Αθήνα και Λευκωσία αντέδρασαν αμέσως στις προκλητικές δηλώσεις του
Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος απείλησε την Παρασκευή με "ενδεδειγμένη
αντίδραση της Τουρκίας" σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκινήσει
την 1η Οκτωβρίου τις θαλάσσιες έρευνες για υδρογονάνθρακες στο νότιο
Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. "Αντί για προκλητικές δηλώσεις, η Τουρκία
πρέπει να υιοθετήσει...
τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που είναι
μέρος του κοινοτικού κεκτημένου. Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας
είναι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του κράτους και ασκεί κυριαρχικά
δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της διενέργειας θαλάσσιων ερευνών",
ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Γρ. Δελαβέκουρας. Πρόσθεσε
μάλιστα, ανεβάζοντας τους τόνους, ότι "η Τουρκία των -μηδενικών
προβλημάτων- εξακολουθεί να κατέχει μεγάλο μέρος της Κυπριακής
Δημοκρατίας, υπονομεύοντας την επίτευξη λύσης".Ο Στ. Στεφάνου
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, υπογράμμισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το κυριαρχικό δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τον φυσικό της πλούτο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, και αυτό κάνει.
"Στο χέρι της Τουρκίας είναι να επιλυθεί το Κυπριακό, να τερματιστεί η κατοχή και να επανενωθεί η Κύπρος, ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να εκμεταλλεύονται τον φυσικό της πλούτο", πρόσθεσε.
Σημειώνεται πως ο Νταβούτογλου συνέδεσε τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ με την επίλυση του Κυπριακού, κατηγορώντας τη Λευκωσία ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο! Επιπλέον πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ αποκάλυψαν στη "Χουριέτ" πως η Αγκυρα προειδοποίησε για τις θέσεις της όχι μόνο τον ΟΗΕ, αλλά και την αμερικανική εταιρεία Noble Energy, που έλαβε άδεια παραχώρησης από τη Λευκωσία και θα θέσει σε λειτουργία τα γεωτρύπανα την 1η Οκτωβρίου.
Η τουρκική διπλωματική πηγή απέφυγε να προσδιορίσει το είδος της τουρκικής αντίδρασης. Παραμένει άγνωστο αν η Αγκυρα θα τολμήσει να επαναλάβει τις στρατιωτικές προκλήσεις του Νοεμβρίου 2008, όταν πολεμικά σκάφη της παρενόχλησαν δύο πλοία με ξένη σημαία που διενεργούσαν έρευνες για λογαριασμό της Κύπρου στα δυτικά του νησιού. Την επόμενη ημέρα οι Τούρκοι συνέχισαν να παίζουν με τα νεύρα της Αθήνας, στέλνοντας το νορβηγικό σκάφος "Malene Ostervold" να πραγματοποιήσει έρευνες εντός της ΑΟΖ του Καστελόριζου, συνοδεία πολεμικού πλοίου.
"Οι απειλές της Τουρκίας δεν μας τρομοκρατούν", τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β', κατηγορώντας τους Ερντογάν-Νταβούτογλου για "παραλογισμό και απώλεια κάθε λογικής".
Εξάλλου, το Ευρωπαϊκό Κόμμα (ΕΥΡΩΚΟ) εκτίμησε πως η Αγκυρα στήνει σκηνικό κρίσης παρόμοιο με το "Σισμίκ" στο Αιγαίο το 1987. Γι' αυτό χαρακτήρισε επιβεβλημένο τον συντονισμό Αθήνας-Λευκωσίας, καλώντας τις να καταγγείλουν τις τουρκικές προκλήσεις στον ΟΗΕ και στην ΕΕ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
johnpapadatos@pegasus.gr
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου