Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Ωρα μηδέν για τα ταξί


"Παράθυρο" για άρση του πολυήμερου αδιεξόδου που προκάλεσαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί ανοίγει σήμερα, με την κυβέρνηση να καλεί εκ νέου σε διάλογο για την απελευθέρωση του επαγγέλματος με κανόνες.
Η αλλαγή στο κλίμα, όσο και αν φαίνεται παράδοξο, συνέβη χθες - ημέρα που κορυφώθηκε η ένταση, εκτός και εντός Βουλής. Η λέξη-κλειδί που ακούστηκε και "επισήμως" από τον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών Γ. Ραγκούση ήταν ο "νόμος" που θα ολοκληρώσει...
η κυβέρνηση για να τον καταθέσει στη Βουλή περί τα τέλη Αυγούστου. Οπως είχε ήδη γράψει το "Εθνος", λόγω του ότι παρήλθε το διάστημα για την υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος, θα προκύψει νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα συμπεριλάβει τους κανόνες, τις "κόκκινες γραμμές" για την απελευθέρωση του επαγγέλματος.


Η κυβέρνηση, αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του πλαισίου που είχε δημοσίως αναπτύξει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, επιχειρεί τώρα να εκτονώσει την κρίση και να ζητήσει, δίνοντας σαφές χρονοδιάγραμμα, δέσμη προτάσεων από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Και δεν είναι μόνο οι ιδιοκτήτες των ταξί.
Ετσι αναμένει σήμερα την απόφαση της γενικής συνέλευσης της ομοσπονδίας των ταξιτζήδων, εκτιμώντας ότι θα επιλέξουν τη λήξη της απεργίας και την έναρξη του διαλόγου, ώστε οι εισηγήσεις τους να φτάσουν στη Βουλή και τις σχετικές συνεδριάσεις μέσα στον Σεπτέμβρη. Ενα ακόμη βήμα για τη λήξη των καθημερινών "επεισοδίων" στο πολυήμερο σίριαλ έγινε χθες με τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ηλία Μόσιαλου "για έναν διάλογο χωρίς προκαταλήψεις".
Ο κ. Μόσιαλος χαρακτήρισε σαφή τη θέση της κυβέρνησης, τονίζοντας: "Μέχρι το τέλος Αυγούστου ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα ανακοινώσει τις προτάσεις του για την απελευθέρωση του επαγγέλματος, με κανόνες και συγκεκριμένα κριτήρια. Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να προσέλθουν στον διάλογο.
Κατόπιν αυτών -πρόσθεσε ο κ. Μόσιαλος- η συνέχιση των κινητοποιήσεων είναι ακατανόητη. Οι ιδιοκτήτες ταξί ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους για τις συνέπειες που προκαλούνται σε βάρος της οικονομίας, του τουρισμού και του ελληνικού λαού". Το μήνυμα του Γ. Ραγκούση, επίσης απολύτως καθαρό, βάσει του πλαισίου του Γ. Παπανδρέου για την απελυεθέρωση του επαγγέλματος: "Δεν κάνουμε πίσω".
Ανοιχτή γραμμή
Δεν κάνουν πίσω αλλά στην κυβερνητική παράταξη αναζητούσαν παρασκηνιακά διεξόδους για λύση "εδώ και τώρα", με εντολή μάλιστα του κ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ήταν σε ανοιχτή γραμμή με συνεργάτες του όπως η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη, με υπουργούς και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο (φυσικά), αλλά και την ηγεσία του κόμματος. Διότι την ίδια στιγμή ο κ. Μιχάλης Καρχιμάκης επιχειρούσε από την Ιπποκράτους να δημιουργήσει γέφυρες συνεννόησης με την ηγεσία των συνδικαλιστών-ιδιοκτητών των ταξί.
Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ σε πολύωρο ραντεβού με τους συνδικαλιστές συζήτησε για το πλαίσιο και την ανάγκη να υπάρξει το συντομότερο διάλογος για τη σύνταξη του νόμου, ώστε να ψηφιστεί μέχρι τις 2 Οκτώβρη. Δηλώσεις για την ανάγκη συμμετοχής στην επεξεργασία του νόμου έκανε χθες και ο κ. Χρ. Παπουτσής, ενώ ο αρμόδιος υπουργός μίλησε στην Επιτροπή Οικονομικών στη Βουλή για "κανόνες"...
ΝΔ: ΑΠΟΠΟΜΠΗ
Την αποπομπή του Γ. Ραγκούση ζήτησε η ΝΔ με αφορμή τα όσα είπε χθες στην Επιτροπή των Οικονομικών, καλώντας τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του. "Καλούμε τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, να αναλάβει τις ευθύνες του και να αποπέμψει, σήμερα κιόλας, τον απαράδεκτο υπουργό του" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, προσθέτοντας ότι "με την εμφάνισή του στη Βουλή ξεπέρασε τον χειρότερο εαυτό του και απέδειξε ότι σκόπιμα πυρπόλησε την τουριστική περίοδο, ακυρώνοντας το Προεδρικό Διάταγμα Ρέππα και αρνούμενος να λύσει το θέμα". Ο κ. Μιχελάκης κατηγόρησε τον κ. Ραγκούση ότι "ομολόγησε παιχνίδια που παραπέμπουν σε σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις", ενώ κάλεσε και πάλι τους ιδιοκτήτες ταξί να σταματήσουν άμεσα την απεργία τους.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου