από ιδιωτική τράπεζα για να αγοράσει μετοχές της ίδιας τράπεζας και για να συμμετάσχει έτσι στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.
Έφριξαν οι ελεγκτές
Η υπόθεση αυτή, που φαίνεται να έχει στοιχεία με τα οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σκάνδαλο, αποκαλύφθηκε τυχαία όταν επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών κλήθηκαν από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης για να ελέγξουν τις οικονομικές χρήσεις του ιδρύματος από το 2006 ως και το 2008 προκειμένου να τις κλείσουν, ώστε το ίδρυμα να συνεχίσει απερίσπαστο το… θεάρεστο έργο του.
Ωστόσο οι ελεγκτές όχι μόνο δεν έκλεισαν τις χρήσεις, αλλά στην ουσία έφριξαν όταν διαπίστωσαν ότι το ίδρυμα:
♦ Είχε πάρει τραπεζικό δάνειο πολλών εκατομμυρίων, για να αγοράσει μετοχές της ίδιας τράπεζας, κάνοντας ταυτόχρονα παιχνίδι στο χρηματιστήριο,
♦ διατηρούσε off-shore εταιρεία, μέσω της οποίας πλήρωνε τις δανειακές υποχρεώσεις τού… αγίου ιδρύματος και, ταυτόχρονα,
♦ έπαιρνε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τη συμμετοχή του σε κοινοτικά και εγχώρια προγράμματα.
Δάνειο και μετοχές
Ακόμη, ο έλεγχος απέδειξε ότι το ίδρυμα, που ξεκίνησε με μετοχικό κεφάλαιο 50.000 ευρώ το 2006, σύναψε το 2007 δάνειο 10.720.000 ευρώ από τον τραπεζικό όμιλο Marfin, χρήματα τα οποία δαπάνησε για την αγορά 1.600.000 μετοχών του ίδιου τραπεζικού ομίλου προς 6,70 ευρώ για κάθε μετοχή.
Να σημειωθεί ότι σήμερα η κάθε μετοχή του τραπεζικού αυτού ομίλου, ο οποίος είχε με τον ίδιο τρόπο «δανείσει» και τη Μονή Βατοπεδίου για συμμετάσχει και αυτή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, κοστίζει περίπου 0,50 λεπτά.
Βέβαια οι πληροφορίες λένε ότι οι μετοχές δεν έχουν πουληθεί, άρα δεν υπάρχει καταγεγραμμένη πραγματική ζημιά, ωστόσο οι δόσεις του δανείου πληρώνονται, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι για τη λήψη του δανείου το ίδρυμα - και αυτό είναι το σοβαρότερο - έβαλε υποθήκη σχεδόν 23.000 στρέμματα που έχει ιδιοκτησία του στη Χαλκιδική.
Μοναστηριακή off-shore!!!
Ο ίδιος έλεγχος αποκάλυψε ότι το ίδρυμα διατηρούσε βιβλίο επενδύσεων, εκτός από τα καθιερωμένα λογιστικά βιβλία, ενώ είχε συστήσει off- shore εταιρεία με την επωνυμία Αίτber Propepties S.A., η οποία έχει έδρα τη Μονρόβια της Λιβερίας. Μέσα από την off-shore το ίδρυμα εισέπραττε τα έσοδα από τα μερίσματα των μετοχών, αλλά πλήρωνε και τις δόσεις του δανείου.
Τη λιβεριανή εταιρεία, που είχε κινήσεις άνω των 500.000 ευρώ, τη διαχειριζόταν ο πληρεξούσιος δικηγόρος του ιδρύματος καθώς και μια γυναίκα με το ίδιο επίθετο, για την οποία η έκθεση ελέγχου αναφέρει: «Εκπρόσωποι και διαχειριστές της εταιρίας είναι οι ΠΚ και η ΕΚ η οποία επειδή δεν προσήλθε προς υπογραφή των απαιτούμενων εγγράφων δεν εκτελεί συναλλαγές με την τράπεζα ενώ κατά τα αναφερόμενα στην ανωτέρω έγγραφη απάντηση η εν λόγω δεν έχει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου». Τέλος, ο έλεγχος διαπίστωσε και φορολογικές παραβάσεις σχετικά με την απόδοση φόρων προς το κράτος από έργα του ιδρύματος.
Αυτό που πρέπει να τονιστεί πάντως είναι ότι η υπόθεση «Παναγία η Φιλανθρωπινή» εξελισσόταν την ίδια χρονική περίοδο που η Μονή Βατοπεδίου παραχωρούσε τη λίμνη Βιστωνίδα στο Δημόσιο και έπαιρνε ως αντάλλαγμα οικόπεδα - φιλέτα σε όλη την Ελλάδα, ενώ με δάνειο από την ίδια τράπεζα συμμετείχε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της.
Στον εισαγγελέα
Φυσικά ως επακόλουθο των παραπάνω ευρημάτων είναι ότι οι χρήσεις για τα τρία χρόνια (2006 - 2008) δεν έκλεισαν από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ επισημαίνεται στο πόρισμα ότι πρέπει να γίνουν και έλεγχοι νομιμότητας και όχι απλής σκοπιμότητας που ήδη έγιναν για τις τρεις παραπάνω οικονομικές χρήσεις.
Ταυτόχρονα, η υπόθεση στάλθηκε και στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, ο οποίος με τη σειρά του έστειλε την υπόθεση στον οικονομικό εισαγγελέα καθώς, όπως δήλωσε στο «Π», το όλο θέμα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης και αξιολόγησης των στοιχείων που διαθέτει η περιφέρεια, καθώς το ίδρυμα φαίνεται πως ξέφυγε από τους πραγματικούς σκοπούς ίδρυσής του.
Απορίες
Θα ήταν πάντως παράλειψη αν δεν επισημαίναμε ότι εκείνο που προκαλεί απορίες είναι το γεγονός ότι, όπως αναφέρει το πόρισμα, «σύμφωνα με τον οργανισμό του Ιδρύματος προβλέπεται εσωτερικός έλεγχος που θα διενεργείται από ειδικούς ελεγκτές τους οποίους διορίζουν οι ιδρυτές του Ιδρύματος». Και για τις ελεγχόμενες διαδοχικές περιόδους φαίνεται να είχαν διοριστεί ως ειδικοί ελεγκτές ένας επίτιμος αρεοπαγίτης και ένας πρώην πρόεδρος κρατικής (παλαιότερα) τράπεζας (!), οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα δεν βρήκαν τίποτε!!!
Εφαρμογή... προληπτικής ιατρικής με ευρωπαϊκά κονδύλια!
Ο σκοπός της σύστασης του ιδρύματος Ορμυλία με τίτλο «Κέντρο Παναγία η Φιλανθρωπινή», όπως αναφέρει το ίδιο στο ιδρυτικό καταστατικό του είναι η εφαρμογή της προληπτικής ιατρικής, η προαγωγή της ιατρικής έρευνας με την αρωγή του κράτους και των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, η προσφορά ιατρικής περίθαλψης σε πάσχοντες και η ανάπτυξη κοινωνικών δράσεων πρόνοιας, ηθικής, πνευματικής και υλικής συμπαράστασης προς τον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής, ιδιαίτερα δε προς τους νέους και τους έχοντες ανάγκη.
Χιλιάδες ευρώ
Επιπλέον, το ίδρυμα έχει ως σκοπό την ανάπτυξη τεχνολογικής έρευνας για τη μελέτη - τεκμηρίωση των στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς με την αρωγή του κράτους και των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, βελτίωση της τεχνολογίας και σχεδιασμό συσκευών για τη διαρκή αναβάθμιση της εργαστηριακής υποδομής και αντίστοιχης μεθοδολογίας, καλύπτοντας το πλήρες φάσμα εφαρμογών ανάλυσης, προστασίας και τεκμηρίωσης έργων τέχνης και πολιτιστικής κληρονομιάς. Για την ιστορία, πρέπει να αναφερθεί ότι μέσα σε τρία χρόνια μετείχε σε κοινοτικά και εγχώρια προγράμματα, τα οποία του απέφεραν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Αναλυτικά, το ίδρυμα εντάχθηκε στο έργο «Αναβάθμιση του Εξοπλισμού του Διαγνωστικού Κέντρου Έργων Τέχνης» προϋπολογισμού 535.500 ευρώ, επίσης εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΑΚΜΩΝ», που έχει να κάνει με την ανάπτυξη δημόσιων ερευνητικών φορέων, προϋπολογισμού 399.500 ευρώ καθώς και στο πρόγραμμα «Εικονογνωσία» προϋπολογισμού 155.750 ευρώ.
Το ίδρυμα είχε προγραμματιστεί να μπει και σε ιατρικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου, αλλά λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων το πρόγραμμα δεν προχώρησε.
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου