Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Κίνημα ...«δεν εισπράττω» στις Εφορίες



Στην έκθεση αναφέρονται φαινόμενα ατιμωρησίας επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι κυρίως σε περιπτώσεις οικονομικών εγκλημάτων «ξεφεύγουν μέσω της μεθοδευμένης παραγραφής των αδικημάτων»
Ελλείψεις και προβλήματα στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, που οδηγούν στην απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από τα έσοδα του κράτους, καταγράφει στην ετήσια έκθεσή του ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζής, την οποία παρέδωσε χθες στον πρωθυπουργό.
Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ...
καλείται να αυξήσει τα έσοδα από την άμεση φορολογία, σύμφωνα με την έκθεση του κ. Ρακιντζή, οι Εφορίες δείχνουν "αδύναμες" να εισπράξουν ακόμα και τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων!
Στην έκθεση του κ. Ρακιντζή επισημαίνεται ότι από το 1995 δεν έχουν εισπραχθεί τα τέλη κυκλοφορίας 114.625 αυτοκινήτων, που οδηγούν σε απώλειες 19,738 εκατομμυρίων ευρώ μαζί με τα ανείσπρακτα πρόστιμα για τους παραβάτες.
Σε αρκετές Εφορίες έχει διαπιστωθεί αμέλεια στην είσπραξη χρεών προς το Δημόσιο και αναφέρονται 16 ΔΟΥ στις οποίες εκκρεμούν από 17 έως 145 κατάλογοι με βεβαιωμένα χρέη.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν Εφορίες οι οποίες δεν έχουν διενεργήσει καθόλου φορολογικούς ελέγχους για το έτος 2009, ενώ εκκρεμούν σε αρκετές ΔΟΥ εκκαθαρίσεις 18.119 δηλώσεων παλαιότερων ετών, όπως για παράδειγμα 1.100 δηλώσεις στην Δ' ΔΟΥ Πειραιά, 4.442 δηλώσεις στη ΔΟΥ Κορυδαλλού, 1.900 δηλώσεις στην Α' ΔΟΥ Ηρακλείου Κρήτης, 1.050 στην Α' ΔΟΥ Λάρισας και 500 στη ΔΟΥ Ψυχικού.
Αλλά και το περίφημο "Ειδικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας", που αποτελεί μέρος των μέτρων που ανακοινώνονται στο πλαίσιο του μνημονίου, δεν αποτελεί από τα πρώτα μελήματα των Εφοριών.
Σε πολλές Εφορίες εκκρεμεί ακόμα και η επεξεργασία 7.165 δηλώσεων ΕΤΑΚ, με πρώτη τη ΔΟΥ Α' Ηρακλείου Κρήτης με 1.709 υποθέσεις και ακολουθούν η Ζ' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης με 815 και η ΔΟΥ Αχαρνών με 470 ανεξέλεγκτες δηλώσεις.
Στα συρτάρια των Εφοριών εκκρεμούν προς διερεύνηση εκατοντάδες υποθέσεις, ενώ παράλληλα ο γενικός επιθεωρητής στην έκθεσή του κάνει λόγο για την ανάγκη να πραγματοποιηθούν άμεσοι έλεγχοι των δελτίων πληροφοριών (ΔΑΠ) που συσσωρεύονται στις ΔΟΥ, προς αποτροπή ή ανακάλυψη έκδοσης εικονικών τιμολογίων και παράνομη επιστροφή ΦΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Ρακιντζή εκκρεμούν χιλιάδες υποθέσεις έλεγχου ΔΑΠ στις Εφορίες της χώρας
Επίσης το ποσοστό των βεβαιωθέντων εσόδων που δεν έχουν εισπραχθεί ανά ΔΟΥ κρίνεται από τον γενικό επιθεωρητή αδικαιολόγητα υψηλό, με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια εκατομμυρίων ευρώ. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι ΔΟΥ ΙΣΤ' Αθηνών (88,85%), Χρυσούπολης (94%), Πύργου (75,95%) και η Β' Λάρισας (91,50%).

ΔΕΝ ΗΛΕΓΞΑΝ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ
"Λευκή απεργία" σε 17 Εφορίες
Υπολειτουργούν οι εφορίες την ώρα που η τρόικα πιέζει για καλύτερες επιδόσεις στην πάταξη της φοροδιαφυγής και η "τρύπα" στα έσοδα μεγαλώνει μήνα με τον μήνα. Από τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τις επιδόσεις των Δ.Ο.Υ., στο πρώτο πεντάμηνο του έτους προκύπτει ότι οι εφοριακοί κάνουν... λευκή απεργία, καθώς στα συρτάρια... λιμνάζουν πάνω από 208.000 φορολογικές υποθέσεις.
Πιο συγκεκριμένα, από τις 302.722 υποθέσεις φοροπαραβάσεων που εντοπίστηκαν από διασταυρώσεις και ελέγχους και εστάλησαν από την αρχή της χρονιάς για έλεγχο στις Δ.Ο.Υ. όλης της χώρας μέχρι σήμερα, έκλεισαν οι 94.642.
Δηλαδή, τρεις στις δέκα (ποσοστό 31,26%). Από τις υποθέσεις που έκλεισαν βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 308,75 εκατ. ευρώ ή 3.262 ευρώ κατά μέσο όρο ανά υπόθεση.
Αν και η εικόνα αυτή είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, δεν λείπουν τα προβλήματα, καθώς υπάρχουν 17 εφορίες οι οποίες δεν μπήκαν καν στον κόπο να ελέγξουν ούτε μία από τις υποθέσεις που τους ανατέθηκαν. Πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που εντοπίστηκαν από διασταυρώσεις να έχουν "ξεχάσει" να υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ, φορολογίας εισοδήματος ή συγκεντρωτικές καταστάσεις, να έχουν κρύψει από την εφορία εισοδήματα (από ενοίκια, επιχειρηματική αμοιβή), να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και ταυτόχρονα ακίνητα μεγάλης αξίας, να μην έχουν δηλώσει ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησαν.
Ανοικτές υποθέσεις
Οι εφορίες, στις οποίες υπάγονται μεγάλες επιχειρήσεις, όπως οι ΦΑΕΕ και η ΦΑΒΕ, καταγράφουν ποσοστά κάτω από το 38%. Πιο συγκεκριμένα στη μεγαλύτερη εφορία της χώρας, τη ΦΑΕΕ Αθηνών, έχει γίνει έλεγχος και έχει κλείσει το 23,76% των υποθέσεων. Από τις 4.197 υποθέσεις που ανατέθηκαν στη συγκεκριμένη εφορία στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έκλεισαν οι 997 υποθέσεις και βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 64 εκατ. ευρώ. Η ΦΑΒΕ Αθηνών ολοκλήρωσε τον έλεγχο στο 37,96% των υποθέσεων.
Στα χέρια του πρωθυπουργού η έκθεση
Πρωταθλητές στην κακοδιαχείριση ΟΤΑ, πολεοδομίες, νοσοκομεία
Την απαίτηση των πολιτών να γίνουν μεγάλες αλλαγές στην Δημόσια Διοίκηση που αποτελεί τον "μεγάλο ασθενή" επισήμανε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Ο κ. Λ. Ρακιντζής, ο οποίος παρέδωσε στον κ. Παπανδρέου την έκθεση πεπραγμένων για το 2010, επισήμανε καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Στην έκθεση αναφέρονται φαινόμενα ατιμωρησίας επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι κυρίως σε περιπτώσεις οικονομικών εγκλημάτων "ξεφεύγουν μέσω της μεθοδευμένης παραγραφής των αδικημάτων".Καταγράφεται ότι εξετάστηκαν 5.636 υποθέσεις κατά το 2010. Απ' αυτές οι 1.437 υποθέσεις (αυξημένες κατά 46,4% σε σχέση με το 2009), αντιμετωπίσθηκαν από τον ίδιο τον Γενικό Επιθεωρητή.
Οι φορείς που καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στην κακοδιαχείριση είναι οι ΟΤΑ, οι πολεοδομίες, τα νοσοκομεία, αλλά και 10.000 φορείς οι οποίοι διαχειρίζονται κρατικά κληροδοτήματα και δεν αποδίδουν ισολογισμούς και απολογισμούς για τα πεπραγμένα τους.Στην κορυφή των φορέων όπου καταγράφηκαν υποθέσεις προς διερεύνηση είναι οι δημόσιες υπηρεσίες (23,3% των υποθέσεων), ακολουθούν οι ΟΤΑ (19,1%), οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις (16%) και ΝΠΙΔ (7,7%). Στις υποθέσεις που εμπλέκονται δημόσιοι λειτουργοί παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα 328 περιπτώσεις ενώ 29 υπάλληλοι τέθηκαν σε αργία.
Το 34,8 % των περιπτώσεων αφορούσαν οικονομική διαχείριση δημόσιων φορέων και υπηρεσιών, το 13,8% την εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας, το 9,8% ζητήματα υγείας και το 7,9% των υποθέσεων περιβαλλοντικά θέματα.
Διώξεις
Διώχτηκαν ποινικά 433 δημόσιοι λειτουργοί εκ των οποίων 142 δημόσιοι υπάλληλοι, 63 δήμαρχοι, 62 δημοτικοί υπάλληλοι, 48 αστυνομικοί και 30 αντιδήμαρχοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση του κ. Ρακιντζή, από τους 56 υπαλλήλους που δεν κατέθεσαν στοιχεία οικονομικής κατάστασης τα οποία ελέγχει ο Γενικός Επιθεωρητής, οι 27 ήταν υπάλληλοι των ελεγκτικών σωμάτων.
ΟΙ "ΠΡΩΤΙΕΣ"
  • Παύση έξι 6 μηνών με πλήρη στέρηση των αποδοχών επιβλήθηκε σε υπάλληλο Δήμου, η οποία παραπέμφθηκε για το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος αφού έλειπαν από το ταμείο που διαχειριζόταν 18 εκ. ευρώ
  • Kαμία ποινή δεν επιβλήθηκε σε δημοτικό υπάλληλο, αν και παραπέμφθηκε για την ύπαρξη ελλείμματος 59,2 εκ. ευρώ.
  • Προσωρινή παύση έξι μηνών με στέρηση αποδοχών επιβλήθηκε σε εκπαιδευτικό στου οποίου τον υπολογιστή εντοπίστηκαν 3.000 φωτογραφίες και 100 βίντεο παιδικής πορνογραφίας
  • Δεν επιβλήθηκε καμία ποινή σε υπάλληλο Πολεοδομίας, ο οποίος ζήτησε να λάβει το χρηματικό ποσό των 6.000 € από εργολάβο και να μην προβεί στη σύνταξη αυτοψίας για την ανέγερση κτιρίου όπου θα προβλέπονταν σημαντικά πρόστιμα.
  • Δεν επιβλήθηκε ποινή σε υπάλληλο Δήμου, ελεγκτή εσόδων-εξόδων που παραπέμφθηκε για έλλειμμα 59.200.000 ευρώ στη διαχείριση του Γραφείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε εφορία.
Νίκος Β. Τσίτσας - Κ. Τσαχάκης
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου