Δύο από τα κύρια «αγκάθια» στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Τρόικας, όπως φάνηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, αποτελούν το εργασιακό στον ιδιωτικό τομέα και το ασφαλιστικό.
Η Τρόικα ζητά περιστολή δαπανών και αύξηση εσόδων για τα ταμεία, κάτι που μπορεί να γίνει...
είτε με την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, είτε με μείωση των δαπανών ή βέβαια και με νέα παρέμβαση στις συντάξεις. Η αρχή γίνεται με τις επικουρικές, που, όπως παραδέχθηκε και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, οι περικοπές στην περίπτωση των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών θα είναι της τάξης του 40%.
Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναζητούν ήδη φόρμουλα ώστε αφενός να μην προχωρήσουν στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, αφετέρου να πείσουν τους δανειστές ότι προωθούν μέτρα που θα επιφέρουν θεσμοθετημένα και επίσημα μείωση του κόστους εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό, γιατί οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ διαπίστωσαν ότι οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, που τόσο πολύ είχαν πιστέψει πως θα λειτουργήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, τελικά, δεν «έτρεξαν» στη χώρα μας. Μόλις 10 επιχειρήσεις έχουν υπογράψει ειδική σύμβαση στην οποία προβλέπεται μείωση μισθών. Παράλληλα, δεν πείθονται ότι στην ελληνική αγορά εργασίας επικρατούν οι ατομικές συμφωνίες μείωσης μισθών, αφού επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία δεν υπάρχουν.
Μάλιστα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πριν από τη διακοπή των συζητήσεων, έπεσε από τους εκπροσώπους της Τρόικας η πρόταση ακόμη και για διασυνοριακές μισθολογικές ζώνες, όπου θα εφαρμόζονται χαμηλοί μισθοί, με βασικό επιχείρημα την παραμονή ή την είσοδο των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, αντί να κατευθυνθούν στις βαλκανικές χώρες. Έτσι, δεν αποκλείεται, για παράδειγμα στη Βόρειο Ελλάδα να εφαρμόζονται μισθοί Βουλγαρίας, που δεν ξεπερνούν τα 350 ευρώ το μήνα!
Τέλος, την περασμένη εβδομάδα, με το θρίλερ της διακοπής των διαπραγματεύσεων άνοιξε και επίσημα ο δρόμος για νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, εν μέσω φθινοπώρου, καθώς οι εκπρόσωποι της Τρόικας έφθασαν να αμφισβητούν όχι μόνο τις αναλογιστικές προβολές του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και τις τρέχουσες ταμειακές ροές.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου