της κίνησης μετοχών και των περιουσιακών στοιχείων του.
Ύστερα απ’ όλα αυτά, υπήρξε παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος, που πήρε τα πράγματα στα χέρια της για να μην προκαλέσει νέους τριγμούς στο εύθραυστο ελληνικό «σύστημα».
Το θέμα άνοιξε ύστερα από αναφορά δύο τραπεζών προς την ΤτΕ ότι, κατά την κρίση τους, σημειώθη-καν «ασυνήθεις συναλλαγές» μεταξύ εταιρειών που κατά το παρελθόν αποτελούσαν τον κραταιό όμιλο του επιχειρηματία. Ο λόγος για τα περίφημα 51 εκατ. ευρώ που αφορούν το σύνολο των συναλλαγών των εταιρειών αυτών με μια σειρά από τράπεζες - και όχι μόνο την Proton.
Έτσι, όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, ζητήθηκαν στοιχεία και πληροφορίες από το σύνολο των τραπεζών (και αυτών που είχαν και όσων δεν είχαν συναλλαγές με τον επιχειρηματία ή με εταιρείες του ομίλου του). Πράγματι κάθε τράπεζα, από τη στιγμή που θα της ζητηθούν στοιχεία για οποιαδήποτε ενέργεια δραστηριότητας και αρμοδιότητάς της, είναι υποχρεωμένη να τα παράσχει στην εποπτεύουσα αρχή, δηλαδή την Τράπεζα της Ελλάδος. Στη συνέχεια ακολουθήθηκε η λίγο έως πολύ γνωστή (και υποχρεωτική σε τέτοιες περιπτώσεις) διαδικασία, καθώς τα στοιχεία παραπέμφθηκαν στην Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Επιπρόσθετα, από τις τράπεζες ζητήθηκαν διευκρινίσεις, αρχικά προφορικές και εν τέλει γραπτές, για κάθε πτυχή της υπόθεσης.
Τι μέλλει γενέσθαι;
Νομικά η υπόθεση παραπέμφθηκε σε εισαγγελέα που θα επικεντρώσει την έρευνά του σε συγκεκριμένα δάνεια τα οποία φέρεται να δόθηκαν από την τράπεζα σε εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία με ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια.
Από την πλευρά της η Proton Bank, με τελευταία ανακοίνωσή της (το βράδυ της 1ης Αυγούστου), δέχεται πως ελέγχεται στο πλαίσιο πορίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος για το επίπεδο κανονιστικής συμμόρφωσής της ως προς την παράλειψη αναφοράς στην Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ασυνήθιστων συναλλαγών. Διευκρινίζει, όμως, ότι δεν διαφαίνεται πως η περί υπεξαιρέσεως κατηγορία αφορά την περιουσία της.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνταν μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης και η Τράπεζα της Ελλάδος, αφού κύκλοι της σημείωναν πως δεν διαπιστώθηκε υπεξαίρεση χρημάτων. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, θα διοριζόταν επίτροπος στην τράπεζα και θα ακολουθούνταν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Άλλωστε, όπως έλεγαν, η τράπεζα έχει νέα διοίκηση, που θα κριθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ έχει αρχίσει και διαδικασία αύξησης κεφαλαίου.
Η αναφορά αυτή των στελεχών της ΤτΕ δίνει και το στίγμα των εξελίξεων: Στην Proton τοποθετήθηκε διευθύνων σύμβουλος ο προερχόμενος από τη Millennium Γιώργος Τανισκίδης (κάτι που φούντωσε τα σενάρια για γάμους στις μικρές τράπεζες), ενώ η αύξηση κεφαλαίου ίσως να είναι και η αφορμή για τις συνενώσεις που προωθεί η κυβέρνηση. Είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα;
Η παρ’ ολίγον συμφωνία
Όντως, το ζήτημα που προέκυψε με την Proton ίσως να δώσει αφορμή για το συμμάζεμα - συγχώνευση που επιχειρεί εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση στους «μικρούς» των τραπεζών. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει και να... μπορεί να γίνει. Κι εδώ η Proton είναι όντως το κομβικό σημείο. Ας δούμε τα πράγματα από την αρχή..
Την ίδια περίοδο εμφανίστηκε άλλος ένας τραπεζίτης από το παρελθόν, με ακόμη πιο πλούσια δράση. Πρόκειται για τον Δημήτρη Μηλιάκο, πρώην διοικητή της Αγροτικής επί Νουδούλας. Ο Μηλιάκος εκπροσωπούσε ένα ελληνοαμερικανικό fund, με σημαντική ρευστότητα σε ελβετικές τράπεζες και στόχο να πάρει ένα μικρό ελληνικό μαγαζί και να το κάνει... γωνία.
Ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ, που προφανώς θα διεκδικούσε μια μεγάλη θέση για τον εαυτό του, είχε αναλάβει όλη την προετοιμασία. Οι πληροφορίες λένε ότι έγιναν δύο - τρεις συναντήσεις στο εξωτερικό και υπήρχε κατ’ αρχήν συμφωνία, η οποία επρόκειτο να ανακοινωθεί εντός του Αυγούστου.
Οι εξελίξεις είναι πλέον αλυσιδωτές:
♦ Την περασμένη Πέμπτη η παρέμβαση της ΤτΕ καλύπτει σε έναν βαθμό τη διοίκηση της τράπεζας (αφήνει αιχμές για ορισμένες συναλλαγές στην Proton, χωρίς όμως να αναφέρεται σε υπεξαίρεση), αλλά ζητά και την παραίτηση ορισμένων μελών του Δ.Σ. της.
♦Την επομένη ο Μηλιάκος επαναβεβαιώνει το ενδιαφέρον του fund για την τράπεζα, αλλά οι όροι έχουν αλλάξει, καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο διαφαίνεται ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση που θα χρειαστεί η τράπεζα την επόμενη διετία θα φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ. Δηλαδή πολύ περισσότερα από τα 100 που φέρεται ότι υπολόγιζαν οι Ελληνοαμερικανοί. Κι έτσι το fund κάνει παύση για να το ξανασκεφτεί.
♦Η παύση δίνει την ευκαιρία στην Attica να βγει ξανά μπροστά αφήνοντας ανοικτό - με μία λιτή ανακοίνωση - το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Proton. Η κίνηση ήταν αναμενόμενη, αφού στην αγορά είναι γνωστές οι επαφές που διεξάγονταν.
Η τελική λύση θα δοθεί από την ΤτΕ
Πάντως, την τελική λύση για την Proton θα την αξιολογήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, με βάση (και) τα εξής δεδομένα:
1. Μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με κάλυψη από τους υφιστάμενους μετόχους δεν μπορεί να γίνει, αφού οι λογαριασμοί Λαυρεντιάδη είναι παγωμένοι.
2. Το σενάριο συνεργασίας ή ντιλ με τη Millennium, που κυκλοφόρησε λόγω της έλευσης Τανισκίδη, δεν βγαίνει, διότι και οι δύο τράπεζες πωλούνται (ή χρειάζονται κεφάλαια, όπως λέγεται πιο κομψά).
Όλοι ζητούν χρήμα
Μάλιστα η Millennium έχει ανακοινώσει και αυτή ότι αναζητεί στρατηγικό επενδυτή. Κεφάλαια 40 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου αναζητεί και η FBB, όπου η ΑΤΕ πουλάει (λόγω τρόικας) το 40% το οποίο ελέγχει.
Επομένως πώς θα συγχωνευθούν οι μικροί, αφού όλοι τους ζητούν χρήματα; Αυτός είναι και ο γρίφος για την κυβέρνηση, που μετά την υπόθεση της Proton άρχισε πάλι να σκέπτεται να απορροφηθούν οι μικροί από μία μεγάλη τράπεζα. Και εκεί όμως συναντούν την αντίδραση των μεγάλων τραπεζιτών, οι οποίοι απαντούν ότι θα βάλουν κι άλλους μπελάδες στο κεφάλι τους...
Άρα το επικρατέστερο σενάριο είναι η συγχώνευση της Proton με την Τράπεζα Αττικής. Η οποία, όπως σας είπαμε παραπάνω, έχει δείξει με ανακοίνωσή της ότι ενδιαφέρεται. Και αυτό ανεξάρτητα από τις δικαστικές εξελίξεις γύρω από το θέμα της Proton, που θα πάρουν καιρό...
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου