Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Η παντοδυναμία των "αγοραίων" αξιολογήσεων




της Ελίνας Γαληνού
Η πρωτοφανής υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ, κι΄αν ήταν ιστορικό γεγονός! Η βαθμίδα ΑΑ+ που έλαβαν από τους δύο γνωστούς οίκους αξιολόγησης, προκάλεσε πυρετώδεις ανησυχίες και διαβουλεύσεις υπό τον φόβο ενός παγκόσμιου κράχ. Οι G20 και G7 έχασαν τον ύπνο τους καθώς αναγκάστηκαν να συνεδριάζουν Κυριακάτικα με έκτακτες τηλεδιασκέψεις, ενώ ο Πρόεδρος Ομπάμα εξοργισμένος, κατηγορεί τους αξιολογητές για "λανθασμένες μεθόδους".
Μια αντίδραση, που ίσως ανοίγει...

τον δρόμο και για την πολυπόθητη συναίνεση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεμπουμπλικάνων προκειμένου να αναζητήσουν από κοινού λύση σ΄αυτήν την πρόκληση. Η αλήθεια είναι ότι τα δύσκολα ενώνουν και είναι απολύτως αναγκαίο να περιοριστεί αισθητά η εικόνα υποβάθμισης των ΗΠΑ στα διεθνή χρηματιστήρια, το συντομότερο δυνατόν..
Τέτοιες και χειρότερες επιπτώσεις φέρνουν οι εκθέσεις S&P και Moody's. Σύμφωνα μ΄αυτές το χρέος και το έλλειμμα των ΗΠΑ, αποτελούν δύο πολύ αρνητικά στοιχεία, ενώ το συμφωνηθέν από το Κογκρέσο και την κυβέρνηση σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής, κρίνεται ανεπαρκές για την σταθεροποίηση της πορείας του χρέους. Οι οίκοι δεν απέκλεισαν και νέες υποβαθμίσεις μέσα στους επόμενους μήνες, άρα δεν τελειώνουν τα ζόρικα.
Απ΄ότι φαίνεται, το θρίλερ της χρεωκοπίας, έχει μέλλον όσο βαστάει ο πόλεμος των αγορών. Οταν το δολλάριο-ο πατέρας των νομισμάτων-παραπατάει, οι τριγμοί στο ισχύον σύστημα του καπιταλισμού θα πρέπει να ηχούν εκκωφαντικά. Παλαιόθεν γνωρίζαμε ότι "το φτάρνισμα του μπάρμπα-Σάμ, είναι η πνευμονία της Ευρώπης..". Δεν άλλαξαν και πολλά, αλλά τότε, οι αξίες των νομισμάτων αντιστοιχούσαν στο απόθεμα χρυσού των χωρών. Οταν αυτό το κριτήριο, αντικαταστάθηκε από την έκταση συναλλαγών του κάθε νομίσματος στην παγκόσμια αγορά, το φαινόμενο ανεβοκατεβάσματος εμφανίζεται όλο και συχνότερο. Σ΄αυτό το γαιτανάκι έμπλεξε και η Κίνα, σίγουρη ότι τα αμερικανικά χρεώγραφα που κατέχει, δεν θα την πρόδιναν ποτέ. Ομως, ο κανόνας "μηδένα προ του τέλους..." ισχύει για όλους ανεξαιρέτως...Και δυστυχώς, η Κίνα τώρα έχει πάνω από 1 τρις δολλάρια σε αμερικανικά χρεώγραφα.... Υποθέτω ότι η φιλοσοφία του Κομφούκιου, θα φανεί πολύ χρήσιμη στους κινέζους επιχειρηματίες.
Ποτέ δεν μπορεί κανείς να προβλέψει, ποιός θα τον προσπεράσει και πώς, όσο δυνατός και αν είναι. Κάτι τέτοιο έχει συμβεί τώρα και με την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, τις ΗΠΑ και το άλλοτε παντοδύναμο δολλάριό τους. Ποιός περίμενε μια τέτοια εξέλιξη, να δεί τα ομόλογά τους να πέφτουν χαμηλότερα από τα ομόλογα της Γερμανίας και Γαλλίας; Εστω, τώρα το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στο ποιά χώρα προσπέρασε την άλλη. Το πρόβλημα είναι βαθύτερο, κυρίως όσον αφορά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Και η τύχη όλων των εξαρτημένων απ΄αυτό, βρίσκεται στα χέρια της αόρατης χείρας των αγορών...Που δεν ξέρουν ούτε πατρίδες, ούτε ανθρώπους, ούτε δικαιώματα. Ξέρουν μονάχα ότι βρήκαν ένα όπλο, προς το παρόν ακατανίκητο. Να υποβαθμίζουν τις πιστοληπτικές δυνατότητες των οικονομιών αδιακρίτως, οδηγώντας τις με μαθηματική ακρίβεια, στα νύχια των τοκογλύφων. Οποιος ανακαλύψει ένα τέτοιο όπλο που τείνει να ξεπεράσει σε δυναμική, τις πλέον τολμηρές τεχνολογικές εφευρέσεις όπως την ατομική βόμβα και τους πυρηνικούς εξοπλισμούς, μπορεί να απειλήσει ακόμα το ίδιο το σύστημα που τις εξέθρεψε. Μέχρι "νεωτέρας διαταγής", που δεν γνωρίζουμε προς το παρόν από πού θα προέλθει... 


infognomonpolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου