Τι ακριβώς επιδιώκουν με την κοινή τους επίσκεψη στην Αλβανία οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ιταλίας; Χθες, 12 Σεπτεμβρίου του σωτηρίου έτους 2011, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Σταύρος Λαμπρινίδης συνοδευόμενος από τον Ιταλό ομόλογό του Φράνκο Φρατίνι, μετέβη στην Αλβανία και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Μπαμίρ Τόπι, τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Έντμοντ Χατζινάστο, καθώς και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Έντι Ράμα.
Αξίζει να σημειωθεί...
πως η πρωτοβουλία για την κοινή επίσκεψη ανήκει στην ελληνική πλευρά. Η γεωπολιτική δε σημασία της ελληνο-ιταλικής «εμφάνισης» σε μία χώρα, σε έναν χώρο ο οποίος ιστορικά, γεωπολιτισμικά και γεωπολιτικά αποτελεί είτε το πεδίο σύγκρουσης ελληνισμού και δύσης είτε το περιβάλλον όσμωσης των δύο πολιτισμικών σφαιρών επιρροής, είναι τεράστια, ειδικά το συγκεκριμένο χρονικό σημείο όπου οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο κρέμονται από μία κλωστή.
Η Αθήνα και η Ρώμη είναι σαφές πως επιδιώκουν να «ξεκαθαρίσουν» διάφορα θέματα αναφορικά με τη στάση της Αλβανίας ειδικά στον ενεργειακό τομέα καθώς και στο ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών. Η χρονική συγκυρία είναι ενδεικτική αφού ενώ η κατάσταση στην Λιβύη φαίνεται να εξομαλύνεται παραμένει εκκρεμές το μέγιστο ζήτημα της διευθέτησης και των θεμάτων της ελληνο-αλβανικής θαλάσσιας ζώνης, κάτι το οποίο επηρεάζει άμεσα και την Ιταλία.
Δεν είναι τυχαίο πως οι δύο υπουργοί συνάντησαν και την «πέτρα του σκανδάλου» για την μη επικύρωση, για την ώρα, της ελληνο-αλβανικής συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Έντι Ράμα.
Επιπροσθέτως, η περαιτέρω ενεργειακή συνεργασία της Αλβανίας με την Ελλάδα και την Ιταλία, μέσω της κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου κρίνεται ως μεγάλης σημασίας για την μελλοντική ένταξη της χώρας στις Ευρωπαϊκές πολιτικές δομές και ενεργειακά δίκτυα της Γηραιάς Ηπείρου.
Σε κάθε περίπτωση η πρωτοβουλία για την «ουδετεροποίηση» της Αλβανίας αναφορικά με τις επικείμενες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο κρίνεται ως ένας ευφυής διπλωματικός χειρισμός τόσο της Αθήνας η οποία το ξεκίνησε όσο και της Ρώμης η οποία το υιοθέτησε και το στήριξε. Το μήνυμα που εστάλη ήταν ξεκάθαρο, ότι οι δυο χώρες είναι ειλικρινείς φίλοι της Αλβανίας, όμως αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως και θετική ψήφο στο ζήτημα της προώθησης της γειτονικής χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» λέει ο σοφός λαός και άπαντες οφείλουν να σταματήσουν το συντομότερο να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως… κλοτσοσκούφι, διότι όταν αντιληφθούν ότι το «οικόπεδο» που καταλαμβάνει η χώρα μας είναι προνομιούχο, είτε εντός είτε εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρά τα άπειρα δικαιώματα που έχουν δώσει οι ηγεσίες και ο ελληνικός λαός, έρχεται κάποια στιγμή που αυτά ανήκουν στο παρελθόν, οπότε στη συνέχεια άλλοι παράγοντες θα μετρήσουν στις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν από τους πραγματικούς αποφασιστικούς παράγοντες της περιοχής.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά θα τιμήσει δεόντως τους πραγματικούς της συμμάχους, εντός ή εκτός της Ένωσης και θα συμπεριφερθεί αναλόγως σε όσους θεώρησαν τη δυσμενή συγκυρία ως ευκαιρία να «παραφερθούν»…
Το ευτύχημα είναι ότι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της πατρίδας μας αποδεικνύει ότι η πολυετής εμπειρία στην Ευρώπη του έχει επιτρέψει να προσεγγίζει τα προβλήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ορθολογικά και όχι με βάση προϋπάρχοντα στερεότυπα και ιδεολογικές προκαταλήψεις και κινείται αθόρυβα, χτίζοντας μεθοδικά, ή μάλλον αποκαθιστώντας σταδιακά τη δημόσια εικόνα της χώρας μας, σε μια εποχή που τέτοιες υπηρεσίες προς την πατρίδα είναι περισσότερο από πολύτιμες.
Είναι προφανές ότι θα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον κάθε του προσπάθεια και θα είμαστε έτοιμοι να ασκήσουμε δημιουργική κριτική όταν απαιτηθεί, όπως θα κάναμε σε κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο με συναίσθηση της βαρύτατης ευθύνης την οποία έχει επωμισθεί αυτές τις δύσκολες ώρες για τον τόπο.
www.defence-point.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου