Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Συναγερμός για την κρίση του χρέους



Ρομπάι, Γιούνκερ και Τρισέ θα πάρουν μέρος μαζί με τους Μπαρόζο και Ρεν στη σύσκεψη που θα προηγηθεί του Eurogroup
Στις βασικές παραμέτρους του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα καλείται να καταλήξει σήμερα το Eurogroup, υπό τη σκιά της κακοφωνίας σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών στην ευρωπαϊκή αρωγή.
Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι λίγες ώρες πριν από το Eurogroup ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπάι, συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη...
με τη συμμετοχή του προέδρου της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και του επιτρόπου Οικονομίας Ολι Ρεν.
Στόχος της συνάντησης είναι να διαμορφωθεί συναίνεση μεταξύ των κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων εν όψει της συνεδρίασης των 17 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής στις ευρωπαϊκές τράπεζες στις 15 Ιουλίου. O Ντιρκ Μπάκερ, εκπρόσωπος του κ. Ρομπάι, δήλωσε ότι η συνάντηση, υπό τη μορφή γεύματος εργασίας, αποβλέπει στον "συντονισμό των θέσεων" και επέμεινε ότι "δεν πρόκειται για συνεδρίαση κρίσης". Ωστόσο, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές εκτός από την Ελλάδα θα εξεταστούν οι αυξανόμενες ανησυχίες για τις πιέσεις των αγορών προς την Ιταλία, καθώς και οι κίνδυνοι διάδοσης της κρίσης στις περιφέρειες της Ευρωζώνης. Σε αυτές τις διαβουλεύσεις, βασικό σημείο τριβής είναι η απροθυμία των τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων για την ανταλλαγή ομολόγων στη λύση της "εθελοντικής βάσης" που προωθείται.
"Αγκάθι" είναι, επίσης, η εκβιαστική στάση των Οίκων Αξιολόγησης, που προεξοφλούν ότι οι γαλλογερμανικές προτάσεις θα προκαλέσουν πιστωτικό γεγονός και επιλεκτική χρεοκοπία. Το σκηνικό απόλυτου θολού τοπίου συμπληρώνεται με τις θέσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας, οι οποίες επιμένουν στην ανάγκη παροχής εγγυήσεων ως προϋπόθεση για τη χορήγηση νέας βοήθειας προς τη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το διαφαινόμενο αδιέξοδο οδηγεί τους κοινοτικούς ιθύνοντες να επανεξετάζουν τη λύση της αγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, με δάνεια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Σε αυτές τις πολύ δύσκολες συζητήσεις ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος θα επιχειρήσει να πείσει τους ομολόγους του για την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν τάχιστα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Στο τραπέζι θα τεθεί, επίσης, η υλοποίηση της δέσμευσης των εταίρων για ταχύτερη αποδέσμευση των κοινοτικών κονδυλίων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας "Handelsblatt", η δυστοκία προσέλκυσης ενδιαφέροντος από τους ιδιώτες αναμένεται να οδηγήσει σε μικρότερη, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, συμμετοχή τους στο νέο πακέτο για την Ελλάδα. Αποτέλεσμα θα είναι, όπως υποστηρίζει η ίδια εφημερίδα, η τελική συμμετοχή τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων να διαμορφωθεί στα 15 δισ. ευρώ από τα 30 δισ. που ήταν ο αρχικός στόχος, ενώ το πακέτο θα ανέλθει στα 110 δισ. ευρώ. Η αρωγή αυτή θα καλύπτει τις δανειακές ανάγκες έως το τέλος του 2014 και υπολογίζεται να αντληθούν επιπλέον 30 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις. Τα εναπομείναντα 65 δισ. θα κληθούν να καλύψουν από κοινού το ΔΝΤ και οι χώρες της Ευρωζώνης.
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου