Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Ευρωζώνη και ΗΠΑ χάνουν τον δρόμο της ανάκαμψης...



H επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης των χωρών τους ανησυχεί Σαρκοζί, Μέρκελ και Ομπάμα.
Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, αλλά και τα σημάδια σαφούς επιβράδυνσης τα οποία εμφανίζει η Ευρωζώνη (και κυρίως η Γερμανία), καθώς και η Κίνα απειλούν...
με σημαντική συρρίκνωση την παγκόσμια οικονομία.
Η κρίση χρέους αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα, αυτήν τη στιγμή, για τις κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη, ενώ ειδικότερα στην Ευρώπη η αναποφασιστικότητα μεταξύ των κορυφαίων ηγετών της Ευρωζώνης για εξεύρεση ουσιαστικών λύσεων, που θα βγάλουν σταδιακά από το αδιέξοδο αρκετές "προβληματικές" οικονομίες της περιοχής, οδηγεί με… μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.
Στην τελευταία της έκθεση η Morgan Stanley αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας τόσο για το 2011 (όπου αναμένει αύξηση 3,8% από 4,2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση) όσο και για το 2012 (3,8% από 4,5% πριν), σημειώνοντας μάλιστα ότι "ΗΠΑ και Ευρωζώνη βρίσκονται επικίνδυνα κοντά στην ύφεση".
"Σύννεφα"
Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε στο β΄ τρίμηνο χειρότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών, (στο 1,3% αντί 1,8%) λόγω κυρίως των αδύναμων καταναλωτικών δαπανών, ενώ "σύννεφα" ύφεσης άρχισαν να μαζεύονται πάνω και από την Ευρωζώνη η οποία αναπτύχθηκε στο ίδιο διάστημα με το… ισχνό ποσοστό του 0,2%.
Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, Εβαλντ Νοβότνι, τονίζει ότι "δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μία επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, που σημαίνει ότι η ανοδική τάση που είχαμε θα χάσει κάπως τη δυναμική της, αλλά δεν πιστεύω ότι αυτό θα εξελιχθεί σε ύφεση".
Καμπανάκι απο τις επιδόσεις του ΑΕΠ
Η Γερμανία τρέμει το ντόμινο
  • Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα από την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, τη γερμανική, καθώς το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε στο β' τρίμηνο του 2011 μόλις κατά 0,1% (από 1,3% στο α' τρίμηνο) λόγω της πτώσης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων στον κατασκευαστικό τομέα..
  • Ο Γιοργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, επισήμανε ότι "ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάπτυξη προέρχεται από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.
  • Σε περίπτωση που η κρίση επεκταθεί σε Ιταλία και Ισπανία, τότε ο κίνδυνος για τη Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες της Δύσης είναι μεγάλος. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο ισοδυναμεί με? σεισμό στα θεμέλια του οικονομικού μας συστήματος".
MAΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
mapostolou@pegasus.gr

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου