Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ. Στον Σταύρο Λαμπρινίδη έδωσε ο Παπανδρέου το "δαχτυλίδι" της διαδοχής...



Έξαλλος ο Βενιζέλος έσπασε τα Oakley του ποδηλάτη πρωθυπουργού στη Σκιάθο!...

Έξαλλος ο υπ. Οικονομικών άρπαξε τη θαλαμηγό του πεθερού του και κατευθύνθηκε προς τη Σκιάθο, από τη Σκόπελο όπου βρισκόταν, για να συναντήσει τον πρωθυπουργό!

Τι ήταν αυτό που έκανε έξαλλο τον Βενιζέλο;...


Η ... αίσθηση αλλά και οι καλοθελητές που έσπευσαν να του ψιθυρίσουν πως ο Γιώργος έδωσε το δαχτυλίδι της διαδοχής στον Σταύρο Λαμπρινίδη ο οποίος είναι ο πρώτος υπ. Εξωτερικών μεταπολεμικά που επισκέπτεται μέσα σε κλίμα εθνικής συγκίνησης την Ίμβρο.

Όλοι πλέον θεωρούν δεδομένο ότι ο σημερινός ΥΠΕΞ μπαίνει σφήνα ανάμεσα στους δελφίνους για την διαδοχή του Παπανδρέου και μάλιστα με τις ευλογίες του σημερινού πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Και ο Παπανδρέου από το ΥΠΕΞ βρέθηκε στην αρχηγία του κόμματος και στη συνέχεια στο Μαξίμου.

Για χάρη του Λαμπρινίδη, ο Γιώργος άδειασε τον άλλο αγαπημένο του φίλο Δρούτσα, τον οποίο πλέον αναζητά η Νικολούλη.

Όλα αυτά ανέβασαν το αίμα του Βενιζέλου στο κεφάλι του και έσπευσε στην Σκιάθο.

Χαμός.

Στο μεταξύ η ιστορική επίσκεψη του Σταύρου Λαμπρινίδη στην Ίμβρο έχει ως εξής>
Ιμβρος, των Νίκου Παπαχρήστου και Νίκου Μαγγίνα - Φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα

http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=6529

Την Ίμβρο επισκέπτεται ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Σταύρος Λαμπρινίδης, ο πρώτος πολιτικός επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας που επισκέπτεται το μαρτυρικό και πολύπαθο αιγαιοπελαγίτικο νησί.

Στο μικρό αεροδρόμιο της νήσου τον κ.Λαμπρινίδη υποδέχθηκε ο επιχώριος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος και εκπρόσωποι της ομογένειας.

Στη συνέχεια μετέβησαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου τον υποδέχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ομογενείς κάτοικοι της Ίμβρου αλλά και Ίμβριοι που ζουν στο εξωτερικό και οι οποίοι επέστρεψαν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχθηκε με θέρμη τον κ.Λαμπρινίδη. Στην προσφώνηση του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δύσκολες στιγμές που βίωσαν οι Ίμβριοι.

«Μέσα στο κατακαλόκαιρο και καθώς περιμένουμε την εορτή της Παναγίας, στην οποία ως Υπέρμαχο στρατηγόν του τόσες ελπίδες στήριξε κατά καιρούς το Γένος μας, κλέψατε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας και πετάξατε επάνω από το καταγάλανο Αιγαίο και μας ήλθατε στην ακριτική Ίμβρο ως άγγελος ειρήνης• αυτής της ειρήνης που τόσο μας έλειψε τις τελευταίες δεκαετίες της ιστορίας του νησιού μας, της Ίμβρου, η οποία, μαζί με τη γειτονική Τένεδο, «μετεωρίζονται στο μεταίχμιο δύο κόσμων και υφίστανται τους κλυδωνισμούς της σύγκρουσης αυτών», όπως γράφει στο καινούργιο βιβλίο του ο λογοτέχνης συμπατριώτης μας Γιώργος Ξεινός, ο οποίος αναφέρεται και στις «διαρκείς ανακατατάξεις στον χώρο, και στην πορεία των κατοίκων των δύο νησιών ανάμεσα στα δύο άκρα «μια στην κορυφή και μια στην άβυσσο» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

«Είμεθα, κ. Υπουργέ, άνθρωποι φιλήσυχοι, φιλειρηνικοί και νομοταγείς, γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι αδίκως πληρώσαμε εμείς για σφάλματα και παραλείψεις άλλων.Εμείς μόνο λαϊκό πολιτισμό δημιουργήσαμε δια μέσου των αιώνων, καλιεργώντας οι Ίμβριοι την ελιά και οι Τενέδιοι το αμπέλι και απλώνοντας χέρι φιλίας και συνεργασίας προς κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως.» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

«Γι’ αυτό και χαιρόμαστε για την βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας τον τελευταίο καιρό, στην οποία βελτίωση έρχεσθε να συμβάλετε και να την επαυξήσετε ως νέος Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, και σ’ αυτή σας την επιδίωξη και την προσπάθεια ευχόμεθα ως Οικουμενικό Πατριαρχείο και ως Ίμβριοι και Τενέδιοι πλήρη επιτυχία.

Και θα υπάρξη επιτυχία, δίοτι η επιθυμία για ειρήνη και δημιουργική συνεργασία και καλή γειτονία είναι κοινή, την μοιράζονται και την εκφράζουν Τουρκία και Ελλάδα μαζί» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και τόνισε ότι «το Αιγαίο ημπορεί και πρέπει να γίνει, όχι μόνο με λόγια αλλά με έργα και με σταθερές σεβαστές εκατέρωθεν, θάλασσα που θα ενώνει τους δύο λαούς• και τα καράβια που θα διασχίζουν τα νερά του Αιγαίου να μεταφέρουν όχι εργαλεία πολέμου και κατατστροφής αλλά μηνύματα αγάπης και ειρήνης».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον κ. Σταύρο Λαμπρινίδη για την επίσκεψη του στην Ίμβρο, «την πρώτη επίσκεψη Έλληνος Υπουργού Εξωτερικών εδώ, που για μας τους Ιμβρίους σημαίνει δικαίωση και αναγνώριση του γεγονότος ότι στα πολύ δύσκολα χρόνια μετά το 1964 η Ελλάδα δεν υποστήριξε τα καταφώρως καταπατηθέντα δίκαιά μας όσο θα έπρεπε». Στη σημείο αυτό ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπενθύμισε ότι ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, το 1995, είχε ζητήσει συγνώμη για την στάση της Ελλάδος έναντι των Ιμβρίων και των Τενεδίων.

«Μας αδίκησαν και οι δύο χώρες. Γι’ αυτό χαιρόμεθα τώρα με την προοπτική των καλυτέρων ημερών για μας εδώ και για τις σχέσεις των δύο χωρών γενικώτερα» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Οικουμενικός Πατριάρχης..
Ο Έλληνας ΥπΕξ
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας στην αντιφώνησή του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα 50 χρόνια Ιεροσύνης του Οικουμενικού Πατριάρχη.

«Εφέτος ο Παναγιώτατος συμπληρώνει 50 χρόνια Ιεροσύνης, χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς στο ποίμνιο του. Εσείς, Παναγιώτατε, ξέρετε καλύτερα απ’ όλους ότι τα χρόνια αυτά είχαν ημέρες χαράς αλλά και ημέρες οδύνης. Ημέρες αίθριες αλλά και ημέρες νεφελώδεις. Ημέρες ενθουσιασμού και αισιοδοξίας αλλά και ημέρες αγωνίας και απογοήτευσης. Με την σοφία σας και την ανεξάντλητη αγάπη σας δεν καμφθήκατε από τις δυσκολίες αλλά έχετε σταθεί στο ύψος του Ιερού χρέους που έχετε επωμισθεί» είπε ο κ. Σαύρος Λαμπρινίδης.

"Η διπλή όμως αυτή εορτή και οι εκδηλώσεις που έχετε διοργανώσει ήταν για εμένα και μια ευκαιρία που δεν ήθελα να χάσω. Επισκέπτομαι την Ίμβρο με βαθιά συγκίνηση και χαίρομαι που έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τους κατοίκους της" συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος και σημείωσε: "Υπήρξαν προβλήματα και δοκιμασίες στα χρόνια που πέρασαν. Είμαι εδώ για να σας πω ότι στεκόμαστε δίπλα σας και δεν σας ξεχνάμε. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει, εκ μέρους της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Ερντογάν, θετικά βήματα.Σε αυτό έχει συμβάλει η προσέγγιση των δύο χωρών μας που γίνεται με προσεκτικά βήματα. Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια ώστε η βελτίωση του κλίματος, που ενθαρρύναμε από την πλευρά μας με σταθερότητα και συνέπεια, να μεταφρασθεί σε απτά αποτελέσματα σε σημαντικούς τομείς συνεργασίας κατά την επόμενη σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας, το οποίο θα συνέλθει το φθινόπωρο.Έχει συμβάλει, όμως, και η προσέγγιση της Τουρκίας με την Ε.Ε., την οποία η Ελλάδα στηρίζει με συνέπεια. Το μέλλον σας ως Ιμβρίων Τούρκων πολιτών είναι στην Ευρώπη. Η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την εκπλήρωση όλων των σχετικών κριτηρίων, θα είναι καλή για την Ελλάδα, για την Τουρκία και για ολόκληρη την περιοχή μας. Θα είναι καλή για τους λαούς μας".

Ο κ.Λαμπρινίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις των εκπροσώπων των Ιμωρίων με τις Αρχές της Τουρκίας.
"Οι επαφές των εκπροσώπων σας, των Συλλόγων σας και του Συντονιστικού σας Οργάνου με την Τουρκική Κυβέρνηση και τις τοπικές Αρχές μπορούν να συμβάλουν στην περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών και στην επίλυση των προβλημάτων σας, που έχουν καταγραφεί και από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, όσον αφορά τα ιδιοκτησιακά, εκπαιδευτικά και θρησκευτικά σας δικαιώματα" είπε ο κ.Λαμπρινίδης και επισήμανε ότι "πολλά είναι ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν. Οι εκκλησίες σας, οι τάφοι των προγόνων σας, τα σχολεία των παιδιών σας, οι περιουσίες σας που είναι εδώ, όλα αυτά που συνιστούν την κοινή μας μνήμη στην Ίμβρο πρέπει να διατηρηθούν και να ξαναζωντανέψουν, όπως ξαναζωντανεύουν σήμερα με την επίσκεψη τόσων απόδημων Ιμβριωτών στο αγαπημένο τους νησί".

Και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κατέληξε:

"Αγαπητοί φίλοι,

Ήρθα εδώ για να αποτίσω φόρο τιμής σε όλους εσάς.

Ήρθα εδώ για να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας.

Ήρθα εδώ για να τιμήσω, όσο μπορώ, εκ μέρους των Ελλήνων, τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το δικό του έργο.

Ήρθα εδώ, πρωτίστως, για να πέμψω, για άλλη μία φορά, ένα μήνυμα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ του λαού της Ελλάδας και του λαού της Τουρκίας.

Αυτή είναι η ελπίδα, αυτό είναι το μέλλον και γι’ αυτό εργαζόμαστε όλοι και θα πρέπει να εργαζόμαστε".

Ακολούθησε σύντομη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον υπουργό Εξωτερικών παρουσία του επιχωρίου Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου στο Επισκοπείο.

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε εθιμοτυπικώς τον Έπαρχο της Ίμβρου.

Το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος και της συνοδείας του, στο χωριό του, τους Άγιους Θεόδωρους. 


www.kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου