«Πρέπει να έρθουν χρήματα απ’ έξω,
όχι από μέσα», έλεγε ο Στρος Καν στους κ. Παπανδρέου και
Παπακωνσταντίνου. «Διαφορετικά, τους τόνιζε, θα ανακυκλώνεται το
ελληνικό χρήμα»…
Μιχάλης ΙγνατίουΗ συμφωνία των τραπεζών Alpha και Eurobank για να ενώσουν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας το μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο στην Ελλάδα, ικανοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους υπόλοιπους δανειστές της χώρας μας.
Αλλωστε, οι συνενώσεις των ελληνικών τραπεζών αποτελούσαν...
επιθυμία και «εντολή», θα έλεγα, του ταμείου από την αρχή της ανάμειξής του στα ελληνικά οικονομικά πράγματα.
Ο Ντομινίκ Στρος Καν το είχε εισηγηθεί επανειλημμένα στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον προηγούμενο υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και πάντα υπογράμμιζε ότι για να επιτύχει το εγχείρημα ήταν απαραίτητη ανάγκη η συμμετοχή ξένου επενδυτή. «Πρέπει να έρθουν χρήματα απ’ έξω, όχι από μέσα», έλεγε ο Στρος Καν στους κ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου. «Διαφορετικά, τους τόνιζε, θα ανακυκλώνεται το ελληνικό χρήμα»…
Με τη λογική του προηγούμενου γενικού διευθυντή του ταμείου, η συμμετοχή του εμίρη του Κατάρ είναι μία θετική εξέλιξη, η οποία δείχνει και στο εξωτερικό πως έστω και δειλά κάποιοι οικονομικοί κολοσσοί άρχισαν να σκέφτονται να επενδύσουν σοβαρά στη χώρα μας.
Το ερώτημα είναι εάν το ποσό με το οποίο εισέρχεται στο νέο ελληνικό τραπεζικό σχήμα ο εμίρης του Κατάρ είναι αρκετό για να στεριώσει η συμφωνία των δύο ελληνικών τραπεζών και να δώσει ώθηση στο εξωτερικό, πόσο μάλλον στο εσωτερικό, στον τραπεζικό όμιλο Alpha-Eurobank.
Συνομιλώντας με οικονομολόγο στην Ουάσιγκτον, που γνωρίζει την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι ξένοι επενδυτές θα έπρεπε να συμμετέχουν με ένα ποσό που θα ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Υποθέτει, λοιπόν, ότι η πρόθεση του εμίρη να επενδύσει 500 εκατ. ευρώ ίσως να μην είναι αρκετή για να στηριχθεί η νέα αυτή προσπάθεια, που αναμένεται να δώσει το έναυσμα και για άλλες συγχωνεύσεις τραπεζών, καθώς η έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος τις έχει σπρώξει κοντά στο «κόκκινο».
Ο Στρος Καν, που είχε την φήμη του ανθρώπου και του οικονομολόγου που σκέφτεται με το μυαλό, όχι με την… καρδιά, είχε εκμυστηρευθεί σε Ελληνες φίλους του στην αμερικανική πρωτεύουσα πως η χώρα μας αντέχει δυόμισι μόνο τράπεζες.
Βέβαια, πέρα από τις χαρές και τα πανηγύρια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συγχώνευση της Alpha Bank και της Eurobank μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, η νέα τράπεζα θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να κλείσει αρκετά υποκαταστήματα, άρα θα απολυθούν εργαζόμενοι, αρκετοί εκ των οποίων εργάζονται για πολλά χρόνια στα δύο τραπεζικά ιδρύματα, και έχουν προσφέρει πολλή εργασία για να σταθούν και να αναπτυχθούν η Alpha Bank και η Eurobank.
Οι απολύσεις υπαλλήλων θα σκιάσουν την επιτυχία της συγχώνευσης. Και δεν πρέπει να γίνουν.
Στην κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα, είναι σημαντικός ο ρόλος των τραπεζών για να ξεπεραστεί η κρίση χρέους και να ξεκινήσει η ανάπτυξη.
Οταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, που δεν φημιζόταν για την εξυπνάδα του, κατάλαβε το 2008 πως η οικονομία «θα έπαιρνε μπρος μόνο εάν βοηθούσαν οι τράπεζες», είναι απορίας άξιον πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν έχει αντιληφθεί πως έχουν υποχρεώσεις και οι τράπεζες απέναντι στους πολίτες.
www.imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου