Καύσωνας... στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από τα "καπέλα" των κερδοσκόπων στην αγορά που φτάνουν έως και 900% στις τιμές φρούτων και κηπευτικών, 150% στα τοστ και τους καφέδες των κυλικείων των πλοίων και 12 λεπτά το λίτρο στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης που πωλείται στα νησιά.
Τρία "μέτωπα" της αγοράς δεν καταλαβαίνουν από την οικονομική ύφεση και συνεχίζουν...
την επίθεση στα πορτοφόλια των νοικοκυριών.
Το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας προχωρά στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας. Ετσι, επέβαλε "πλαφόν" σε πρατήρια νησιών που διαθέτουν με "καπέλο" την αμόλυβδη, καταργεί τα περιθώρια κέρδους στα οπωροκηπευτικά καθιερώνοντας "διαβατήριο" με στοιχεία που θα τα συνοδεύει από το χωράφι μέχρι το ράφι, ενώ εντατικοποιεί τους αγορανομικούς ελέγχους σε κυλικεία πλοίων, τρένων, λεωφορείων και αεροδρομίων.
Σύμφωνα με έρευνα του "Εθνους", η "ψαλίδα" στις τιμές των οπωροκηπευτικών που ζητούνται αυτήν την εποχή είναι μέχρι και 900%. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του καρπουζιού που ξεκινά από τα μποστάνια της Ηλείας, της Μεσσηνίας, της Αχαΐας και της Κρήτης με τιμές από τρία έως πέντε λεπτά το κιλό και φτάνει όχι μόνο στους πάγκους των λαϊκών αγορών και στα ράφια των σούπερ μάρκετ της Αθήνας προς 20 με 50 λεπτά το κιλό, αλλά και στα σημεία λιανικής πώλησης που βρίσκονται μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα χωράφια.
Οι παραγωγοί φρούτων και κηπευτικών βρίσκονται σε απόγνωση αφού η εκτόξευση του κόστους παραγωγής τούς βάζει και... μέσα με τις τιμές που εισπράττουν.
Αλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι του ροδάκινου. Η τιμή καταναλωτή είναι 1,2 με 1,7 ευρώ το κιλό και οι παραγωγοί του φρούτου από την Ημαθία και την Πέλλα πληρώνονται με τιμές από 0,35 έως 0,40 ευρώ το κιλό, δηλαδή το "άνοιγμα" είναι μέχρι και 325%. Το πεπόνι από την Αργολίδα φεύγει με τιμές από 0,30 έως 0,35 ευρώ το κιλό και ανεβαίνει μέχρι και 329% στα μανάβικα, δηλαδή σε τιμές 1 με 1,50 ευρώ.
Πατάτες, αγγούρια, ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες έχουν "καπέλα" από 114% μέχρι και 900% στις τιμές τους.
Η κερδοσκοπία δεν σταματά, όμως, εδώ. Οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης αυξήθηκαν σε 10 μέρες 3 λεπτά το λίτρο και στα νησιά η διαφορά σε σχέση με την Αθήνα είναι ακόμη και στα 12 λεπτά το λίτρο, όπως για παράδειγμα στην Κεφαλονιά όπου η μέση τιμή είναι 1,782 ευρώ.
Αναλλοίωτα... στο πέρασμα των χρόνων παραμένουν και τα κόλπα επιτήδειων στις επιχειρήσεις καφέ και μικρών γευμάτων σε πλοία, αεροδρόμια και άλλες μονοπωλιακές αγορές. Οσοι μετακινηθούν για τις θερινές τους διακοπές θα έρθουν αντιμέτωποι με τα... τερτίπια των ιδιοκτητών κυλικείων, οι οποίοι για να μην εφαρμόσουν την αγορανομική διάταξη των ανώτατων τιμών πώλησης σε καφέδες, νερά, τοστ και σάντουιτς εφευρίσκουν διάφορους τρόπους. Ετσι, για να μην πουλήσουν σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί που έχει 1,50 ευρώ, φροντίζουν να το εξαφανίσουν και να διαθέσουν ενισχυμένο σάντουιτς προς 4 ευρώ.
Αδιάθετα στα χωράφια παραμένουν τα προϊόντα τους
Σε απόγνωση οι αγρότες για τις χαμηλές τιμές
ΗΛΕΙΑ
"Καταστροφική" χαρακτηρίζουν τη φετινή χρονιά οι παραγωγοί καρπουζιού της Ηλείας που βλέπουν το προϊόν τους να μένει απούλητο στα χωράφια και τα χρέη να τους πνίγουν. Η κατρακύλα της τιμής, που από τα 43 λεπτά ανά κιλό, έφτασε τα 8 και πλέον αγγίζει τα... 3, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή τους καλλιεργητές, καθώς δεν είναι σε θέση πλέον να ανταποκριθούν στις βασικές τους υποχρεώσεις.
"Ξεκινήσαμε χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και όλα φαίνονταν ότι θα πήγαιναν πολύ καλά", τόνισε ο παραγωγός Νίκος Ψαχούλιας και συμπλήρωσε: "Ωστόσο, για λόγους που δεν μπορεί κανείς να εξηγήσει, η τιμή κατρακύλησε και αγγίζει περίπου τα τριάμισι λεπτά το κιλό. Με αυτή την τιμή πώς θα καταφέρουμε να τα βγάλουμε πέρα;".
ΚΡΗΤΗ
"Στα αζήτητα βρίσκονται τα περισσότερα προϊόντα της Κρήτης ή πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές και δεν καλύπτουν ούτε καν το κόστος παραγωγής", δηλώνουν στο "Εθνος" οι καλλιεργητές κηπευτικών. Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι έχουν πέσει θύματα, αφού στην αγορά κυριαρχούν οι κερδοσκόποι.
Τα καρπούζια και οι πατάτες είναι στα αζήτητα αλλά "και τα υπόλοιπα κηπευτικά μάς βάζουν μέσα", αφού δεν καλύπτουμε τα έξοδά μας" τονίζει ο καλλιεργητής κηπευτικών και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Γιώργος Ντισπυράκης. Συγκρίνοντας τις τιμές παραγωγού και αγοράς ο κ. Ντισπυράκης εξηγεί:
Το αγγούρι που έχει κόστος παραγωγής 72 λεπτά το κιλό, αγοράζεται από τους μεσάζοντες στο χωράφι 15 λεπτά και πωλείται μέχρι και ενάμισι ευρώ.
Η ντομάτα κοστίζει 86 λεπτά το κιλό, αγοράζεται 15 λεπτά, ανάλογα με την ποιότητα, και πωλείται στην αγορά από 1.80 έως 2.40 ευρώ. Οι πιπεριές πωλούνται στην αγορά 1,5 ευρώ το κιλό την στιγμή που οι έμποροι το αγοράζουν 15 λεπτά και το κόστος παραγωγής ανέρχεται στα 73 λεπτά.
Η πιπεριά Φλωρίνης που έχει κόστος παραγωγής 77 λεπτά αγοράζεται από το χωράφι 70 λεπτά και πωλείται 2,5 ευρώ.
ΑΧΑΪΑ
Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες της Αχαΐας αφού τα προϊόντα τους παραμένουν αδιάθετα στα χωράφια και αποζημιώσεις φέτος αποκλείεται να δοθούν λόγω... Μνημονίου.
Το μεγάλο πρόβλημα αυτή την εποχή εντοπίζεται στις καλλιέργειες καρπουζιών που λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών την άνοιξη, ορισμένες σοδειές έπαθαν ζημιά και πλέον περίπου 10.000 στρέμματα είναι γεμάτα με αδιάθετα καρπούζια που σαπίζουν κάτω από τον καυτό ήλιο. Την ίδια ώρα η εισαγωγή καρπουζιών από την Ιταλία αποτελείωσε τους Ελληνες αγρότες. Πλέον όσοι πουλήσουν καρπούζια, θα αναγκαστούν να τα δώσουν 3-4 λεπτά το κιλό για να αγοράσουν στα ράφια οι καταναλωτές 40 με 50 ή ακόμα και 60 λεπτά το κιλό.
"Θρήνος. Μόνο με αυτή τη λέξη θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες της Αχαΐας", αναφέρει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των συλλόγων του νομού, Σάκης Μαυρόγιαννης.
Ο Νομός Αχαΐας είναι από τους λίγους που παράγει προϊόντα όλο το χρόνο. Φέτος τα πράγματα ήταν χειρότερα από κάθε άλλη χρονιά. Οι πατάτες καταστράφηκαν από τον παγετό του χειμώνα και οι κόποι των αγροτών χάθηκαν μέσα σε λίγες ώρες. Οι πατατοπαραγωγοί πωλούν 20 λεπτά το κιλό και οι καταναλωτές αγοράζουν με 70-80 λεπτά αλλά και 1 ευρώ το κιλό τις πατάτες.
ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Δεν καλύπτεται ούτε το κόστος παραγωγής
Οι πολύ χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων που καλλιεργούνται αυτή την εποχή στην Αργολίδα φέρνουν σε απόγνωση τους αγρότες, αφού βλέπουν συνεχώς τις τσέπες τους να αδειάζουν και να μην μπορούν να καλύψουν ούτε καν το κόστος της παραγωγής τους.
Τουλάχιστον στο 1/3 της τιμής της αγοράς πωλούνται από τους αγρότες και τα υπόλοιπα κηπευτικά.
Τα πεπόνια στο χωράφι πληρώνονται μόλις 0,30?0,35 λεπτά το κιλό, το καρπούζι 0,10?0,15 λεπτά το κιλό, τα αμπελοφάσουλα 2,50 ευρώ το κιλό, οι ντομάτες 0,80 ευρώ και τα κολοκύθια και οι μελιτζάνες 0,30?0,35 λεπτά του ευρώ.
Γ. Αργυρόπουλος - Μ. Κοκολάκης - Λ. Μπάστα
ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
"Δεν θα φτάσουν τα λεφτά για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας"
Στα όρια της πτώχευσης κινούνται τη φετινή χρονιά οι Μεσσήνιοι παραγωγοί κηπευτικών προϊόντων. Από τη μία η γενικότερη κρίση και ο φόβος για το αύριο κάνουν τους καταναλωτές φειδωλούς στις αγορές τους. Σαν ταφόπλακα λειτούργησε και το βακτήριο E.coli ιδιαίτερα στην αγορά των αγγουριών.
Ο Γ. Καλιάνης, πρώην πρόεδρος της Ενωσης Νέων Αγροτών Μεσσηνίας, δραστηριοποιείται στην περιοχή της Κυπαρισσίας καλλιεργώντας κηπευτικά, έχοντας επενδύσει αρκετά χρήματα σε εργαλεία και υποδομές. Δεν κρύβει την απογοήτευσή του από τη φετινή πορεία της αγοράς. "Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα φτάσουν τα λεφτά να πληρώσουμε τις επιταγές και τις υποχρεώσεις μας. Η δουλειά μας πια είναι ρίσκο και περιμένουμε να πέσουμε πάνω σε καλές συνθήκες για να καταφέρουμε να επιβιώσουμε. Είναι σαν να παίζεις τυχερά παιχνίδια. Από την άλλη, τα εφόδια και τα λιπάσματα δεν καταλαβαίνουν από κρίση και συνεχώς ανεβαίνουν οι τιμές τους", λέει στο "Εθνος" ο κ. Καλιάνης.
- Καρπούζι: Η περιοχή της Τριφυλίας παράγει το πιο πρώιμο καρπούζι στη χώρα μας και εκτός από την τοπική αγορά, τεράστιες ποσότητες εξάγονται. Η χαρά όμως για τους παραγωγούς κράτησε μόνο μία εβδομάδα που κατάφεραν να πουλήσουν από 40-50 λεπτά το κιλό. Εδώ και 25 ημέρες το καρπούζι πωλείται στο χωράφι πέντε λεπτά το κιλό.
- Ντομάτα: Από τα τέλη Απριλίου μέχρι σήμερα η ντομάτα ήταν στα αζήτητα, με τιμή στο χωράφι που δεν ξεπερνούσε τα 30 λεπτά το κιλό. Αυτήν τη στιγμή, λόγω του τέλους παραγωγής των θερμοκηπίων και της καθυστέρησης της υπαίθριας, υπάρχει ζήτηση που αντιμετωπίζεται όμως με εισαγωγές.
- Αγγούρι: Στο ζενίθ παραγωγής του αγγουριού ήρθε το βακτήριο E.coli να βάλει στα αζήτητα το προϊόν. Προ βακτηρίου οι παραγωγοί εισέπρατταν 18 έως 20 λεπτά το ζευγάρι.
- Πιπεριές ? μελιτζάνες: Πριν από λίγες ημέρες οι πιπεριές έφευγαν από τον παραγωγό με 40-50 λεπτά το κιλό, τώρα είναι στα αζήτητα, ενώ οι μελιτζάνες πωλούνται γύρω στα 20 λεπτά το κιλό.
- Πατάτα: Εξαίρεση στην κακή πορεία των αγροτικών προϊόντων φέτος αποτέλεσε η πρώιμη μεσσηνιακή πατάτα που ήταν μειωμένη μεν λόγω των καιρικών συνθηκών, περιζήτητη δε. Ετσι, η τιμή της έφτασε φέτος σε τιμή-ρεκόρ, αφού άγγιξε τα 60 λεπτά το κιλό.
ΗΜΑΘΙΑ - ΠΕΛΛΑ
"0,40 € το ροδάκινο στο χωράφι, έως και 2,50 € στους πάγκους"
"Η δουλειά μας πια είναι ρίσκο και περιμένουμε να πέσουμε πάνω σε καλές συνθήκες για να επιβιώσουμε", λένε οι παραγωγοί
Η πόλη της Βέροιας απέχει λίγες εκατοντάδες μέτρα από τους πρώτους οπωρώνες που εκτείνονται σε χιλιάδες στρέμματα στον κάμπο Ημαθίας - Πέλλας και αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής ροδάκινου στον κόσμο.
Ο ροδακινοπαραγωγός Τάσος Χαλκίδης από το χωριό Κουλούρα Ημαθίας έχει την οδυνηρή για τον ίδιο συνήθεια να κοιτάει τους πάγκους των μανάβικων της πόλης κάθε φορά που την επισκέπτεται. "Φέτος παραδίδουμε το ανώτερης ποιότητας επιτραπέζιο ροδάκινο με 35 έως 40 λεπτά το κιλό. Προχθές το είδα σε μανάβικο 500 μέτρα από τα χωράφια, να πωλείται προς 2,40 ευρώ", λέει στο "Εθνος".
Η τιμή πώλησης του ροδάκινου σε οπωροπωλεία και λαϊκές αγορές στη Θεσσαλονίκη κυμαίνεται από 1 ως και 2,50 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα. "Δεν υπάρχει τιμή παραγωγού πάνω από 40 λεπτά. Αυτό που βλέπεις ως ανώτερης ποιότητας έχει πουληθεί για 40 λεπτά", επιμένει ο κ.Χαλκίδης, ο οποίος δεν μπορεί να βλέπει το προϊόν του μόχθου του να φτάνει στον καταναλωτή έως και 6 φορές πάνω. Το ίδιο ισχύει με τα νεκταρίνια, που πωλούνται στους συνεταιρισμούς από 35 έως 40 λεπτά και φτάνουν στον πάγκο του μανάβη προς 2 ευρώ κατά μέσο όρο.
"Επί χρόνια φωνάζουμε πως πρέπει να γίνει ένας φορέας που θα διαχειρίζεται κεντρικά το ροδάκινο, ώστε η δύναμη να είναι στα χέρια μας και όχι σε εμπόρους και μεσάζοντες", επισημαίνει. Β. Ιγνατιάδης
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ckolonas@pegasus.gr
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου