Για να αποκαταστήσει το κύρος της που επλήγη από την έναρξη των
γεωτρήσεων στο "Οικόπεδο 12" της κυπριακής ΑΟΖ, έβγαλε το "Πίρι Ρέις" να
διεξάγει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς ΝΑVTEX και χωρίς να
προσδιορίζει σε ποιες περιοχές
δεχθεί ισχυρό πλήγμα μετά την εγκατάσταση του πλωτού γεωτρύπανου και την έναρξη των γεωτρήσεων στο "Οικόπεδο 12" της κυπριακής ΑΟΖ.Ηδη από την Παρασκευή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Πίρι Ρέις" είχε αποπλεύσει από τη Σμύρνη με κατεύθυνση την Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς όμως να έχει εκδοθεί NAVTEX για τις περιοχές στις οποίες θα διεξαγάγει έρευνες το τουρκικό σκάφος.
Καθώς δεν έχει δημοσιοποιηθεί και η υποτιθέμενη συμφωνία Τουρκίας-ψευδοκράτους για την οριοθέτηση της μεταξύ τους υφαλοκρηπίδας με 27 σημεία βάσης, παραμένει ζητούμενο το τι ακριβώς θα πράξει η Τουρκία και πόσο θα κλιμακώσει την αντίδρασή της.
Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για διεξαγωγή ερευνών (το συγκεκριμένο σκάφος μπορεί να διεξάγει μόνο σεισμικές έρευνες) στην περιοχή μεταξύ Τουρκίας-Κατεχομένων, αλλά με δήλωση και του Τ. Ερντογάν αφέθηκε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι έρευνες να γίνουν σε οποιοδήποτε σημείο γύρω από το νησί.
Καθώς πλέον η Τουρκία δεν έχει δυνατότητα παρέμβασης (πέραν της στρατιωτικής, η οποία όμως θα πρέπει να αποκλεισθεί λόγω της παρουσίας του Ισραήλ) στην υπό εξέλιξη γεώτρηση στο "Οικόπεδο 12", αναμένεται να στραφεί στην περιοχή μεταξύ Πάφου - Καστελόριζου και νοτίως της Κρήτης, θέλοντας έτσι να δημιουργήσει τετελεσμένα τόσο εις βάρος της Κύπρου, καθώς αυτή η περιοχή υπερκαλύπτει κι άλλο "οικόπεδο" της κυπριακής ΑΟΖ, όσο και εις βάρος της Ελλάδας.
Αδειες και σε άλλα "οικόπεδα"
Οι πληροφορίες, μάλιστα, ότι πολύ σύντομα η Κύπρος θα δημοπρατήσει άδειες ερευνών και σε άλλα "οικόπεδα", για τα οποία έχουν δείξει ενδιαφέρον όχι μόνο δυτικές αλλά και ρωσικές εταιρείες, βάζουν σε πειρασμό την Τουρκία να κινηθεί τώρα ώστε να ακυρώσει με την παρουσία του πλοίου της στην περιοχή τον διεθνή διαγωνισμό.
Το έδαφος είχε προετοιμασθεί από την Αγκυρα την περασμένη εβδομάδα, όταν έσπευσε να εκδώσει NAVTEX για την εκτέλεση εργασιών πόντισης καλωδίων από το γαλλικό σκάφος "ILE DE BREHAT" από τις 20 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, κάνοντας λόγο για "σημεία εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας". Τα σημεία αυτά όμως υπερκαλύπτουν μέρος της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας.
Οι ελληνικές αρχές είχαν εκδώσει NAVWARN για τις εργασίες του γαλλικού σκάφους αλλά χωρίς συντεταγμένες, και η νέα NAVWARN, που εξέδωσε με συγκεκριμένες συντεταγμένες (παραπλήσιες με αυτές της τουρκικής αναγγελίας), ακολούθησε την τουρκική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά προέβη σε διάβημα. Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ουσιαστικά υπονομεύουν και τη διαδικασία ελληνοτουρκικής προσέγγισης, όχι μόνο λόγω των προκλήσεων στην περιοχή της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου που δημιουργούν βαρύ κλίμα, αλλά και επειδή ο ίδιος ο κ. Ερντογάν επέλεξε να συνδέσει τις κυπριακές γεωτρήσεις με την αναβληθείσα μία φορά σύγκληση του Ανώτατου Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας υπό τους δύο πρωθυπουργούς, που επρόκειτο να γίνει στην Αγκυρα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου. Σε αυτό το κλίμα και με περιορισμένη τη δυνατότητα χειρισμού των ελληνοτουρκικών, η ελληνική κυβέρνηση μάλλον ικανοποιημένη είναι με την αναβολή του Συμβουλίου.
Ο κ. Λαμπρινίδης, στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον Α. Νταβούτογλου στη Νέα Υόρκη, θα επεδίωκε να ρίξει τους τόνους και να κρατήσει ανοιχτό τον δίαυλο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Το πρόβλημα ήταν ότι εκείνη τη στιγμή το "Πίρι Ρέις" βρισκόταν ακόμη έξω από τον Τσεσμέ κατευθυνόμενο προς την Ανατολική Μεσόγειο...
ΝΕΑ NAVTEX
Το βράδυ της Παρασκευής, η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX (630/11) για επιστημονικές έρευνες που θα πραγματοποιήσει το ιταλικό σκάφος "R/V URANIA" από 26 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου στον Κόλπο Σάρου, χωρίς να διευκρινίζεται σε ποιες περιοχές θα κινηθεί και εάν θα φθάσει και πέραν των χωρικών υδάτων της Τουρκίας προσεγγίζοντας τη θαλάσσια περιοχή της Θάσου.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου