ασφαλώς, όπως σωστά εικάζει ο αμερικανός αρθρογράφος, όχι για μεγάλους επενδυτές όπως τράπεζες αλλά για τα γνωστά «κοράκια» των αγορών, τα hedge funds που επιζητούν άμεσα κέρδη με το μικρότερο δυνατό κόστος επένδυσης.

Οπως συμπεραίνουν οι Times «η Ελλάδα μπορεί να μην καταφέρει ποτέ να αποπληρώσει το τεράστιο χρέος της αλλά τα ομόλογά της αποτελούν θέλγητρο για τους επενδυτές»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου