Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Ο ήλιος «ψήνει» τους Γερμανούς...Η Γερμανία θέλει να μας τα πάρει όλα για ψίχουλα!


  • Τον... ήλιο στις επενδύσεις στην Ελλάδα θέλουν να φέρουν οι Γερμανοί και εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την κατασκευή μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων, με πρώτη υποψήφια περιοχή την Κρήτη.
  • Στη διάρκεια των συναντήσεων με τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, και ΠΕΚΑ, αλλά και τον ΣΕΒ, που είχε την περασμένη Πέμπτη ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Σ. Κάπφερερ, δέχτηκε μία... δελεαστική επενδυτική πρόταση... από τον Γ. Παπακωνσταντίνου με την ονομασία "project helios".
  • Προβλέπει την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών σε διάφορες περιοχές της χώρας, με την ταυτόχρονη κατασκευή εργοστασίων παραγωγής ηλιακών πάνελ.
Οι Γερμανοί βλέπουν την Ελλάδα ως την πλέον συμφέρουσα εναλλακτική λύση μετά την αναβολή αντίστοιχου σχεδίου που θα αναπτυσσόταν στη Β. Αφρική (Desertec). Θα εισάγουν φτηνό ρεύμα και έτσι θα προχωρήσουν σταδιακά στην κατάργηση των πυρηνικών τους εργοστασίων.
Οι επαφές του κ. Κάπφερερ με τους Ευ. Βενιζέλο, Μ. Χρυσοχοΐδη και τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλο φανέρωσαν το ενδιαφέρον των Γερμανών για ΔΕΚΟ που αποκρατικοποιούνται, για ανάπτυξη τουριστικών υποδομών, αλλά και για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Θέτουν όμως ως προϋπόθεση ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο και την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων. "Αγκάθι", επίσης, αποτελεί και το ζήτημα της ρευστότητας, για το οποίο, ωστόσο, προσφέρουν λύσεις.
Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με την προσφορά χιλιάδων θέσεων εργασίας έρχονται μέσα από το φιλόδοξο σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου. Το "project helios" είναι ακόμη υπό επεξεργασία και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι έτοιμο να παρουσιαστεί τον Οκτώβριο, όταν δηλαδή θα επισκεφθεί τη χώρα μας (6 και 7 του μηνός) ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φ. Ρέσλερ συνοδευόμενος από πλειάδα επιχειρηματιών.
Το "Εθνος της Κυριακής" παρουσιάζει τους βασικούς του άξονες, οι οποίοι περιλαμβάνουν την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων σε περιοχές της χώρας, ισχύος το καθένα 100 με 200 ΜW, όπως αναφέρουν πληροφορίες. Ταυτόχρονα με την ανάπτυξη αυτών των σταθμών θα προβλέπεται και η δυνατότητα ίδρυσης μονάδων παραγωγής πάνελ. Κάτι που θα προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Το project helios, σύμφωνα με κάποιες πηγές, θα υλοποιηθεί από τους Γερμανούς, χωρίς να αποκλείεται όμως και η συμμετοχή κι άλλων ξένων, καθώς και ελληνικών εταιρειών. Το ρεύμα που θα παράγεται θα εξάγεται προς τη Γερμανία, ενώ αν μπουν κι άλλοι ξένοι επενδυτές θα προορίζεται για τις ανάγκες και άλλων κρατών.
Πάντως, επικρατέστερα είναι τα σενάρια που θέλουν να ηλεκτροδοτείται μόνο η Γερμανία από τον ελληνικό... ήλιο. Κι αυτό επειδή το Βερολίνο θέλει βάσει αποφάσεων που έχει λάβει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια να έχει αποσύρει και το τελευταίο πυρηνικό εργοστάσιο.
Ακόμη το σχέδιο "ήλιος" προβλέπει την εξαγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας είτε μέσω δικτύων (η κατασκευή τους είναι πολυδάπανη) είτε με τη διαδικασία ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας (swap).
Ενδιαφέρον
Το επενδυτικό ενδιαφέρον των Γερμανών δεν σταματά, όμως, μόνο στις ΑΠΕ. Οπως δηλώνει στο "Εθνος της Κυριακής" ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μ. Μαΐλης, είναι "ο τουρισμός, η ενέργεια και η αξιοποίηση των απορριμμάτων".
Ο κ. Μαΐλης τονίζει ακόμη ότι "το ενδιαφέρον των Γερμανών είναι πραγματικό. Εχουν τη θέληση και την πρόθεση να επενδύσουν. Πρέπει, όμως, να τους στείλουμε κάποια μηνύματα. Για παράδειγμα, η σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα και η άρση διοικητικών και γραφειοκρατικών εμποδίων. Οι γερμανικές εταιρείες στην Ελλάδα κατέχουν το 10% του ΑΕΠ στην πραγματική οικονομία".
Ενα θέμα που διεκδικούν οι Γερμανοί είναι αυτό της δημιουργίας ελεύθερων ζωνών επενδύσεων. Ο κ. Κάπφερερ είπε ότι αν θέλει η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στη χωροθέτηση αυτών των ζωνών. Περιοχές όπου θα γίνουν μεγάλες επενδύσεις και θα ισχύουν ευνοϊκά φορολογικά και εργασιακά καθεστώτα.
Οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας συγκεντρώνουν επίσης το ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων. Αλλωστε ο κ. Κάπφερερ συνοδευόταν και από τον πρόεδρο του γερμανικού ΣΕΒ (BDI) Μ. Κέρμπερ, ο οποίος έχει ήδη προχωρημένες επαφές από την περασμένη άνοιξη με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλο.
Στα θέματα επίσης που κυριάρχησαν είναι και η επίλυση του ζητήματος της ρευστότητας. Οι Γερμανοί προτίθενται μέσω της επενδυτικής τους τράπεζας (KfW) -ήταν στην Αθήνα ο διευθυντής της Κ. Φούνκε- να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις τους. Ωστόσο θέλουν μαζί με την Ελλάδα να πιέσουν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για παροχή 10 με 15 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, ώστε να δώσουν κι εκείνες δάνεια. Φυσικά θα συμβάλουν και στη δημιουργία της ελληνικής επενδυτικής τράπεζας.
Πρώτη επιλογή η Κρήτη
Οι υποψήφιες περιοχές για την κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάρκων είναι πολλές.
Πληροφορίες λένε ότι επικρατέστερη είναι η Κρήτη, η οποία έχει και τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια. Ακόμη στο πρότζεκτ, αναφέρουν πηγές, συμπεριλαμβάνονται νησιά (Ρόδος, Λέσβος, Κως), αλλά και η Πελοπόννησος, ίσως και η Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι εκεί είναι σε εξέλιξη το πρώτο μεγάλο επενδυτικό σχέδιο για την κατασκευή μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου 200 MW από τη ΔΕΗ με στρατηγικό εταίρο (διαγωνισμός σε εξέλιξη). Βέβαια και σε αυτό το έργο ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και γερμανικές εταιρείες.
Ερχονται 100 επιχειρηματίες τον Οκτώβρη
Στις 6 και 7 Οκτωβρίου θα βρεθεί στην Ελλάδα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φ. Ρέσλερ.
Ο κ. Ρέσλερ, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μ. Χρυσοχοΐδη, θα συνοδεύεται από 100 επιχειρηματίες. Πηγές αναφέρουν ότι η λίστα των επενδυτών δεν έχει ακόμη καθοριστεί και όλα αυτά θα ξεκαθαριστούν από τις ομάδες εργασίας που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για τη διαμόρφωση τελικών προτάσεων και κυρίως για την επίλυση σημαντικών γραφειοκρατικών εμποδίων.
Πάντως, από τα τέλη Ιουλίου μετά την πρωτοβουλία του κ. Χρυσοχοΐδη καθώς και από την περασμένη άνοιξη με τις αντίστοιχες ενέργειες του προέδρου του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου σε συνεργασία με τον BDI, ο κ. Ρέσλερ έχει σημάνει συναγερμό στους επιχειρηματίες της χώρας του ώστε να αναζητήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας.
Και μικρομεσαίοι
Ταυτόχρονα επί ποδός βρίσκονται και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας όπως οι φαρμακευτικές Novartis, Bayer, Boehringer, η Henkel στον κλάδο των ειδών νοικοκυριού, φυσικά η Deutshe Telekom, αλλά και εταιρείες στο εμπόριο όπως η Media Markt, η Praktiker, Lidl κλπ.Πληροφορίες θέλουν ότι η φιλοσοφία των Γερμανών είναι πως η επενδυτική τους επίθεση θα γίνει αυτή τη φορά από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αν και βέβαια το ενδιαφέρον τους για τις αποκρατικοποιήσεις φέρνει στο προσκήνιο ξανά το ενδιαφέρον στην ενέργεια από την RWE, την EON, στις ταχυμεταφορές την DHL, στις αερομεταφορές τη Fraport κλπ.
Η πλειάδα των ενδιαφερομένων πάντως θα είναι στον χώρο των ΑΠΕ, με επικεφαλής τον σύνδεσμό τους που εκπροσωπεί δεκάδες επιχειρήσεις, τον BSW.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου