Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Βαρέα επαγγέλματα: ποιοι κόβονται και ποιοι εντάσσονται


Toυλάχιστον 120.000 εργαζόμενοι αναμένεται να δουν την έξοδο από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, σύμφωνα με τον προτεινόμενο κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Ο αριθμός όσων υπάγονται σε αυτά αναμένεται να διαμορφωθεί σε 400.000-420.000. Σήμερα στα βαρέα είναι ασφαλισμένοι 538.234 (394.817 άνδρες και 143.417 γυναίκες). Η μεγαλύτερη κατηγορία εργαζομένων που θα βρεθούν εκτός λίστας είναι οι 60.000 διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται... στη βαριά βιομηχανία, τη χημική και τη φαρμακοβιομηχανία. Στελέχη του υπουργείου Εργασίας διαβεβαιώνουν, πάντως, ότι δεν υπάρχει δέσμευση απέναντι στην τρόικα για συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων που πρέπει να περιλαμβάνει η λίστα, και η τελική ρύθμιση θα γίνει με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια.
Ωστόσο, η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων περιέχει «σημαντικές αδικίες και αυθαιρεσίες», δηλώνει αντίθετη σε κάθε περικοπή και ανατροπή της που δεν βασίζεται σε ιατρικά επιστημονικά δεδομένα και ζητά από την κυβέρνηση «να σταματήσει να αυθαιρετεί». Διαψεύδει επίσης την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και υπογραμμίζει πως στο Μνημόνιο προβλέπεται ότι η λίστα των συγκεκριμένων επαγγελμάτων θα καλύπτει μόλις το 10% του εργατικού δυναμικού.
Αλλες κατηγορίες εργαζομένων που βλέπουν την πόρτα της εξόδου είναι οι πλανόδιοι πωλητές, οι οικιακοί βοηθοί, οι εργαζόµενοι στον χώρο του µόντελινγκ, εκφωνητές ραδιοφώνου, κοµµωτές και ορισμένες ειδικότητες του τουρισµού και επισιτισµού όπως οι σερβιτόροι.
Σύμφωνα με τις προτάσεις, εξαιρούνται εργαζόμενοι στην παραγωγή φωταερίου, ραδιοτηλεγραφητές, τηλετυπιστές και επιστάτες εργοστασίων, λεμβούχοι, απασχολούμενοι στα χαμάμ, στην ιχθυαγορά, στην κρεαταγορά, στα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, ταμίες σούπερ μάρκετ, βοηθοί οδηγών στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, φορτοεκφορτωτές, εργαζόμενοι σε σταθμούς αναπαραγωγής ζώων (σπερματολήπτες), σε πλυντήρια, γκαράζ, φωταέριο, γεμιστές βυτιοφόρων, θερμαστές, φορτοεκφορτωτές, μανουβραδόροι, ανελκυστές, αμαξοκαραγωγείς, τσαγκάρηδες, λαντζέρηδες, δασεργάτες, αρβυλεργάτες, εμφανιστές και τυπωτές φιλμ. Πρόκειται για ειδικότητες, οι περισσότερες των οποίων έχουν παύσει να υφίστανται εδώ και χρόνια.
Παράλληλα υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων που εντάσσονται στη λίστα, όπως οι αγρεργάτες και οι αλιεργάτες, και το νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων. Επίσης, επιστήμονες και τεχνικοί που απασχολούνται σε χώρους βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας όπως οι εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία, σε βιολογικούς καθαρισμούς, σε τμήματα ποιοτικού ελέγχου, διασφάλισης ποιότητας ή έρευνας και ανάπτυξης, οι μηχανοδηγοί του Μετρό και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα.
Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η προτεινόμενη λίστα δεν είναι η οριστική. «Θα υπάρξει εξαντλητικός διάλογος με όλους τους φορείς. Το υπουργείο είναι ανοιχτό σε προτάσεις».

Κριτήρια αξιολόγησης. Η διαρκής επιτροπή έχει εισηγηθεί συγκεκριμένα κριτήρια μετά τα οποία θα γίνεται στο εξής, κάθε τρία χρόνια, η αξιολόγηση. Τα κριτήρια αφορούν τη νοσηρότητα, τη θνησιμότητα ή το προσδόκιμο ζωής που συνοδεύουν ορισμένα επαγγέλματα. Τα κριτήρια βαρύτητας και ανθυγιεινότητας είναι τα κυλιόμενα ωράρια, κυρίως τα νυχτερινά, η έκθεση σε καρκινογόνους και βιολογικούς παράγοντες, η εργασία σε ύψη ή σε μεγάλα βάθη, η εργασία στο ύπαιθρο και η έκθεση σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης, εκτιμήσεις επαγγελματικού κινδύνου επιδημιολογικά στοιχεία επαγγελματικών νοσημάτων, εργατικών ατυχημάτων, το εργασιακό άγχος, ως απότοκο της εντατικοποίησης της εργασίας, η διεθνής βιβλιογραφία και στοχαστικές (πιθανολογικές) προσεγγίσεις και εμπειρικά δεδομένα.
Η νέα λίστα θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.\
 
www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου