Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα με αυστηρούς όρους

 Χειραψία του Ευ. Βενιζέλου με την Κρ. Λαγκάρντ υπό το βλέμμα του Π. Τόμσεν


Την ερχόμενη εβδομάδα, η επιστροφή στην Αθήνα χωρίς όμως να καθορίζεται η ακριβής ημερομηνία. Την πιστή εφαρμογή του προγράμματος ζήτησε η διευθύντρια του ΔΝΤ

Τους όρους υπό τους οποίους θα επιστρέψει η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα συζήτησε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ. Στην ανακοίνωση του Ταμείου αναφέρεται ότι...
η επιστροφή θα συμβεί "κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα", χωρίς να καθορίζεται η ακριβής ημερομηνία.
Μετά τη συνάντηση ο Ελληνας υπουργός υποστήριξε ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση "βελτίωσαν το οικονομικό κλίμα, αλλά απαιτείται να γίνουν πολύ περισσότερα". Προσέθεσε πως "εάν δεν κάνουμε αυτές τις θυσίες, η εθνική μας κυριαρχία βρίσκεται σε κίνδυνο". Ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για τον χρόνο επιστροφής του κ. Τόμσεν και των συνεργατών του στην Ελλάδα, φοβούμενος αλλαγή των σχεδίων τους την τελευταία στιγμή.
Αξιωματούχος του Ταμείου με τον οποίο επικοινώνησε το "Εθνος" ανέφερε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμα η ακριβής ημερομηνία της επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναμένουν μια σημαντική κίνηση από την ελληνική κυβέρνηση η οποία πιθανότατα έχει σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις και τη φορολογία. Σύμφωνα με πληροφορίες, περιμένουν επίσης την ψηφοφορία για τη ΔΕΗ όπου "θα δουν τη συμπεριφορά πρώτα απ' όλα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ", αλλά όπως τονίστηκε "και τη στάση της ΝΔ".
Περίληψη μέτρων
Ελληνική πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενο των συζητήσεων υποστήριξε ότι η κ. Λαγκάρντ ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο μια μεγάλη περίληψη των μέτρων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα. Το αίτημα αυτό χαρακτηρίζεται τουλάχιστον περίεργο, καθώς τα κυβερνητικά μέτρα δημοσιοποιήθηκαν ύστερα από διαβουλεύσεις με τα μέλη της τεχνικής επιτροπής της τρόικας και έχουν δημοσιευθεί στην ολότητά τους σε όλα τα ΜΜΕ, ελληνικά και ξένα.
Πριν από τη συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο, η κ. Λαγκάρντ συναντήθηκε με ομάδα δημοσιογράφων που κάλυψαν τις εργασίες της συνόδου του ΔΝΤ και δήλωσε ότι εάν οι Ελληνες δεν θέλουν τη συμβουλή μας, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι' αυτούς. Η γενική διευθύντρια του Ταμείου αντιμετώπισε με "συγκρατημένο θυμό" όλες τις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν και αφορούσαν την Ελλάδα και είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες απάντησε με επιθετικό τρόπο, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές τη λέξη "εφαρμογή". Οι αξιωματούχοι του Ταμείου συνεχίζουν να επιμένουν ότι υπάρχει πρόβλημα υλοποίησης των συμφωνηθέντων και των υποσχέσεων, ενώ ισχυρίζονται ότι υπάρχει επίσης πρόβλημα συμπεριφοράς και συνεννόησης. Τα ίδια παράπονα εκφράζουν και ελληνικές πηγές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ίδια κουβέντα εκφράστηκε ανοιχτά ο φόβος ότι "δεν θα περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή", ενώ έγινε συζήτηση και για τον τρόπο αντίδρασης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Ελληνική πηγή υποστήριξε ότι σε όλες τις επαφές του κ. Βενιζέλου στην Ουάσιγκτον, ακόμα και με τραπεζίτες, τέθηκε το θέμα της "μη υποστήριξης (των μέτρων) από τη Νέα Δημοκρατία".
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας υπουργός θα επικοινωνήσει το επόμενο 24ωρο με τον κ. Σαμαρά για να τον ενημερώσει.
Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε την κ. Λαγκάρντ για τα σκληρά μέτρα αλλά και για τις θυσίες του ελληνικού λαού και της είπε ότι η προσαρμογή έγινε υπό συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης. Αργότερα ελληνική πηγή είπε ότι ο κ. Βενιζέλος πιστεύει πως "μπορούσαμε εύκολα να επιτύχουμε αρκετά πράγματα εάν δεν είχαμε καθυστερήσεις".
Ο Ελληνας υπουργός τόνισε επίσης στην επικεφαλής του Ταμείου ότι "αποτελεί συνείδησή μας πως πρέπει να κάνουμε" όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα. Υπογράμμισε ακόμα πως "αν δεν κάνουμε τις θυσίες, δεν θα αποκατασταθεί η εθνική μας κυριαρχία".
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η ανακοίνωση του Ταμείου αναφέρει με ακρίβεια τα εξής: "Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκε με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, στην Ουάσιγκτον σήμερα (χθες). Συζήτησαν τους όρους υπό τους οποίους η αποστολή του ΔΝΤ θα επιστρέψει στην Αθήνα για την πέμπτη επιθεώρηση του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας - κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα".
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΜΜΕ
Νέα δημοσιεύματα για χρεοκοπία
Περιθώριο έξι εβδομάδων έχει, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, η Ευρωζώνη για να "θωρακίσει" το τραπεζικό της σύστημα εν όψει της... αναπόφευκτης πλέον ελληνικής χρεοκοπίας.
Οπως το Σάββατο το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, έτσι χθες οι εφημερίδες "Sunday Times" και "Guardian" έγραψαν (επικαλούμενες πηγές από τη σύνοδο του G20 στην Ουάσιγκτον) ότι η ελληνική χρεοκοπία βρίσκεται πλέον προ των πυλών και δεν μπορεί να αποτραπεί, παρά μόνο να περιοριστούν οι συνέπειές της. Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, ένα "κούρεμα" της τάξης του 50% του ελληνικού χρέους των 350 δισ. ευρώ είναι πιθανό, αλλά όχι χωρίς να έχει προηγηθεί η ενίσχυση των αμυντικών μηχανισμών της Ευρώπης απέναντι στο ενδεχόμενο περαιτέρω μόλυνσης, συνεπεία της ελληνικής χρεοκοπίας.
Τα σενάρια περί "κουρέματος" φούντωσε εκ νέου το βράδυ του Σαββάτου ανταποκριτής του βρετανικού "Sky News", ο οποίος, επικαλούμενος πηγές της G20, είπε ότι "το ερώτημα πλέον είναι όχι αν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα, αλλά πότε".
Οπως ανέφερε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, "η χρεοκοπία της Ελλάδας θα επέλθει μετά τη σύνοδο της G20 στις Κάνες", που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου. "Οι προσπάθειες, στις οποίες επικεντρώνονται, στρέφονται τώρα, όχι στο πώς θα αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία, αλλά στο πώς θα αποφευχθεί η μετάδοση σε δυνατότερες οικονομίες της Ευρωζώνης".
Ανέφερε μάλιστα ότι συζητείται η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για να προετοιμαστούν οι χώρες της Ευρωζώνης για την ελληνική χρεοκοπία. Ωστόσο, στο κείμενό του στην ιστοσελίδα του "Sky News", ο Βρετανός ανταποκριτής δεν ανακύκλωσε τις πληροφορίες αυτές.
Προειδοποίηση
Τα λεγόμενά του για κίνδυνο μετάδοσης των εξελίξεων στην Ελλάδα σε Ιταλία και Ισπανία, φαίνεται, πάντως, να συμπίπτουν και με την προειδοποίηση του Νουριέλ Ρουμπίνι.
Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός οικονομολόγος ανέφερε ότι "σε αυτό το σημείο η συζήτηση δεν επικεντρώνεται στο αν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μία διπλή ύφεση ή όχι. Αυτό είναι ήδη γεγονός. Το μόνο ερώτημα είναι αν θέλουμε να έχουμε μια ήπια ύφεση στις αναπτυγμένες οικονομίες ή αν θα έχουμε μια σοβαρή ύφεση... Η απάντηση εξαρτάται από το κατά πόσο μπορούν η Ιταλία και η Ισπανία να παραμείνουν στο ευρώ".

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου