Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Η αλήθεια για τους τοκογλύφους


ΠΑΝΟΣ ΑΜΥΡΑΣ
Aργά κατάλαβαν στην κυβέρνηση ότι τα επιτόκια που προωθεί η Γαλλία για το νέο δάνειο της χώρας μας είναι τοκογλυφικά. Εδώ και αρκετές εβδομάδες ήταν γνωστό ότι η πρόταση Σαρκοζί για τη μετακύλιση του δημόσιου χρέους κατά 30 χρόνια συνοδεύεται από «ληστρικά» επιτόκια, της τάξης του 8%, που μπορεί να είναι... ανεκτά για έναν κάτοχο πιστωτικής κάρτας αλλά όχι και για ένα μέλος της ευρωζώνης. Πολύ απλά, τέτοια επιτόκια η Ελλάδα δεν μπορεί να τα πληρώσει.

Όμως από την στθγμή που ο νέος υπουργός Οικονομικών, έστω και με καθυστέρηση, εμφανίζεται σκληρός στις διαπραγματεύσεις του με την Τρόικα, διαμηνύοντας ότι «δεν θα αυτοπυροβοληθούμε», έχει μία καλή ευκαιρία να αποδείξει ότι πράγματι μπορεί να θέτει κόκκινες γραμμές στις σχέσεις της χώρας μας με τους πιστωτές της.
Η ευκαιρία αυτή σχετίζεται με τις αποκρατικοποιήσεις, που προωθούνται με διαδικασίες- εξπρές και σε εξευτελιστικές τιμές. Τρανό παράδειγμα η περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Τον Ιούλιο του 2007 το Δημόσιο διέθεσε το 20% των μετοχών του Ταμιευτηρίου στα 18,2 ευρώ. Τώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει να πουλήσει το σύνολο της κρατικής συμμετοχής (περίπου 34%) στο Τ.Τ, όταν η μετοχή του Ταμιευτηρίου δεν ξεπερνά τα 3 ευρώ! Η κυβέρνηση ξέχασε γρήγορα τις προεκλογικές της κορόνες για την ανάγκη ενός ισχυρού κρατικού πυλώνα στις τράπεζες και δίνει σε τιμές «όσο όσο» έναν πιστωτικό οργανισμό που έχει καθοριστικό ρόλο στη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος.
Το ίδιο συνέβη με τον ΟΤΕ. Το 2008 η κυβέρνηση της Ν.Δ. πούλησε το 25% του ΟΤΕ με τη μετοχή να διαμορφώνεται στα 22-24 ευρώ και την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (που ως αντιπολίτευση μιλούσε για μεγάλο ξεπούλημα) διέθεσε το 10% του Οργανισμού σε τιμή κάτω από 8 ευρώ.

ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ότι οι αποκρατικοποιήσεις-εξπρές εξυπηρετούν περισσότερο τα συμφέροντα των δανειστών παρά της εθνικής μας οικονομίας. Η κυβέρνηση καταφεύγει σε ιδιωτικοποιήσεις εισπρακτικού τύπου χωρίς αναπτυξιακό χαρακτήρα. Εφόσον δηλώνει ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε τοκογλυφικά επιτόκια, τότε ας αποκρούσει και τις τοκογλυφικές πρακτικές. Οι αποκρατικοποιήσεις είναι επιτυχημένες εάν έχουν αναπτυξιακή λογική. Σε αντίθετη περίπτωση, θα μοιάζουν με την αύξηση των φόρων, που αντί να μεγαλώνουν τα έσοδα, τελικώς διευρύνουν τη «μαύρη τρύπα» του Προϋπολογισμού. 
exomatiakaivlepo.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου