Στα ύψη εκτοξεύθηκε το Σαββατοκύριακο το θερμόμετρο στον τραπεζικό χώρο. Και θα συνεχίσει να χτυπάει ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η συγχώνευση της Alpha με τη Eurobank πυροδοτεί...
γενικές ανακατατάξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά και στην ελληνική οικονομία.
Οι ανταγωνιστές των δύο τραπεζών δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και τα μηνύματα λένε πως οι απαντήσεις θα έρθουν σύντομα. Το επόμενο τετράμηνο και ειδικότερα το διάστημα μετά τον έλεγχο της Black Rock και την κατάληξη της συμφωνίας για τη ρύθμιση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου και ως το τέλος του χρόνου, οι τράπεζες θα βρίσκονται στη διακεκαυμένη ζώνη.
Ειδικότερα η Εθνική, όπως έλεγαν πληροφορίες, έχει την πολυτέλεια να περιμένει να τελειώσουν οι έλεγχοι και να καταλήξει το rolover. Ετσι, θα μπορεί να πάρει τις αποφάσεις της έχοντας στα χέρια της όλα τα δεδομένα, έλεγε άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά τη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα.
Οσοι γνωρίζουν τους κ. Απόστολο Ταμβακάκη και Βασίλη Ράπανο είναι σίγουροι πως οι δύο άνδρες θα επιχειρήσουν να ξανακάνουν την Εθνική τη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, όχι μόνο για λόγους γοήτρου, αλλά και γιατί πιστεύουν ότι οι συγχωνεύσεις αποτελούν την απάντηση στην κρίση, όχι μόνο για τις τράπεζες, αλλά και για την ελληνική οικονομία.
Εξάλλου, ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης έχει δημοσίως εκφράσει την άποψή του για την αναγκαιότητα των συγχωνεύσεων και μέσω αυτών την ισχυροποίηση των τραπεζών.
Πάντως, η δημιουργία της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας και από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη θα γινόταν πραγματικότητα με τη συγχώνευση της Εθνικής με την Τράπεζα Πειραιώς, σενάριο που είχε κυκλοφορήσει πριν από αρκετά χρόνια και αποτελούσε επιθυμία του κ. Μιχάλη Σάλλα.
Στο παρελθόν η Εθνική καλόβλεπε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Οι πολλές καταθέσεις που διαθέτει θα μπορούσαν να συμβάλουν στην παροχή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Αγκάθι αποτελεί ο μεγάλος αριθμός ομολόγων που έχει το Τ.Τ. στο χαρτοφυλάκιό του.
Πάντως, δεν πρέπει να αποκλειστεί κάποια έκπληξη, αφού οι δύο άνδρες με τις κινήσεις τους δείχνουν πως τους αρέσει να εκπλήσσουν.
Για τους άλλους παίκτες θα πρέπει να λάβουμε υπόψη πως σε καμία περίπτωση δεν θέλουν οι τράπεζες να πέσουν στα χέρια του Δημοσίου μέσω της χορήγησης κεφαλαίων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Επομένως θα εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα για να αποφύγουν την ασφυκτική αγκαλιά του Δημοσίου.
Για την Τράπεζα Πειραιώς κυκλοφορούν δύο σενάρια. Το πρώτο αφορά στην αναζωογόνηση του φλερτ με την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Οι εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να δούμε να ξανασμίγουν οι κ. Μιχάλης Σάλλας και Ανδρέας Βγενόπουλος μέσω της στενότερης επαφής της Τράπεζας Πειραιώς με τη Μαρφίν.
Ενα άλλο ντιλ που ακούγεται είναι τετραπλό: περιλαμβάνει την Αγροτική Τράπεζα, την Attika Bank, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τμήμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Ομως, τη δημιουργία αυτού του σχήματος, όπως λένε τραπεζίτες, δεν αναμένεται να το επιτρέψει η τρόικα.
Για την Ιστορία, αναφέρουμε ότι έναν χρόνο πριν, τον Σεπτέμβριο 2010, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε σε συνέντευξή του δηλώσει πως στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ισχυρή κρατική τράπεζα και 2-3 μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες.
Η παρουσία τους στο εξωτερικό
Σημαντική είναι η παρουσία των δύο τραπεζών στο εξωτερικό. Ο όμιλος της Alpha Bank δραστηριοποιείται με 600 καταστήματα στην Kύπρο, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στη Σερβία, στην Ουκρανία, στην Αλβανία, στην Π.Γ.Δ.Μ., και στη Μεγάλη Βρετανία. Η EFG Eurobank έχει επεκταθεί με 1.110 καταστήματα σε δέκα χώρες, στην Κύπρο, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουκρανία, την Πολωνία, το Λουξεμβούργο, τη Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στάση αναμονής από την κυβέρνηση
Θετική εξέλιξη η ισχυροποίηση μιας τράπεζας με ξένα κεφάλαια
Η κυβέρνηση παρακολουθεί όσα συμβαίνουν, δεν παρεμβαίνει, δεν θέλει να δείξει ότι προκαταλαμβάνει τις εξελίξεις. Αλλωστε έχει ταχθεί υπέρ των συγχωνεύσεων στον τραπεζικό τομέα.
Αυτήν τη γραμμή κρατά η κυβέρνηση έως ότου επισημοποιηθεί -όπως αναμένεται σήμερα- το deal της συγχώνευσης των δύο τραπεζών Alpha Bank και Eurobank.
Αλλωστε, δεν είναι στις επιδιώξεις της να δημιουργήσει ένα κλίμα ευφορίας, όπως είχε συμβεί τον περασμένο Φεβρουάριο με τη σχεδιαζόμενη τότε συγχώνευση Εθνικής και Alpha που κατέληξε τελικά σε ναυάγιο, γι' αυτό και στην κυβέρνηση αυτήν τη φορά εμφανίζονται περισσότερο προσεκτικοί.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημείωναν πάντως χθες πως θα είναι θετική εξέλιξη η ισχυροποίηση μιας τράπεζας στον ελληνικό χώρο με την τοποθέτηση ξένων κεφαλαίων από το Κατάρ, εκτιμούσαν πως θα υπάρξουν εξελίξεις στην τραπεζική αγορά -χωρίς ωστόσο να μπορούν να προσδιορίσουν τον χρόνο που θα γίνουν αυτές και τη μορφή θα έχουν- και ανέφεραν πως το σημαντικό που μπορεί να βγει από αυτήν τη συμφωνία είναι πέρα από τη μείωση των κινδύνων για τις ελληνικές τράπεζες να δοθεί και μια ώθηση στη ρευστότητα προς την αγορά.
Αλλωστε, οι ελληνικές τράπεζες -όπως έλεγαν χαρακτηριστικά- έχουν περάσει με επιτυχία τα stress tests, δεν έχουν όμως επαρκή κεφάλαια για να ανοίξουν τις κάνουλες της ρευστότητας, που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη μέσα σε ένα περιβάλλον βαθιάς ύφεσης.
Παρενέργειες
Οι ίδιες πηγές σημείωναν πάντως και την ανησυχία τους όσον αφορά τις παρενέργειες που θα έχει η συγκεκριμένη συγχώνευση στο θέμα της απασχόλησης, καθώς η κυβέρνηση δεν θα ήθελε σε μια δύσκολη για την ίδια χρονική συγκυρία να διαχειριστεί ένα ζήτημα με απώλεια θέσεων εργαζομένων στον τραπεζικό τομέα.
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου