Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται: Απειλές κατά της ρακένδυτης Ελλάδας




Σοφία βούλτεψη:Στη δίνη δραματικών εξελίξεων βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς η τρόικα δεν εξευμενίζεται με τις εξαγγελίες νέων φοροεπιδρομών και το μήνυμα που δόθηκε... στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής στον κ. Βενιζέλο είναι σαφές:

Όλοι αυτοί οι φόροι ούτε μπορούν να εισπραχθούν, αλλά ούτε και μπορούν να αποδώσουν.

Με αποτέλεσμα, εκεί που ο πρωθυπουργός είχε ξεκινήσει ήσυχος το ταξίδι του για τις Ηνωμένες Πολιτείες, να επιστρέψει άρον-άρον προς εξέταση των νέων δεδομένων και του τελεσίγραφου που έφθασε από την πλευρά των δανειστών: Μειώστε το κράτος τώρα, προχωρώντας σε άμεσες απολύσεις!

Το τελεσίγραφο σήμανε συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο που οδήγησε σε κυριακάτικη σύσκεψη Παπανδρέου – Βενιζέλου και μια κυβερνητική σύσκεψη στη Βουλή με την συμμετοχή των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών Φ. Σαχινίδη και Π. Οικονόμου, καθώς και του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργου Ζανιά.

Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος είχε συναντηθεί και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο. Αλλά όταν το βράδυ, ακριβώς την ώρα που μεταδίδονται τα δελτία ειδήσεων, εμφανίσθηκε για ένα νέο διάγγελμα, δεν είχε να πει τίποτε το καινούργιο, παραπέμποντας τις νέες «μεγάλες αποφάσεις» για τη Δευτέρα και χρησιμοποιώντας προσεκτικά τον όρο «εξειδίκευση»!

Την ίδια ώρα, ξεκινά σήμερα η δοκιμαστική γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου, με τον υπουργό των Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδη να βρίσκεται στις ΗΠΑ και τις τουρκικές απειλές να πολλαπλασιάζονται.

Χθες το πρωί, μιλώντας στο CNN Turk, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ξεκάθαρα πως «όλοι πρέπει να ξέρουν ότι η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι χώρος όπου μπορεί να στριμωχθεί η Τουρκία», καθώς «δεν μπορούν να γίνουν μονομερείς επεμβάσεις σε θαλάσσιες περιοχές πέραν των χωρικών υδάτων».

Μάλιστα, αναφερόμενος στο πολυδιαφημισμένο δόγμα του, έσπευσε να το ακυρώσει, λέγοντας πως… «η πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες, έχει εκπληρώσει όλους τους στόχους της»!

Και ενώ οι σχέσεις με την Τουρκία βρίσκονται σε επικίνδυνο σημείο, η τρόικα επιμένει να μην επιστρέφει στην Αθήνα, περιμένοντας απάντηση στο τελεσίγραφό της μέσω της σημερινής τηλεδιάσκεψης με τον υπουργό των Οικονομικών.

Η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα είναι αρμοδιότητας Ειδικού Δικαστηρίου.

Η 6η δόση του δανείου βρίσκεται στον αέρα, οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου δεν έχουν επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των δανειστών – και επομένως και το δεύτερο δάνειο βρίσκεται στον αέρα – τα ταμειακά μας αποθέματα μας βγάζουν δεν μας βγάζουν ως το τέλος Οκτωβρίου και η Τουρκία τρίζει τα δόντια της.
Δυστυχώς, η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Η χώρα ρακένδυτη, χωρίς πόρους, με κατασπαταλημένο όλο το δυναμικό της, τελεί υπό καθεστώς διεθνούς οικονομικού ελέγχου και εξωτερικών απειλών.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ήταν μάλλον πολύ σουρεαλιστική η ιδέα ενός Φεστιβάλ Ποδηλάτου στην Αθήνα…

www.elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου