Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΑΠΟ ΔΝΤ - IIF:Η τελευταία ευκαιρία περνάει μέσα από το πρόγραμμα


Η τελευταία ευκαιρία  περνάει μέσα από το πρόγραμμα
Για την ανάγκη άμεσης εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, από την οποία ζητούν πράξεις και σοβαρότητα, προειδοποιούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF). Το βασικό κοινό χαρακτηριστικό των προειδοποιήσεων είναι η έκδηλη ανησυχία των δύο μεγάλων αυτών οργανισμών για τη μη αποτελεσματικότητα...
τομέων της κυβέρνησης να υλοποιήσουν πρόνοιες του μνημονίου, με αποτέλεσμα -όπως ισχυρίζονται- η Ελλάδα να φτάσει στο χείλος της χρεοκοπίας και να τεθεί σε κίνδυνο και αυτή η ύπαρξη του ευρωπαϊκού νομίσματος.
Πηγές στην Ουάσιγκτον με τις οποίες συνομίλησε το "Εθνος της Κυριακής" κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βρεθεί τον Οκτώβριο σε πιο δυσχερή θέση από τη σημερινή. Πηγή που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης των στελεχών του IIF υποστήριξε πως "εάν δεν προχωρήσουν ομαλά τα πράγματα μέχρι τον Οκτώβριο, η κατάσταση για την Ελλάδα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη". Η πηγή εντόπισε σοβαρό έλλειμμα διοίκησης και πρόσθεσε: "Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ακριβά ή φθηνά, η Ελλάδα καθάρισε από αυτό το μέτωπο! Τώρα να δουλέψετε για να κάνετε καλύτερη τη χώρα σας. Απαιτείται δουλειά, δουλειά, δουλειά" τόνισε η πηγή, η οποία υποστήριξε πως "η αντίδραση των αγορών θα έχει σχέση με τις άλλες χώρες, όχι με την Ελλάδα. Γιατί όσο κι αν προσπαθούν να περάσουν την άποψη ότι η Ελλάδα είναι διαφορετική, και δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα ίδια και στις άλλες χώρες (σ.σ.: εννοούν την αναδιάρθρωση), οι αγορές μπορεί να θεωρήσουν την Ελλάδα κακό προηγούμενο".
"Υποψίες"
Σύμφωνα με την πηγή, η απόφαση όλων των ενδιαφερόμενων μερών "είναι να δοθούν όσα χρειάζονται για να τελειώσει αυτή η ιστορία που αφορά την Ελλάδα. Ομως δεν θα ησυχάσει η Ευρωζώνη. Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δημιουργεί υποψίες και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης" είπε η πηγή, η οποία εντόπισε τα προβλήματα στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και στην Κύπρο, η οικονομία της οποίας διέρχεται μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές της ιστορίας της.
Ο κ. Τσαρλς Νταλάρα, που αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο των τραπεζών, της ΕΕ και του Ταμείου, πιστεύει ότι τα μέτρα που έλαβαν οι Ευρωπαίοι και η ισχυρή υποστήριξη προς την Ελλάδα "θα επιτρέψουν στις αγορές να ξεπεράσουν τους φόβους μετάδοσης της κρίσης".
Ο επικεφαλής του IIF θεωρεί ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα δεν θα εκτροχιαστεί από προσωρινή επιλεκτική χρεοκοπία.
Είπε ότι δεν νομίζει πως "η επιλεκτική χρεοκοπία θα έχει οποιαδήποτε σημαντική συνέπεια, διότι είναι μια προσωρινή περίοδος, την οποία περνάς για να φθάσεις σε μια καλύτερη θέση" όπως ισχυρίστηκε.
Πρόσθεσε πως πρόκειται "για μια κίνηση προς την πραγματικότητα για τις αγορές, τους επενδυτές, την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η αποδοχή της πραγματικότητας είναι το πρώτο βήμα για να κινηθούμε προς ένα καλύτερο μέλλον" τόνισε ο κ. Νταλάρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του IIF κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να μιλήσει στους συνεργάτες του, οι οποίοι και σχεδίασαν το πακέτο που παρουσιάστηκε στην ΕΕ. Η συνάντηση με τον κ. Νταλάρα και η ομιλία του κ. Βενιζέλου θα γίνουν την Κυριακή.
Ανησυχούν για δαπάνες και φοροδιαφυγή
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σκέφτονται για την Ελλάδα και στο ΔΝΤ. Εντοπίζουν το βασικό πρόβλημα στο θέμα της εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας και εκφράζουν ανησυχίες ότι παρά την ισχυρή κάλυψη από την Ευρώπη, οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί. Ανησυχούν ειδικά για το γεγονός ότι η φοροδιαφυγή συνεχίζεται χωρίς να φέρνουν αποτελέσματα οι προσπάθειες για πάταξή της, ενώ γίνεται ιδιαίτερη μνεία για τις δαπάνες του κράτους, οι οποίες δείχνουν αύξηση αντί μείωση.
Οι φωνές εναντίον της υπέρ το δέον, όπως ισχυρίζονται, θετικής μεταχείρισης της Ελλάδας έχουν αυξηθεί δραματικά στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ και σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας Παναγιώτης Ρουμελιώτης έδωσε μάχες όλη την περασμένη εβδομάδα για να πείσει ότι τα πράγματα άλλαξαν και ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών "εννοεί όσα λέει και θα τα κάνει πράξεις".
Μετά την επιμονή μεγάλης ομάδας μελών του ΔΣ, που ζήτησε να πληροφορηθεί τις λεπτομέρειες της απόφασης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ αναγκάστηκε να ορίσει έκτακτη συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή μετά την άφιξή της στην Ουάσιγκτον και επρόκειτο να ολοκληρωθεί χθες Σάββατο. Εκτός του ελληνικού προβλήματος και των νέων εξελίξεων μετά την απόφαση της Πέμπτης, στην ατζέντα της συνάντησης τέθηκαν επίσης θέματα που αφορούν την Ισπανία και χώρες της Αφρικής.
Η συνεδρίαση, υπό την προεδρία της κ. Λαγκάρντ, δεν έγινε στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, αλλά σε ξενοδοχειακό συγκρότημα εκτός της αμερικανικής πρωτεύουσας. Η γενική διευθύντρια επρόκειτο να ενημερώσει τα μέλη για τις συνομιλίες που είχε στις Βρυξέλλες με ηγέτες της Ευρώπης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Λαγκάρντ θα επικεντρωνόταν στην άμεση ανάγκη εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας, που αποτελεί πρωταρχική απαίτηση του ΔΝΤ, της ΕΕ και του IIF. Πηγή δήλωσε στο "ΕτΚ" ότι στο Ταμείο πιστεύουν πως εάν δεν εφαρμοστεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας η Ελλάδα θα βρεθεί σε χειρότερη θέση από αυτήν που είναι σήμερα.
Πάντως, ακόμα και μετά την απόφαση των ηγετών της ΕΕ, οι αντιπρόσωποι κυρίως της Ασίας αλλά και της Λατινικής Αμερικής επιμένουν ότι απαιτείται επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους με έκθεση του Ταμείου. Επίσης δείχνουν να μην είναι ικανοποιημένοι με τη νέα συμβολή του Ταμείου, η οποία με τα σημερινά δεδομένα δεν θα ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τους προβληματίζει και τους δημιουργεί πολλές υποψίες η δήλωση του κ. Τρισέ, ο οποίος είπε ότι η ρύθμιση αφορά αποκλειστικά μόνο την Ελλάδα, όχι την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και άλλες χώρες. Ομως πρόσθεσε ότι ο μηχανισμός θα μπορεί να παρεμβαίνει και για άλλες κρίσεις. Μερικά μέλη του ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι αυτή η δήλωση δείχνει τους φόβους και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου