Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

«Πουλήστε τουλάχιστον μία ΔΕΚΟ»


«Πουλήστε τουλάχιστον μία ΔΕΚΟ»
Στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος"... τροχοδρομεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης, με την τρόικα να πιέζει για άμεση... απογείωσή του


Στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος"... τροχοδρομεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης, με την τρόικα να πιέζει...
για άμεση... απογείωσή του.
Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να ολοκληρωθούν αποκρατικοποιήσεις που θα φέρουν στα δημόσια ταμεία 1,3 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να κλείσει ίσως και εντός της εβδομάδας τη συμφωνία για την επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και να ακολουθήσουν τη μεθεπόμενη εβδομάδα οι συμβάσεις με τον ΟΠΑΠ για τα υφιστάμενα και τα νέα τυχερά παιχνίδια.
Ομως η τρόικα διαμηνύει ότι θα πρέπει να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα μια "θεαματική" κίνηση, για να δοθεί σαφές μήνυμα προς τις αγορές.
Οι επεκτάσεις των συμβάσεων δεν αποτελούν ουσιαστικές ιδιωτικοποιήσεις, λένε οι δανειστές μας και πιέζουν για την πώληση μίας εισηγμένης επιχείρησης εντός του τρέχοντος έτους.
Θέση η οποία επαναδιατυπώθηκε και στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup, το απόγευμα της Παρασκευής, στο Βρότισλαβ της Πολωνίας.
Πιο αναλυτικά, από την αξιοποίηση του ΔΑΑ και του ΟΠΑΠ το ύψος του συνολικού τιμήματος θα ξεπεράσει τον ποσοτικό στόχο των εσόδων του Σεπτεμβρίου (1,3 δισ. ευρώ), όμως στα δημόσια ταμεία θα εισρεύσουν άμεσα λιγότερα χρήματα.
Υπολογίζεται πως στην καλύτερη περίπτωση, στην παρούσα φάση, θα εισπραχθεί 1 δισ. ευρώ, ενώ θα υπάρχει σχετική πρόβλεψη για μελλοντική είσπραξη του εναπομείναντος τιμήματος.
Ειδικότερα για το "Ελευθέριος Βενιζέλος" οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικό ρυθμό και απομένει μία διαφορά στο τίμημα της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, προκειμένου να επεκταθεί η σύμβαση κατά 20 χρόνια.
Ακόμη όμως κι αν οι δύο πλευρές τα βρουν και το "deal" κλείσει στα 300 εκατ. ευρώ, η Hoctief έχει τη δυνατότητα να καταβάλει άμεσα μόνο τα 200 εξ αυτών.
Στο μέτωπο του ΟΠΑΠ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοσίου και Οργανισμού αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στην εβδομάδα και οι συνθήκες επιτρέπουν να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Το Δημόσιο θα προχωρήσει στην ανανέωση της σύμβασης για τα παιχνίδια που ήδη "τρέχει" ο Οργανισμός, αλλά θα υπογραφεί και νέα σύμβαση για την παραχώρηση των δικαιωμάτων 35.000 "βιντεολότο".
Ο Οργανισμός θα πρέπει να καταβάλει στο Δημόσιο συνολικό τίμημα που προσεγγίζει το 1,2 δισ. ευρώ, πλην όμως δεν διαθέτει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα.
Αμεσα είναι σε θέση να πληρώσει 400 εκατ. ευρώ και άλλα τόσα μόνο σε περίπτωση που εξασφαλίσει δάνειο με ευνοϊκούς όρους. Από εκεί και πέρα για το τέταρτο τρίμηνο του έτους μετατίθεται η πώληση των κρατικών λαχείων, η οποία, βάσει Μνημονίου, θα έπρεπε να γίνει εντός του Σεπτεμβρίου.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου