Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Ντόμινο στις μικρές τράπεζες


thumb
Ένα ντόμινο, που οδηγεί (αλλά με πολλά προς το παρόν εμπό­δια) στην υλοποίηση του κυβερ­νητικού σχεδιασμού για τη συνένωση των μικρών τραπεζών, άρχισε μετά τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης της Αρχής κατά του ξεπλύματος βρόμι­κου χρήματος για την Proton Bank. Η ανακοίνωση αναφερόταν σε υπεξαί­ρεση 51 εκατ. από την τράπεζα (ενώ τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και οι ανακοινώσεις του υπ. Οικονομικών απέφυγαν να μιλήσουν για υπεξαίρε­ση), ενώ συνοδεύτηκε από το πάγω­μα των λογαριασμών του επιχειρημα­τία αλλά και τη δέσμευση...
της κίνησης μετοχών και των περιουσιακών στοι­χείων του.
Ύστερα απ’ όλα αυτά, υπήρξε πα­ρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος, που πήρε τα πράγματα στα χέρια της για να μην προκαλέσει νέους τριγ­μούς στο εύθραυστο ελληνικό «σύ­στημα».
Το θέμα άνοιξε ύστερα από ανα­φορά δύο τραπεζών προς την ΤτΕ ότι, κατά την κρίση τους, σημειώθη-καν «ασυνήθεις συναλλαγές» μετα­ξύ εταιρειών που κατά το παρελθόν αποτελούσαν τον κραταιό όμιλο του επιχειρηματία. Ο λόγος για τα περί­φημα 51 εκατ. ευρώ που αφορούν το σύνολο των συναλλαγών των εταιρει­ών αυτών με μια σειρά από τράπεζες - και όχι μόνο την Proton.
Έτσι, όπως εξηγούν τραπεζικές πη­γές, ζητήθηκαν στοιχεία και πληρο­φορίες από το σύνολο των τραπεζών (και αυτών που είχαν και όσων δεν εί­χαν συναλλαγές με τον επιχειρηματία ή με εταιρείες του ομίλου του). Πράγ­ματι κάθε τράπεζα, από τη στιγμή που θα της ζητηθούν στοιχεία για οποια­δήποτε ενέργεια δραστηριότητας και αρμοδιότητάς της, είναι υποχρεωμένη να τα παράσχει στην εποπτεύουσα αρ­χή, δηλαδή την Τράπεζα της Ελλάδος. Στη συνέχεια ακολουθήθηκε η λίγο έως πολύ γνωστή (και υποχρεωτική σε τέτοιες περιπτώσεις) διαδικασία, κα­θώς τα στοιχεία παραπέμφθηκαν στην Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηρι­ότητες. Επιπρόσθετα, από τις τράπε­ζες ζητήθηκαν διευκρινίσεις, αρχικά προφορικές και εν τέλει γραπτές, για κάθε πτυχή της υπόθεσης.
Τι μέλλει γενέσθαι;
Νομικά η υπόθεση παραπέμφθη­κε σε εισαγγελέα που θα επικεντρώ­σει την έρευνά του σε συγκεκριμένα δάνεια τα οποία φέρεται να δόθηκαν από την τράπεζα σε εταιρείες συμφε­ρόντων του επιχειρηματία με ευνοϊ­κούς όρους και χαμηλά επιτόκια.
Από την πλευρά της η Proton Bank, με τελευταία ανακοίνωσή της (το βράδυ της 1ης Αυγούστου), δέχεται πως ελέγχεται στο πλαίσιο πορίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος για το επίπεδο κανονιστικής συμμόρφωσής της ως προς την παράλειψη αναφο­ράς στην Αρχή Καταπολέμησης Νομι­μοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ασυνήθιστων συναλ­λαγών. Διευκρινίζει, όμως, ότι δεν δι­αφαίνεται πως η περί υπεξαιρέσεως κατηγορία αφορά την περιουσία της.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινού­νταν μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης και η Τράπεζα της Ελλάδος, αφού κύκλοι της σημείωναν πως δεν διαπιστώθηκε υπεξαίρεση χρημάτων. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σημειώνουν οι ίδιοι κύ­κλοι, θα διοριζόταν επίτροπος στην τράπεζα και θα ακολουθούνταν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Άλ­λωστε, όπως έλεγαν, η τράπεζα έχει νέα διοίκηση, που θα κριθεί τις επό­μενες ημέρες, ενώ έχει αρχίσει και διαδικασία αύξησης κεφαλαίου.
Η αναφορά αυτή των στελεχών της ΤτΕ δίνει και το στίγμα των εξελίξεων: Στην Proton τοποθετήθηκε διευθύνων σύμβουλος ο προερχόμενος από τη Millennium Γιώργος Τανισκίδης (κάτι που φούντωσε τα σενάρια για γάμους στις μικρές τράπεζες), ενώ η αύξηση κεφαλαίου ίσως να είναι και η αφορ­μή για τις συνενώσεις που προωθεί η κυβέρνηση. Είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα;

Η παρ’ ολίγον συμφωνία
Όντως, το ζήτημα που προέκυψε με την Proton ίσως να δώσει αφορ­μή για το συμμάζεμα - συγχώνευση που επιχειρεί εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση στους «μικρούς» των τρα­πεζών. Για να γίνει όμως αυτό, πρέ­πει και να... μπορεί να γίνει. Κι εδώ η Proton είναι όντως το κομβικό ση­μείο. Ας δούμε τα πράγματα από την αρχή..
Την ίδια περίοδο εμφανίστηκε άλ­λος ένας τραπεζίτης από το παρελθόν, με ακόμη πιο πλούσια δράση. Πρόκειται για τον Δημήτρη Μηλιάκο, πρώην διοικητή της Αγροτικής επί Νουδούλας. Ο Μηλιάκος εκπροσω­πούσε ένα ελληνοαμερικανικό fund, με σημαντική ρευστότητα σε ελβετι­κές τράπεζες και στόχο να πάρει ένα μικρό ελληνικό μαγαζί και να το κά­νει... γωνία.
Ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ, που προφανώς θα διεκδικούσε μια μεγά­λη θέση για τον εαυτό του, είχε ανα­λάβει όλη την προετοιμασία. Οι πλη­ροφορίες λένε ότι έγιναν δύο - τρεις συναντήσεις στο εξωτερικό και υπήρ­χε κατ’ αρχήν συμφωνία, η οποία επρόκειτο να ανακοινωθεί εντός του Αυγούστου.
Οι εξελίξεις είναι πλέον αλυσιδωτές:
♦ Την περασμένη Πέμπτη η παρέμ­βαση της ΤτΕ καλύπτει σε έναν βαθ­μό τη διοίκηση της τράπεζας (αφή­νει αιχμές για ορισμένες συναλλαγές στην Proton, χωρίς όμως να αναφέ­ρεται σε υπεξαίρεση), αλλά ζητά και την παραίτηση ορισμένων μελών του Δ.Σ. της.
♦Την επομένη ο Μηλιάκος επανα­βεβαιώνει το ενδιαφέρον του fund για την τράπεζα, αλλά οι όροι έχουν αλλάξει, καθώς μέσα στο Σαββατοκύ­ριακο διαφαίνεται ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση που θα χρειαστεί η τράπεζα την επόμενη διετία θα φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ. Δηλαδή πολύ περισσότε­ρα από τα 100 που φέρεται ότι υπο­λόγιζαν οι Ελληνοαμερικανοί. Κι έτσι το fund κάνει παύση για να το ξανα­σκεφτεί.
♦Η παύση δίνει την ευκαιρία στην Attica να βγει ξανά μπροστά αφήνο­ντας ανοικτό - με μία λιτή ανακοίνω­ση - το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Proton. Η κίνηση ήταν αναμενό­μενη, αφού στην αγορά είναι γνωστές οι επαφές που διεξάγονταν.
Η τελική λύση θα δοθεί από την ΤτΕ
Πάντως, την τελική λύση για την Proton θα την αξιολογήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, με βάση (και) τα εξής δεδομένα:
1. Μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με κάλυψη από τους υφιστάμενους μετόχους δεν μπορεί να γίνει, αφού οι λογαριασμοί Λαυρεντιάδη είναι παγωμένοι.
2. Το σενάριο συνεργασίας ή ντιλ με τη Millennium, που κυκλοφόρησε λόγω της έλευσης Τανισκίδη, δεν βγαίνει, διότι και οι δύο τράπεζες πωλούνται (ή χρειάζονται κε­φάλαια, όπως λέγεται πιο κομψά).
Όλοι ζητούν χρήμα
Μάλιστα η Millennium έχει ανακοινώσει και αυτή ότι αναζητεί στρατηγικό επενδυ­τή. Κεφάλαια 40 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου αναζητεί και η FBB, όπου η ΑΤΕ πουλάει (λόγω τρόικας) το 40% το οποίο ελέγχει.
Επομένως πώς θα συγχωνευθούν οι μι­κροί, αφού όλοι τους ζητούν χρήματα; Αυτός είναι και ο γρίφος για την κυβέρνηση, που μετά την υπόθεση της Proton άρχισε πάλι να σκέπτεται να απορροφηθούν οι μικροί από μία μεγάλη τράπεζα. Και εκεί όμως συνα­ντούν την αντίδραση των μεγάλων τραπεζιτών, οι οποίοι απαντούν ότι θα βάλουν κι άλ­λους μπελάδες στο κεφάλι τους...
Άρα το επικρατέστερο σενάριο είναι η συγ­χώνευση της Proton με την Τράπεζα Αττικής. Η οποία, όπως σας είπαμε παραπάνω, έχει δείξει με ανακοίνωσή της ότι ενδιαφέρεται. Και αυτό ανεξάρτητα από τις δικαστικές εξε­λίξεις γύρω από το θέμα της Proton, που θα πάρουν καιρό...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου