Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Πολιτικές εξελίξεις φέρνει η σύνοδος κορυφής της ΕΕ


Πολιτικές εξελίξεις φέρνει η σύνοδος κορυφής της ΕΕ
Καθοριστική για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα στο αμέσως προσεχές διάστημα θα είναι η έκβαση της συνόδου κορυφής της ΕΕ, όπου με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα κριθεί η διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους, με ό,τι αυτό σημαίνει σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Οι κόκκινες γραμμές και η σημασία τους
Με το τοπίο να παραμένει θολό, το στενό επιτελείο συνεργατών του Πρωθυπουργού και ο κ. Παπανδρέου είχαν μία σύσκεψη το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βουλή, όπου μεταξύ όλων των άλλων εξετάστηκαν και οι εναλλακτικοί τρόποι αντίδρασης... στα ενδεχόμενα αποτελέσματα της συνόδου.

Η τακτική αυτή αποτέλεσε ένδειξη για την αναζήτηση των κινήσεων της επόμενης ημέρας από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από την επομένη της συνόδου σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι έτοιμα τα σενάρια, ενώ παράλληλα οι «κόκκινες γραμμές» που έχουν τεθεί και ειδικότερα εκείνη που περιγράφεται με τη φράση περί μη περαιτέρω επιβάρυνσης των πολιτών, ερμηνεύεται ως κριτήριο για το τι μέλλει γενέσθαι πρωτίστως στο εσωτερικό της χώρας.

Τα καλά και τα κακά σενάρια
Στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου αποφεύγουν να κάνουν τις τελευταίες ημέρες οποιοδήποτε σχόλιο, όμως καθιστούν σαφές πως έστω και ένας υπαινιγμός για νέα μέτρα οιουδήποτε χαρακτήρα, δεν είναι πολιτικά διαχειρίσιμος. Κάτι τέτοιο κατά πολλούς θα σήμαινε έως και ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να συρθεί κακήν κακώς σε εκλογές, τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί και τις οποίες απέρριψε στην πρόσφατη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο κ. Παπανδρέου.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προετοιμάζεται ακόμη και για ένα καλό σενάριο ευρωπαϊκής απόφασης, το οποίο θα καταστήσει εφικτή την διαχείριση του χρέους, αλλά την ίδια στιγμή θα κάνει πιεστική και την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου χωρίς αποκλίσεις και αστοχίες.

Νέα πρό(σ)κληση προς Σαμαρά
Σε μία τέτοια περίπτωση, στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου αφήνουν να εννοηθεί ότι οι κινήσεις θα αποκτήσουν και πολιτικό περίβλημα και θα στραφούν στο εσωτερικό. Ο χρόνος των εκλογών πιθανότατα θα απομακρυνθεί, όμως η κυβέρνηση θα στραφεί στη ΝΔ, με διπλό στόχο. Κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει μία νέα προσπάθεια προσέγγισης με τη ΝΔ και εν γένει με την αντιπολίτευση, ειδικώς αν οι όροι του παιχνιδιού έχουν αλλάξει.

Με βάση αυτά, και αναλόγως της στάσης που θα τηρήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση θα οργανώσει και τις περαιτέρω κινήσεις της. Ειδικώς αν και εφόσον η σύνοδος επιφέρει μία λύση εντός των πλαισίων που θα επιθυμούσε η κυβέρνηση, η επίθεση κατά του κ. Σαμαρά θεωρείται από τους περισσότερους δεδομένη και επιβεβλημένη, έστω και για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.

Αμεση εκδήλωση των προθέσεων
Παρά ταύτα, τίποτε από όλα αυτά δεν είναι αυτή τη στιγμή μορφοποιημένο, καθώς εκκρεμεί το σημαντικότερο: η διαμόρφωση των συνθηκών, οι οποίες θα καθορίσουν την επόμενη ημέρα για τη χώρα. Με βάση αυτά και αναλόγως των δεδομένων που θα σχηματοποιηθούν στην σύνοδο κορυφής, οι προθέσεις του κ. Παπανδρέου αναμένεται να εκδηλωθούν σε πρώτο χρόνο, και πιθανότατα ήδη από τη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει ο Πρωθυπουργός μετά τη λήξη των εργασιών της σύνοδου και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της. 
 
www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου