Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Πάγωσαν οι σχέσεις με την τρόικα, ντόμινο επικίνδυνων εξελίξεων




Σοφία Βούλτεψη:Με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να βρίσκεται στο Παρίσι κουβεντιάζοντας για το μέλλον της Λιβύης, το μέλλον της Ελλάδας βρέθηκε και πάλι μεταξύ σφύρας και άκμονος, με καταιγισμό γεγονότων, φημών και ανησυχιών ακόμη και για την καταβολή της 6ης δόσης του δανείου.

Σ’ αυτό το κλίμα αβεβαιότητας... διεξάγεται και η σημερινή Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στο γήπεδο του Ταε Κβο Ντο, όπου το κλίμα αναμένεται θερμό – και υπό το φως των τελευταίων γεγονότων.

Η παραίτηση της επικεφαλής του Γραφείου Παρακολούθησης του Προϋπολογισμού που εδρεύει στην Βουλή, που θεωρείται «ανεξάρτητο» και αποσκοπεί στην ενημέρωση των βουλευτών, δείχνει να πυροδότησε σειρά εξελίξεων που φαινομενικά δεν συνδέονται μεταξύ τους, αλλά τελικά υπάρχει σύνδεση.

Η κρίση – λόγω της έκθεσης του συγκεκριμένου Γραφείου, σύμφωνα με την οποία η δυναμική του δημόσιου χρέους βρίσκεται εκτός ελέγχου – ξέσπασε σχεδόν ταυτόχρονα με την κρίση στις σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, που επισήμως αναχώρησε από την Αθήνα, προκειμένου να δοθεί ένα δεκαήμερο χρόνου στην κυβέρνηση να ρυθμίσει «κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες».

Κάθε άλλο παρά τυχαία, την ίδια ώρα που στην Αθήνα, το βράδυ της Πέμπτης παρακολουθούσαμε τα της παραίτησης της Στέλλας Μπαλφούσια σε συνδυασμό με τις διαπραγματεύσεις, στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέους Αλταφάζ σημείωνε με νόημα ότι η δημοσιοποίηση της έκθεσης συνέπεσε με την παρουσία της τρόικας στην Αθήνα.

Κατά την χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου, βέβαια, ο κ. Βενιζέλος προσπάθησε να περάσει την άποψη ότι δεν υπήρξε διακοπή των συνομιλιών, αλλά οι συζητήσεις έγιναν σε φιλικό κλίμα, ενώ απέδωσε την «προσωρινή» (όπως ανακοινώθηκε λίγο αργότερα από την ίδια την τρόικα) απόσυρση των εκπροσώπων των δανειστών από τις «φιλικές συζητήσεις» στην ανάγκη να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση για να ολοκληρώσει κάποιες «τεχνικές λεπτομέρειες».
Αν και ο κ. Βενιζέλος απέρριψε μετά βδελυγμίας το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών (« δεν υπάρχει τίποτα πιο βλαπτικό για τη χώρα από το να προκαλέσουμε πολιτική αστάθεια ή αβεβαιότητα»), ούτε και χθες ήταν σε θέση να πει με σαφήνεια πού θα «καθίσει» τελικά η ύφεση, σημειώνοντας ότι «κυμαίνεται κοντά στο 5%».

Και επ’ αυτού είπε πως οδηγούμεθα αναγκαστικά «σε αυτόματη αναπροσαρμογή των στόχων ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις και εκπλήξεις», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα νέων, εισπρακτικού χαρακτήρα, μέτρων.

«Αυτό που χρειάζεται», είπε, «είναι να εφαρμοστούν τα ήδη συμφωνημένα μέτρα» - που για κάποιον λόγο, δεν εφαρμόζονται.

Ειδική συζήτηση έγινε και για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας και των απολύσεων. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα άμεσων απολύσεων, επισημαίνοντας μάλιστα ότι το να ανακυκλώνονται «απειλητικού χαρακτήρα μετρολογίες» δεν ωφελεί.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας διευρύνεται και θα συμπεριλάβει γενικότερα τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και τις «παρυφές» του στενού δημόσιου τομέα.

«Δεν είναι δυνατόν να ανέχεται κάποιος να υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς αντικείμενο σε φορείς που δεν καταργούνται», παρατήρησε και ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί μια «δεξαμενή εργασιακής εφεδρείας» και ότι ήδη έχει αποστείλει σχετική εγκύκλιο σε όλα τα υπουργεία για να καταγραφεί το πλεονάζον προσωπικό.

Θα πρόκειται, όπως είπε, για τους εργαζόμενους σε ΝΠΙΔ και μικρά ΝΠΔΔ, ενώ πρόσθεσε ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση μπορούν να ενταχθούν επιπλέον φορείς στον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας, πέραν αυτών που αναφέρει ο εφαρμοστικός νόμος.

Όσον αφορά την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση παρατήρησε ότι «αν οι πολίτες βοηθήσουν τότε ξεκινάμε από άλλη βάση τη συζήτηση στο φορολογικό σύστημα». Η συζήτηση για το φορολογικό σύστημα δεν μπορεί να ξεκινά, αλλά να καταλήγει στους συντελεστές, τόνισε. «Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό βλάπτει το διπλανό του και τη χώρα».

Σχετικά με την πορεία της ανταλλαγής ομολόγων (PSI), o κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι το οικονομικό επιτελείο έχει στείλει διερευνητική επιστολή και περιμένει τώρα τις απαντήσεις 57 υπουργών που ερευνούν τα τραπεζικά και ασφαλιστικά τους συστήματα για να δει πόσα ομόλογα «καταγράφονται ως υποψήφια για συμμετοχή».

Ανέφερε επίσης ότι αν δεν συγκεντρωθεί το 90%, τότε η χώρα μας θα αποφασίσει πώς θα χειριστεί το ζήτημα, σημειώνοντας ότι θα ήταν «κολοσσιαίο λάθος να πούμε ότι όποιο ποσοστό συμμετοχής έχουμε θα το αποδεχθούμε».
Σχετικά με την κρίση που προκλήθηκε λόγω της επίμαχης έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ο κ Βενιζέλος επανέλαβε ότι οι εκθέσεις του πρέπει να είναι τεκμηριωμένες και υπεύθυνες.

Έκανε μάλιστα αναφορές στις εκθέσεις της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΟΟΣΑ, της Τράπεζας της Ελλάδος και δήλωσε πως διατηρεί για τον εαυτό του το δικαίωμα να ασκεί κριτική, ειδικά όταν ασκούμε κριτική στις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων.

«Όπως με καλείτε να σχολιάσω εκθέσεις διεθνών οργανισμών έτσι και τώρα είπα και τη γνώμη μου για την εγκυρότητα της έκθεσης», είπε, προσθέτοντας: «Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του». «Την ίδια αξίωση που έχουμε από τους ξένους, έχουμε και για τους Έλληνες. Ο καθένας έχει τις ευθύνες του, από εκεί και πέρα είναι θέμα της Βουλής», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», μπροστά στις νέες αξιώσεις της τρόικας για νέα μέτρα, ο κ. Βενιζέλος επικοινώνησε με τον ευρισκόμενο στο Παρίσι πρωθυπουργό, οπότε και αποφασίστηκε να δοθεί αρνητική απάντηση, με αποτέλεσμα το «πάγωμα» των συνομιλιών.

Τα νέα μέτρα και η αδυναμία εκτέλεσης του προγράμματος δεν αποτελούν το μοναδικό αγκάθι στις σχέσεις κυβέρνησης-τρόικας.

Σημαντικό είναι και το πρόβλημα των αποκρατικοποιήσεων, με την τρόικα να αμφισβητεί την πιθανότητα να τηρηθεί η δέσμευση για είσπραξη 1,7 δις ευρώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Φαίνεται μάλιστα πως και το ίδιο το οικονομικό επιτελείο ζήτησε πίστωση χρόνου λόγω του αρνητικού κλίματος στο Χρηματιστήριο και την κατακόρυφη πτώση των μετοχών.

Μέσα στη σύγχυση, το μπαϊράκι της «επανάστασης» σήκωσε χθες και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, που μιλώντας χθες στην πρωινή εκπομπή του Μέγκα, δήλωσε: «Δικαιολογημένα η κυβέρνηση αντιδρά σε τόσο μεγάλες πιέσεις. Έλεος πια»!

Και συνέχισε: «Στο παρελθόν αφήσαμε να φανεί ότι η τρόικα κυβερνά, αλλά η κυβέρνηση έπρεπε να πατήσει πόδι», διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι «η κυβέρνηση θα κρατήσει σταθερά το τιμόνι».
Προς το παρόν, το μόνο που βλέπουμε είναι ντόμινο αρνητικών εξελίξεων λόγω καθυστερήσεων, αστοχιών και ενδοκυβερνητικών και ενδοκομματικών έριδων.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η επέτειος των 67 χρόνων από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, αναβιώνει μνήμες που παραπέμπουν σε ένα εφιαλτικό παρόν…

www.elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου