Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Λύση με «επιλεκτική χρεοκοπία»...Eλλήνες αρχίστε να προετοιμάζεστε για την ΔΡΑΧΜΗ!

Λύση με «επιλεκτική χρεοκοπία»Σύμφωνα με ανακοίνωση, μέσω twitter, του Προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπει, οι εργασίες ξεκίνησαν με γεύμα εργασίας στις 13:30 τοπική ώρα [14.30 ώρα Ελλάδας].


Λίγη ώρα νωρίτερα, η αρχικά τριμερής συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί-Παπανδρέου, εξελίχθηκε σε μίνι σύνοδο κορυφής με την προσθήκη, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπει, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ,του Προέδρου της Κομισιον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του Προέδρου του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Δήλωση - βόμβα Γιούνκερ
Πρώτος ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε το πρωί ότι πιθανόν να οδηγηθεί...
η Ελλάδα σε "επιλεκτική χρεοκοπία", στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Στη συνέχεια, όλες οι πληροφορίες από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις Βρυξέλλες, δείχνουν πως η γαλλο - γερμανική συμφωνία περιλαμβάνει πράγματι την "επιλεκτική χρεοκοπία".
Επί του θέματος αυτού, καθοριστικό ήταν το γεγονός ότι τη νύχτα της Τετάρτης, ήρθησαν τελικά οι αντιρρήσεις του μοναδικού ισχυρού αντιπάλου της ιδέας της στάσης πληρωμών, Ζαν Κλοντ Τρισέ, προέδρου της ΕΚΤ, και άνοιξε τελικά ο δρόμος για την παρουσίαση της γαλλο - γερμανικής πρότασης σήμερα στις Βρυξέλλες.
Σημειώνεται ότι ο Τρισέ μετέβη εκτάκτως στο Βερολίνο, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί. Λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε η επίτευξη συμφωνίας, ή κοινής στάσης Βερολίνου - Παρισιού στο θέμα του ελληνικού χρέους.
Γερμανικές πηγές
Γερμανικές κυβερνητικές και τραπεζικές πηγές δήλωναν λίγο μετά τις επισημάνσεις Γιούνκερ, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αποδεχόταν την επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι πηγές αυτές ανέφεραν ότι η επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να συντελεστεί εάν για παράδειγμα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) χρησιμοποιείτο για την χρηματοδότηση της επαναγοράς του ελληνικού χρέους.
ρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί η στάση πληρωμών στην Ελλάδα, η οποία δεν αποκλείεται ως ενδεχόμενο, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας πως πρέπει να δοθεί μια συνολική λύση για το πρόβλημα της χώρα μας.

"Δεν είμαι αρμόδιος να εξηγήσω αν θα γίνει επιλεκτικό χρεοστάσιο ή όχι… Δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτή η πιθανότητα, αλλά θα πρέπει να γίνουν τα πάντα για την αποφύγουμε", τόνισε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Γιούνκερ τόνισε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα εισαγωγής τραπεζικού φόρου, ώστε να χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αφού, όπως είπε "δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία για το θέμα".

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η ευρωζώνη χρειάζεται μια συνολική λύση για την κρίση στην Ελλάδα, που θα πρέπει να περιλαμβάνει και την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

"Πρέπει να αρθρώσουμε μια συνολική λύση σήμερα, ωστόσο, το Eurogroup θα πρέπει να κάνει την τεχνική εργασία στη συνέχεια με τρόπο ώστε να μην χρειάζεται να συναντιώμαστε κάθε δύο εβδομάδες για να προσθέτουμε νεα στοιχεία", είπε ο κ. Γιούνκερ. "Μια συνολική λύση πρέπει να περιλαμβάνει την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα", συμπλήρωσε.

Ολλανδική επιβεβαίωση
Μετά τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κεες Γιάνγκερ, μιλώντας σήμερα το πρωί στο κοινοβούλιο της χώρας του, δήλωσε ότι Γερμανία και Γαλλία συμφώνησαν ότι είναι πιθανή η επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς περιλαμβάνει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης.

Ο Ολλανδός υπουργός πρόσθεσε πως υπάρχει μια σειρά επιλογών για το πώς οι τράπεζες θα μπορούσαν να συμβάλλουν στο ελληνικό χρέος, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής των παλιών ελληνικών ομολόγων με νέα.

"Το αίτημα για αποτροπή της επιλεκτικής χρεοκοπίας απομακρύνθηκε. Μπορούμε να συνεχίσουμε το τραπεζικό σχέδιο, το οποίο παραμένει εμπιστευτικό. Ομως, το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τις επιλογές που προανέφερα. Ομως, θα οδηγήσει σε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα" τόνισε ο Γιάνγκερ.
Τί προβλέπει το γαλλο - γερμανικό σχέδιο
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής, στο σχέδιο για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους περιλαμβάνονται η ανταλλαγή ομολόγων με νέα, μεγαλύτερης διάρκειας (30 έτη), η επαναγορά ομολόγων σε τιμές αγοράς με κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου, νέος δανεισμός από από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ύψους 70 δισ. ευρώ και επιμήκυνση με χαμηλότερο επιτόκιο [3,5%] των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τον Μηχανισμό Στήριξης.

www.ethnos.gr

1 σχόλιο:

  1. ME EPISTROFH DRAXMH (SUNEPOS ANAKTHSH TOU ELEGXOU THS OIKONOMIAS) EXOUME THN DUNATOTHTA NA ANAKAMPSOUME POLU GRHGOROTERA APO OTI ME TON EURO . KALUTERA ELEU8EROI KAI ANEKSARTHTOI ME PROOPTIKES STADIAKHS ANAKAMPSHS PARA SKLAVOMENOI KAI EKSA8LEIWMENOI GIA MIA ZWH ME TO AKRIVO EURO.

    ΑπάντησηΔιαγραφή