Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

«Φινλανδική τορπίλη» κατά του νέου πακέτου



Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν υποστήριξε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα εφόσον δεν υπάρξουν εγγυήσεις
"Φινλανδική τορπίλη" που απειλεί να τινάξει στον αέρα το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα "έσκασε" χθες το απόγευμα, καθώς ο πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας Γιούρκι Κατάινεν υποστήριξε ότι...
η Φινλανδία δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα εφόσον δεν υπάρξουν εγγυήσεις.
Για ακόμη μία φορά μέσα στις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα υποβλήθηκε σε "σκοτσέζικο ντους" -το οποίο είχε και έντονα αρνητικό αντίκτυπο στο Χρηματιστήριο Αθηνών-, καθώς λίγες ώρες νωρίτερα ο Κατάινεν άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγή της πρόσφατης συμφωνίας που υπέγραψε με την Ελλάδα σε περίπτωση που υπήρχε κάποιο πρόβλημα με τις εγγυήσεις.
Η παροχή εγγυήσεων έχει πλέον αναδειχθεί σε μείζον θέμα για σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Δεν είναι τυχαίο ότι η συμφωνία για το νέο πακέτο δημοσιονομικής σταθεροποίησης της Ελλάδας (των 109 δισ. ευρώ) παραλίγο να καταρρεύσει την περασμένη Δευτέρα, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από διάφορες χώρες (Αυστρία, Σλοβενία, Σλοβακία και Ολλανδία).
Ακόμη και χθες η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ επέκρινε αυστηρά τη συμφωνία Ελλάδας - Φινλανδίας ζητώντας ισότιμη μεταχείριση μεταξύ των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι "πρέπει να βρεθεί μια κοινή λύση (σχετικά με τις εγγυήσεις) για το σύνολο των χωρών, προς το παρόν όμως δεν βλέπω καμία".
Παράλληλα, σε χθεσινές δηλώσεις της στην κρατική τηλεόραση της Γερμανίας ARD, η υπουργός Εργασίας Ούρσουλα Φον ντερ Λέγεν τόνισε ότι "τα μελλοντικά προγράμματα διάσωσης χωρών της Ευρωζώνης πρέπει να καλύπτονται από εγγυήσεις, όπως αποθέματα σε χρυσό και μερίδια σε κρατικές επιχειρήσεις".
Η αναπληρώτρια πρόεδρος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών πρόσθεσε "πως αρκετές χώρες καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την εξυπηρέτηση του χρέους τους, ωστόσο για να συνεχιστούν αυτές οι προσπάθειες μακροπρόθεσμα οι εγγυήσεις είναι αναγκαίες".
Αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης επισήμανε αργότερα ότι οι τοποθετήσεις της Φον ντερ Λέγεν δεν αποτελούν επίσημη θέση της χώρας, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι η βοήθεια των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα έχει αρκετούς πολέμιους στην ισχυρότερη χώρα της Ευρωζώνης.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου