Ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος, ακινήτων και ΦΠΑ, ηλεκτρονικό "πόθεν έσχες" και έλεγχο των εμβασμάτων και των πιστωτικών καρτών θέτει στο τραπέζι του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς η κυβέρνηση.
Το στίγμα των προθέσεων έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, κατά την έναρξη του διαλόγου για το νέο φορολογικό, επισημαίνοντας ότι...
είναι ανοιχτός να συζητήσει κάθε πτυχή της φορολογικής νομοθεσίας.
Εθεσε όμως ως βασική προϋπόθεση οι όποιες μειώσεις φόρων να αντισταθμίζονται από άλλες ρυθμίσεις ισοδύναμου αποτελέσματος, έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία απώλεια εσόδων για το Δημόσιο.
Αν και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν άνοιξε τα χαρτιά της, ωστόσο προσδιόρισε τους βασικούς άξονες των προωθούμενων αλλαγών που είναι:
- Φορολογία εισοδήματος. Χωρίς περιουσιολόγιο και πλήρες ηλεκτρονικό "πόθεν έσχες" δεν μπορούμε να μιλάμε για αλλαγές στη φορολογία των φυσικών προσώπων, είπε ο υπουργός συμπληρώνοντας ότι υπό συζήτηση είναι και η φορολογία των επιχειρήσεων.
- ΦΠΑ. "Αν πάμε σε δύο συντελεστές ΦΠΑ 10% και 20%, αυτό θα σημάνει απώλεια εσόδων 1,8 δισ. ευρώ. Επομένως κάθε πρόταση πρέπει να συνοδεύεται από εγγύηση ισοδύναμου αποτελέσματος, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι το θέμα ΦΠΑ είναι ανοιχτό, αλλά θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο.
- Φορολογία ακινήτων. Οπως είπε ο υπουργός, οι φόροι επί του κεφαλαίου έχουν σήμερα πολύ μικρή απόδοση και ανέφερε ότι, με βάση τα στοιχεία του Ε9 για το 2009, η ακίνητη περιουσία των ιδιωτών σε όρους αντικειμενικών αξιών είναι 400 δισ. ευρώ, ή 170% του ΑΕΠ, για να συμπληρώσει "Καταλαβαίνετε τι θα μπορούσε να αποδώσει μια δίκαιη φορολόγηση".
- Καταθέσεις-πιστωτικές κάρτες εξωτερικού. Ηδη προωθείται ο έλεγχος των εμβασμάτων πάνω από 100.000 ευρώ και των πιστωτικών καρτών που εκδίδονται από τράπεζες του εξωτερικού.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου