Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Κίτρινες κάρτες για νέο μισθολόγιο-ιδιωτικοποιήσεις

Εξηγήσεις για την υστέρηση των εσόδων αναμένεται να ζητήσουν τα στελέχη της τρόικας.
Με δύο "κίτρινες κάρτες ανά χείρας" για το νέο μισθολόγιο και τις αποκρατικοποιήσεις καταφθάνουν οι επικεφαλής της Τρόικας, που από αύριο και για μία τουλάχιστον εβδομάδα θα "περάσουν από κόσκινο" τις επιδόσεις της κυβέρνησης στο πλαίσιο της αξιολόγησης για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου τον Σεπτέμβριο.
Παράλληλα, τα υψηλόβαθμα στελέχη της Τρόικας αναμένεται να ζητήσουν...
εξηγήσεις για την υστέρηση των εσόδων και τα πενιχρά αποτελέσματα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά λόγω της βαθύτερης ύφεσης εμφανίζονται διατεθειμένοι να επιδείξουν κάποια ανοχή για περιορισμένες όμως αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους.
Πηγές της Κομισιόν πάντως εκφράζουν έκπληξη για τα σενάρια περί επαναδιαπραγμάτευσης του χρονοδιαγράμματος και των στόχων του μεσοπρόθεσμου εξαιτίας της ύφεσης και επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι η κοινοτική αντιπροσωπεία προσέρχεται στις συζητήσεις με "θετικές διαθέσεις" να στηρίξει την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα πειστεί για τη συνεπή υλοποίηση των δεσμεύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές θα ζητήσουν ακόμη διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, καθώς ακούν με ανησυχία τα περί "μισθολογίου πολλαπλών ταχυτήτων".
Σημαντικό "αγκάθι" για τους κοινοτικούς παράγοντες είναι και η πορεία των αποκρατικοποιήσεων, διαδικασία που όπως αναγνωρίζουν "προχωρά με ρυθμούς χελώνας". Το αποτέλεσμα είναι να έχουν ρίξει τον πήχη των προσδοκιών τους σε ό,τι αφορά τα συνολικά έσοδα, από τα 50 δισ. ευρώ στα 20 δισ. ευρώ. Μάλιστα, φαίνεται να υπάρχει κάποια κατανόηση στο γεγονός ότι με τη "βουτιά" που παρουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο, ο χαμηλός δείκτης των εισηγμένων κρατικών επιχειρήσεων είναι αποτρεπτικός παράγοντας στην ιδιωτικοποίηση τους.
Υστέρηση εσόδων
Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών και η υστέρηση των εσόδων, για την οποία η ΕΕ αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις, θέτοντας ως αιχμή του δόρατος τη μάστιγα της φοροδιαφυγής, η οποία, όπως έχει διαπιστώσει, καλά κρατεί και ενισχύεται με την επιδείνωση της κρίσης. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι στην έδρα της Επιτροπής έγιναν δεκτές με έκπληξη οι πληροφορίες περί προθέσεων για επαναδιαπραγμάτευση του χρονοδιαγράμματος και των στόχων του Μεσοπρόθεσμου λόγω της ύφεσης, η οποία αναμένεται να είναι χειρότερη από την προβλεπόμενη.
Στην Κομισιόν τονίζουν ότι πλήρη εικόνα για την πορεία της ύφεσης -συνολικά για το 2011- θα έχουν στις 6 Σεπτεμβρίου, με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των στοιχείων της Εurostat, και κυρίως στις 24 Οκτωβρίου με τη δεύτερη κοινοποίηση των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος των "27". Ωστόσο, οι επικεφαλής της Τρόικας έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης της ύφεσης, για την οποία εκφράζουν "φόβους ότι θα επιδεινωθεί στη διάρκεια του 2011".
Με αυτό το δεδομένο εμφανίζονται διατεθειμένοι, εντός κάποιων ορίων, να επιδείξουν κάποια ευελιξία στις απαιτήσεις τους, αλλά κοινοτικοί αξιωματούχοι δεν αφήνουν περιθώρια χαλάρωσης στην αξιολόγηση της ελληνικής κυβέρνησης για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει με βάση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Θα μείνουν στην Αθήνα όσο χρειαστεί
Πηγές της Κομισιόν δεν απέκλειαν να παραταθεί η παραμονή της τρόικας στην Αθήνα, εφόσον διαπιστωθούν επιπλοκές στις συζητήσεις και σημαντικές αποκλίσεις από τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι διευκρινίστηκε πλέον πλήρως από κοινοτικής πλευράς πως η βοήθεια αυτή θα αφορά στην 6η δόση του παλαιού δανείου και όχι στην πρώτη του νέου δανείου, που συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου. Και αυτό, λόγω των επιπλοκών που έχουν παρουσιαστεί στο θέμα των εγγυήσεων, το οποίο έχει καθυστερήσει την οριστικοποίηση της νέας ευρωπαϊκής αρωγής.
Βοήθεια
"Εμείς θέλουμε να σας βοηθήσουμε, τόσο για τους δικούς μας λόγους όσο και για το δικό σας όφελος. Αρκεί να μας αποδείξετε ότι έχετε σηκώσει τα μανίκια και έχετε πέσει με τα ?μούτρα? στη δουλειά για την υλοποίηση των στόχων". Αυτή η αναφορά υψηλόβαθμου στελέχους της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν αποτυπώνει πλήρως της διαθέσεις της τρόικας.
Η στάση αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν Ματίας Μορς χαρακτηρίζεται στους κόλπους της Γενικής Διεύθυνσης ως "ακριβοδίκαιος, ήπιων τόνων και κάθε άλλο παρά καριερίστας, σε αντίθεση με τον προκάτοχός του Σέρβας Ντε Ρους".
Εξηγήσεις για την υστέρηση των εσόδων αναμένεται να ζητήσουν τα στελέχη της τρόικας.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου