Εξαγγέλλοντας με διαδικασίες-εξπρές την εγκαθίδρυση οικονομικής διακυβέρνησης και αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας στις 17 χώρες της Ευρωζώνης, η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί προσπάθησαν χθες στο Παρίσι να δώσουν "στιβαρή" απάντηση στις κατηγορίες για έλλειμμα ευρωπαϊκής ηγεσίας απέναντι στις επιθέσεις των αγορών και στις απειλές...
υποβάθμισης ακόμη και μεγάλων χωρών από τους οίκους αξιολόγησης.
Πάντως η πρότασή τους (που θα υποβληθεί σήμερα επισήμως με κοινή επιστολή στον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι) δεν περιλαμβάνει την έκδοση ευρωομολόγου, το οποίο οι δύο ηγέτες μετέθεσαν για ευθετότερο χρόνο "στο τέλος της διαδικασίας", λόγω κυρίως των αντιδράσεων στο εσωτερικό της Γερμανίας αλλά και κρατών της σφαίρας επιρροής της (Φινλανδία, Ολλανδία και Αυστρία).
"Η Γαλλία και η Γερμανία δεν μπορούν σε αυτή την φάση να εγγυηθούν τα χρέη των υπολοίπων με ευρωομόλογο χωρίς να έχουν τον έλεγχο. Κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την αξιοπιστία των οικονομιών μας και την αξιολόγηση ΑΑΑ", επιχειρηματολόγησε ο Σαρκοζί, επισημαίνοντας την ταυτότητα απόψεων Βερολίνου - Παρισιού επί του θέματος.
Ωστόσο, βασικό πυλώνα των χθεσινών εξαγγελιών του γαλλογερμανικού διδύμου αποτέλεσε η φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών, που θα εξειδικευτεί στην ΕΕ τον Σεπτέμβριο, με κοινή πρόταση των υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών."Το ζήτημα αυτό αποτελεί προτεραιότητα για μας", τόνισε ο Σαρκοζί.
Με διακηρυγμένο στόχο τη σωτηρία του κοινού νομίσματος, ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσαν τηδημιουργία μιας άτυπης ευρωπαϊκής κυβέρνησης που θα αποτελείται από τους ηγέτες των κρατών-μελών της ευρωζώνης και θα συνεδριάζει δύο φορές τον χρόνο. Ο πρόεδρός της θα έχει θητεία 2,5 χρόνων και ως πρώτος κάτοχος του πόστου προτάθηκε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την δίωρη συνάντησή τους στο μέγαρο των Ηλυσίων, Μέρκελ και Σαρκοζί έταξαν προθεσμία στα 17 κράτη της Ευρωζώνης (μηδέ των δικών τους εξαιρουμένων) να υιοθετήσουν ως το καλοκαίρι του 2012 έναν συνταγματικό "χρυσό κανόνα" ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Σε περίπτωση που οι διαδικασίες αναθεώρησης είναι νομικά χρονοβόρες (όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες) ο άκαμπτος κανόνας "μηδενικών ελλειμμάτων" θα πρέπει να εφαρμοστεί με παράλληλες θεσμικές διαδικασίες.
Η Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί εκπτώσεις σε αυτόν τον τομέα, τονίζοντας πως "ο κανόνας αυτός οφείλει να είναι εθνικά υποχρεωτικός, ακόμη κι αν συναντά αντιδράσεις στο εσωτερικό ενός κράτους"!
Κι αυτό επειδή πρέπει να δοθεί η εικόνα μέγιστης αξιοπιστίας της Ευρωζώνης στις αγορές.
Εχοντας πάντως συναίσθηση του πόσο δύσκολη πολιτικά και κοινωνικά είναι η εφαρμογή αυτού του μέτρου στην πράξη, ο Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν θα έχει "από αύριο κιόλας" επαφές με τις πολιτικές δυνάμεις της Γαλλίας ώστε να τις πείσει για την αναγκαιότητα του μέτρου.
ΘΕΤΙΚΟ
Για θετικό μήνυμα από τη συνέντευξη Μέρκελ-Σαρκοζί έκαναν λόγο κύκλοι προσκείμενοι στον υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο, επισημαίνοντας την εμμονή στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και άρα στον διευρυμένο ρόλο του EFSF και στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την ενίσχυση των θεσμών οικονομικής διακυβέρνησης, που δεν αρκεί να υπάρχει σε ευρωπαϊκό, αλλά απαιτείται να υπάρξει και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι "η συνταγματική κατοχύρωση του δημοσιονομικού κανόνα, ούτως ή άλλως, κατ' αποτέλεσμα, υφίσταται ήδη, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 28 του ελληνικού Συντάγματος, οι σχετικοί κανόνες του πρωτογενούς ευρωπαϊκού δικαίου υπερισχύουν της εθνικής νομοθεσίας" Εξέφραζαν ακόμη την ελπίδα ότι "οι ανακοινώσεις για τους ενιαίους κανόνες φορολογίας των επιχειρήσεων και των χρηματοοικονομικών συναλλαγών θα λειτουργήσουν θετικά".
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου