Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Τρισέ: Εφαρμόστε απαρέγκλιτα το μεσοπρόθεσμο

Σε συνέντευξη στη Suddeutsche Zeitung ο επικεφαλής της ΕΚΤ ζητά μεγαλύτερο έλεγχο της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν - Κλοντ Τρισέ, παραχώρησε συνέντευξη στη Süddeutsche Zeitung, η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας με τον τίτλο «Αυτόματα, γρήγορα και όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται» και τον υπότιτλο «Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Τρισέ, ζητάει...
μεγαλύτερο έλεγχο της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής».

Ο γάλλος τραπεζίτης σημειώνει ότι το κλειδί της επιτυχίας του πακέτου διάσωσης που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα είναι η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής σε επίπεδο δημοσιονομικών και σε επίπεδο δομών. «Αυτό είναι το Α και το Ω. Αποφασιστικής σημασίας είναι, επίσης, ο στενός έλεγχος της εφαρμογής αυτής, καθώς και μία ευρεία τεχνική υποστήριξη από πλευράς Κομισιόν, ΔΝΤ και ευρωπαϊκών κρατών-μελών» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις προειδοποιήσεις της ΕΚΤ ότι δεν κάνει δεκτούς τους ελληνικούς τίτλους ως εγγύηση δανεισμού των τραπεζών σε περίπτωση «πιστωτικού επεισοδίου» ο ίδιος υπεραμύνεται της στάσης του σημειώνοντας ότι εισακούστηκαν οι συστάσεις τους προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

«
Δηλώναμε συνέχεια δημοσίως και με πολύ σαφή τρόπο ότι συμβουλεύουμε τις κυβερνήσεις να αποφύγουν τρία πράγματα: Τον εξαναγκασμό επί του ιδιωτικού τομέα, το πιστωτικό γεγονός και μία - έστω και μερική - στάση πληρωμών. Όσον αφορά τα δύο πρώτα σημεία, μπορώ να πω ότι οι κυβερνήσεις ακολούθησαν τη συμβουλή μας. Σε ό, τι αφορά το τρίτο σημείο, θα πρέπει να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις»
δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα.

Επισημαίνει ακόμα τον αποφασιστικής σημασίας ρόλο της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών καθώς και την ευελιξία του ευρωπαϊκού μηχανισμού EFSF. Τέλος εξαίρει τη συμβολή του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Χελμου Κολ στη συγκρότηση της ευρωζώνης τονίζοντας ότι το κοινό νόμισμα «υπήρξε τα τελευταία δώδεκα χρόνια αδιαμφισβήτητα μία αξιοσημείωτη επιτυχία» και ότι το η σταθερότητα του δεν τίθεται εν αμφιβόλω παρά τα επιμέρους προβλήματα δημοσιονομικής πολιτικής που διαπιστώνονται σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου