Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Συγχωνεύσεις ή... κρατικοποιήσεις

Συγχωνεύσεις ή... κρατικοποιήσεις

Κρατικοποιήσεις ή συγχωνεύσεις... Οποια τράπεζα προσφύγει -είτε από μόνη της, είτε επειδή της ζητηθεί από την ΤτΕ- στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μπαίνει σε τροχιά κρατικοποίησης, αφού η συμμετοχή του Δημοσίου θα γίνεται με κοινές μετοχές. Αυτό σημαίνει ότι οι επιλογές είναι δύο:...
ή κρατικοποίηση ή συγχώνευση με άλλη τράπεζα.
"Το Μνημόνιο προβλέπει ρητά ότι αυτό θα γίνεται με κοινές μετοχές" δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος βγαίνοντας από το υπουργικό συμβούλιο, που έδωσε χθες το "πράσινο φως" για νομοσχέδιο - ασπίδα για τους καταθέτες.
Εκεί εγκρίθηκε το νομοσχέδιο "ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων" που εισάγει ρυθμίσεις, προστατεύοντας τους καταθέτες στην περίπτωση που κάποια -μικρή κυρίως- τράπεζα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις -όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες- θα δημιουργείται ένα μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα, μια νέα δηλαδή τράπεζα, στην οποία θα μεταβιβάζονται όλα τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού και φυσικά οι καταθέσεις.
Η μεταβατική αυτή τράπεζα θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Δημοσίου και θα έχει την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (30 δισ. ευρώ) και του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων - Επενδύσεων (ΤΕΚΕ). Με τον τρόπο αυτόν, θα υπάρχει πλήρης διαχωρισμός από το "κακό κομμάτι" της ίδιας τράπεζας με τα π.χ. προβληματικά δάνεια και τις επισφάλειες.
Ετσι υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για τους καταθέτες -ακόμα και στην περίπτωση που κάποια τράπεζα αντιμετωπίσει πρόβλημα-, ενώ όλα τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού θα μεταβιβάζονται σε άλλη μεγαλύτερη τράπεζα στο μέλλον.
Το "προβληματικό" κομμάτι που θα μένει πίσω θα μπαίνει σε διαδικασία πλήρους εξυγίανσης.
Το νομοσχέδιο πήρε χθες το "πράσινο φως" από το υπουργικό συμβούλιο για να ξεκινήσει η υλοποίησή του, ενώ αναμένεται να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών: "Με το νομοσχέδιο ενισχύεται ακόμη περισσότερο η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ιδίως των μικρότερων τραπεζών. Το βασικό σχήμα που εισάγει το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη δυνατότητα διαχωρισμού μιας τράπεζας με τη δημιουργία μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, με την ενίσχυση του Ταμείου Χρ. Σ. και του ΤΕΚΕ".
ΑΛΛΑΓΕΣ
Τρεις οδηγίες για τις τράπεζες
Με το νομοσχέδιο εισάγονται αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την εποπτεία και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου η χώρα μας να εναρμονιστεί με τα ισχύοντα σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ. Επίσης ενσωματώνονται στην ελληνική νομοθεσία τρεις Οδηγίες, που αφορούν: τα "Ιδρύματα Ηλεκτρονικού Χρήματος", τη δυνατότητα συνεργασίας των εποπτικών αρχών για τις τράπεζες που έχουν θυγατρικές ή υποκαταστήματα σε άλλες χώρες και τέλος το σύστημα πληρωμών και τα συστήματα διακανονισμών αξιογράφων και παροχής διασυνοριακών χρηματο-οικονομικών ασφαλειών. Κατά τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου θα ληφθούν υπόψη τυχόν πρόσθετες παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Εφη Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου