Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Βενιζέλος ζήτησε μέτρα, μέτρα, μέτρα, αλλά δεν τα ανέφερε


Πρέπει να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια και να λάβουμε σκληρότερα μέτρα ώστε να βγει η οικονομία από την κρίση, τόνισε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις επαφές που είχε στην Ουάσινγκτον κατά την ετήσια συνοδο του ΔΝΤ.
Στην αρχή της συνέντευξης ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο ρευστό διεθνές κλίμα, που, όπως επισήμανε, διαμορφώνει... ένα «πλαίσιο μη  παραγωγικό για τις δικές μας προτεραιότητες».

Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε εκ νέου κατηγορηματικά τα σενάρια για κούρεμα του χρέους κατά 50% και συνέστησε στα ελληνικά μέσα να αποφεύγουν την αναπαραγωγή σεναρίων επιβλαβών για τη χώρα.

Υπογράμμισε παράλληλα τη σημασία της εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, χαρακτηρίζοντάς τες ως «θεσμικό ευαγγέλιο».

Σχολιάζοντας τα περί ενδεχόμενης πτώχευσης ξεκαθάρισε ότι δεν νοείται πτώχευση οποιασδήποτε χώρας της ευρωζώνης, σημειώνοντας πως αυτό δεν πρόκειται να γίνει γιατί θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία του ευρώ.

Αναφορικά με την εκταμίευση της έκτης δόσης δήλωσε ότι θα γίνει εγκαίρως μέσα στον Οκτώβριο διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη έλεγχο των ταμιακών αναγκών. Σημείωσε πάντως ότι αυτήν τη φορά θα χρειαστεί η υπογραφή του Πρωθυπουργού και όχι μόνο του υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι μετά την εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων, των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου και του προϋπολογισμού του 2012 ώς το τέλος του 2011 το πρωτογενές έλλειμμα μπορεί να μειωθεί στα 2 δισ. ευρώ του ΑΕΠ, ώστε από το νέο έτος ο προϋπολογισμός να περάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα.

Έχουμε επιτύχει τη μείωση του ελλείμματος κατά 10% σε δύο χρόνια, είπε, καθώς το 2009 το έλλειμμα είχε ανέλθει στα 24 δισ. ευρώ.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη περικοπής της δημόσιας δαπάνης, επισημαίνοντας πως αυτή αφορά στο 90% μισθούς, συντάξεις και προνοιακά επιδόματα. Μόνο το 10% είναι η λειτουργική δαπάνη και αυτή έχει περικοπεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, είπε ο υπουργός Οικονομικών. Στη συνέχεια, ο υπουργός μίλησε και για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, λέγοντας ότι δεν θα πλήξει το 80% των δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι με το νέο μισθολόγιο θα υπάρχει μία αύξηση του κατώτερου μισθού έως και 7%, ενώ εκτίμησε ότι η μισθολογική δαπάνη θα μειωθεί κατά 20%.

Σχετικά με την εφεδρεία, είπε ότι δεν ότι δεν κατανοεί πως από τους 900.000 υπαλλήλους στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν πλεονάζει το 3% του προσωπικού.

«Όλα θα γίνουν με απόλυτα διαφανή τρόπο, ο δημόσιος υπάλληλος που εργάζεται έντιμα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί», διεμήνυσε.

Αναφερόμενος στο ειδικό τέλος για τα ακίνητα, υποστήριξε ότι αποτελεί ένα ασφάλιστρο κινδύνου για τις περιουσίες η αξία των ακινήτων είναι 1 τρισ. ευρώ, υπάρχει όμως και μεγάλο προϊόν παραοικονομίας και φοροδιαφυγής. Το θέμα των αντικειμενικών αξιών θα εξεταστεί συνολικά με νέο νομοσχέδιο στο οποίο θα ενταχθούν και οι ρυθμίσεις για το τέλος ακινήτων.

«Εάν απ' αυτή την αξία φορολογούσαμε 10% θα αντλούσαμε 100 δισ. ευρώ», δήλωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση του «Βήματος» σχετικά με το αφορολόγητο δήλωσε πως από 1/1/2011 το αφορολόγητο θα ανέρχεται σε 5000 ευρώ για όλους και για συνταξιούχους άνω των 65 ετών με εισοδήματα αποκλειστικά από τη σύνταξη και νέους κάτω των 30 ετών θα υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση καθώς γι' αυτές τις κατηγορίες το αφορολόγητο από 12000 ευρώ θα μειωθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε 9-9500 ευρώ.

Αναφερόμενος στο μέτρο των αποδείξεων ο κ. Βενιζέλος είπε πως οι φορολογούμενοι πρέπει να ζητούν περισσότερες αποδείξεις καθώς οι σχετικές δαπάνες θα εκπίπτουν κατά 50-60% του δηλωθέντος εισοδήματος. Μίλησε επισης για σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των αποδείξεων.

Σχτικά με το ενδεχόμενο εξίσωσης της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης δήλωσε δεν θα ισχύσει από φέτος αλλά από τον επόμενο χρόνο οι καταναλωτές, στις περιοχές όπου επικρατούν ειδικές κλιματολογικές συνθήκες, θα πρέπει να καταγράφουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά την κατανάλωση σε πετρέλαιο για να τύχουν έκπτωσης.

Ο κ. Βενιζέλος ερωτήθηκε και για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και είπε ότι τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, όπως για το ποσοστό συμμετοχής.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η ελληνική οικονομία είναι σε ένα φαύλο κύκλο, καθώς οι στόχοι του προγράμματος προσαρμογής ήταν υψηλοί και η ύφεση της οικονομίας μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

Ο υπουργός Οικονομικών άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ, λέγοντας ότι οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι δημαγωγικές. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα έκθετη, δημιουργούμε στο εξωτερικό καχυποψία, λόγω της έλλειψης συναίνεσης» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην 6η δόση του δανείου, ύψους 8 δισ. ευρώ, ανέφερε ότι η εκταμίευση της «θα γίνει και θα γίνει εγκαίρως», εντός του Οκτωβρίου, καθώς «η τρόικα γνωρίζει τις ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας».

«Το θέμα δεν είναι μία δόση, αλλά να εφαρμοστεί όλη η δέσμη των μέτρων που αποφασίστηκαν», τόνισε.

Ερωτηθείς για τα σενάρια χρεοκοπίας, επανέλαβε ότι είναι επιβλαβή, «καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τίποτα μεμονωμένο και επισφαλές».

«Τα σενάρια χρεοκοπίας κάνουν ζημιά στον Έλληνα πολίτη και στη χώρα», είπε και τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Βενιζέλος ερωτήθηκε και για το ενδεχόμενο αλλαγών στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου και διέψευσε εκ νέου τα σχετικά σενάρια.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην επιστολή προς το ΔΝΤ, λέγοντας ότι θα είναι διπλή, δηλαδή θα αποτελείται από μία επιστολή του πρωθυπουργού με πολιτικές δεσμεύσεις και μία δικιά του με το περιεχόμενο των μέτρων.

Οι επιστολές θα αποσταλούν εντός της ημέρας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα απαντήσει στη Βουλή επικαλούμενος τον «υψηλό τόνο» της δημοσιογράφου που του απηύθυνε την ερώτηση.

www.dailynews24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου