Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Σενάρια για εγγυήσεις με περιουσιακά στοιχεία



Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόϊμπλε σε συνάντηση που είχε με Γερμανούς βουλευτές δήλωσε πως η φινλανδική συμφωνία με την Ελλάδα δεν έχει τεθεί επί τάπητος
Επειγόντως λύση στον "γόρδιο δεσμό" με τις εγγυήσεις που ζητούν χώρες από την Ελλάδα για τη συμμετοχή στη χρηματοδότηση του δεύτερου πακέτου αναζητούν οι υπουργοί Οικονομικών στις Βρυξέλλες.
Το θέμα προσλαμβάνει νέες διαστάσεις, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα των "Financial Times", στο τραπέζι των συζητήσεων τίθεται πρόταση...
για εγγυήσεις προς όλα τα μέλη της Ευρωζώνης, που όμως δεν θα είναι σε μετρητά, αλλά σε ακίνητη περιουσία ή κρατικά μερίδια σε επιχειρήσεις.
Σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για εγγυήσεις είτε ακίνητη περιουσία είτε κρατικά μερίδια σε επιχειρήσεις και χρηματοοικονομικούς οργανισμούς. Οι εγγυήσεις αυτές θα μπορούν να προσφερθούν σε όλα τα μέλη της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο πακέτο στήριξης. Το Ελσίνκι επιμένει στο αίτημα για την παροχή εγγυήσεων προκειμένου να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του δεύτερου ελληνικού πακέτου.
"Φαίνεται πως υπάρχει μία παρεξήγηση. Η απαίτησή μας παραμένει σε ισχύ. Η παροχή εγγυήσεων είναι απόλυτη προϋπόθεση για να συμμετέχει η Φινλανδία στο πακέτο" δήλωσε Φινλανδός αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι "οι συζητήσεις διεξάγονται για να βρεθεί τρόπος να υπάρξουν αυτές οι εγγυήσεις".
Το σκηνικό που διαμορφώνεται προκαλεί ανησυχίες σε Γαλλία και Γερμανία μήπως ανοίξει ο δρόμος και για άλλα μέλη να εγείρουν διεκδικήσεις για εγγυήσεις όπως ήδη πράττουν η Αυστρία, η Σλοβακία και η Σλοβενία. Πρόσφατα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Wolfgang Schaeuble, σε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με Γερμανούς βουλευτές, δήλωσε πως η φινλανδική συμφωνία με την Ελλάδα "δεν έχει τεθεί επί τάπητος".
Μια λύση θα ήταν να αποσυρθεί η Φινλανδία από το πακέτο στήριξης της Ελλάδας και από τη χρηματοδότηση του μηχανισμού, αλλά κάτι τέτοιο θα προκαλούσε επικίνδυνο προηγούμενο και ερωτήματα για την ενότητα της Ευρωζώνης και την ικανότητά της να ξεπεράσει την κρίση χρέους.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου