Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Το Μακεδονικό ζήτημα και οι ελπίδες για λύση


Γράφει ο Χρήστος Κων. Χολέβας, χειρούργος οδοντίατρος, υποψήφιος διδάκτορας Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ
Η περιοχή της Μακεδονίας για πολλούς αιώνες αποτελούσε το επίκεντρο διεκδικήσεων από τα βαλκανικά κράτη. Το Μακεδονικό ζήτημα, που καίει τους Έλληνες εδώ και δεκαετίες, όπως και όλα τα εθνικά θέματα της πατρίδας μας, θέλει ιδιαίτερη προσοχή...
στους χειρισμούς του. Είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο ζήτημα, που κρύβει όχι μόνο αλυτρωτικές ιδεολογίες αλλά και ψυχροπολεμικές σκοπιμότητες. Ας μην ξεχνάμε πως οι εσωτερικές και οι εξωτερικές δυνάμεις που δρούσαν και δρουν στα Βαλκάνια παίζουν ακόμα τον ρόλο τους στη διατήρηση του προβλήματος και δυσχεραίνουν τις όποιες προσπάθειες για την επίλυσή του.
Η χώρα μας δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα των Σκοπίων να αυτοαποκαλούνται Μακεδονία για τον προσδιορισμό τους και ούτε αποδέχεται τα ψευδή επιστημονικά τεκμήριά τους για να δικαιολογήσουν την ιστορική τους ύπαρξη ως μακεδονικό έθνος. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι πολιτικοί και οι ιστορικοί των Σκοπίων έχουν αντιδράσει και προσπαθούν να αντικρούσουν την ελληνική πλευρά με ακραίες εθνικιστικές θέσεις. Οι Σκοπιανοί αισθάνονται πως απειλούνται από την Ελλάδα, αλλά με τις ανεκδιήγητες διεκδικήσεις τους και την αυθαίρετη υιοθέτηση του ονόματος Μακεδονία δεν παύουν να μας προσβάλλουν διαρκώς.

Το ερώτημα είναι, τι κάνει η ελληνική πλευρά για να υποστηρίξει τα δικά της συμφέροντα και πώς αποκρούει τα επιχειρήματα των Σκοπίων;
Για να γίνουν δεκτά τα Σκόπια στην ΕΕ οφείλουν να συμμορφωθούν με ορισμένους κανόνες και να μην προσβάλουν τα παλιότερα κράτη-μέλη της Ευρώπης, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Ελλάδα. Στο παρελθόν η Μεγάλη Βρετανία δεν έγινε αρχικά δεκτή στην ΕΕ με το όνομα αυτό, διότι αντέδρασε η Γαλλία, καθώς έχει επαρχία που ονομάζεται Βρετάνη. Τελικώς έγινε δεκτή στην ΕΕ με το όνομα Ηνωμένο Βασίλειο. Παρομοίως δεν υπάρχει λόγος η χώρα μας, η οποία έχει περιφέρεια που ονομάζεται Μακεδονία, να δεχθεί να ονομάζονται τα Σκόπια “Δημοκρατία της Μακεδονίας” ή χειρότερα μόνο “Μακεδονία”, όπως αισιοδοξούν οι Σκοπιανοί.
Υπάρχουν διάφορες ονομασίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για το κράτος των γειτόνων μας. Με ποιο σκεπτικό απορρίπτουν το όνομα “Σκόπια”-“Skopje” ή “Δημοκρατία των Σκοπίων”, αφού έτσι ονομάζεται και η πρωτεύουσά τους; Μία ακόμα πρόταση θα ήταν να υιοθετηθεί ως συνταγματική ονομασία το “Vardarska” – “Δημοκρατία του Βαρδάρη”, ακριβώς όπως λεγόταν η περιοχή μέχρι και το 1945. Μπορούν επίσης να επιλέξουν ένα όνομα σλαβικής προέλευσης. Η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει τόσες πολλές εναλλακτικές επιλογές και πρέπει να κατανοήσει πως δεν δικαιούται να διαλέξει τη λέξη “Μακεδονία”, από τη στιγμή που αυτό καταπατά τα ελληνικά συμφέροντα. Ήδη 340 καθηγητές διεθνών πανεπιστημίων, με επιστολή τους στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ομπάμα, υποστήριξαν τις ελληνικές θέσεις και του ζήτησαν να ανακαλέσει την απόφαση του τέως πρόεδρου Μπους, ο οποίος, την επομένη της δεύτερης εκλογής του, αποκάλεσε τα Σκόπια “Δημοκρατία της Μακεδονίας”.
Μια θετική πρόσφατη εξέλιξη είναι πως ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, κατά τη διάρκεια 40λεπτης συνάντησης που είχε με αντιπροσωπεία της Παμμακεδονικής στο Μανχάταν, αναγνώρισε δημοσίως ότι οι Σκοπιανοί είναι Σλάβοι. Τόνισε ότι: “έκαναν τεράστιο λάθος στην προσπάθειά τους για αρχαιοποίηση της κοινωνίας τους και χρησιμοποίηση των αρχαίων ελληνικών μακεδονικών συμβόλων”, κάτι που δικαιώνει την ελληνική πλευρά και ανοίγει τον δρόμο για μια σωστή διευθέτηση του προβλήματος. Ενόψει της εκκρεμούς δικαστικής διαμάχης μας με τα Σκόπια, αυτό ενισχύει τη μακρά ελληνική επιχειρηματολογία και επιβεβαιώνει τις χρόνιες θέσεις μας. Να θυμίσουμε, πως η ακροαματική διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης επί της καταγγελίας της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας έχει ολοκληρωθεί πρόσφατα και η οριστική απόφαση θα βγει το ερχόμενο φθινόπωρο. Η Ελλάδα κατηγορείται πως έχει παραβιάσει την ενδιάμεση συμφωνία των δύο χωρών, εμποδίζοντας την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ το 2008, κάτι που δεν ισχύει, αφού σύμφωνα με το άρθρο 11 η χώρα μας έχει δικαίωμα άσκησης βέτο αν το όνομα που χρησιμοποιούν δεν είναι το FYROM.
Τα Σκόπια προς δικό τους όφελος πρέπει να σταματήσουν την προπαγάνδα τους και τον σφετερισμό του ονόματος της Μακεδονίας. Δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν το όνομα αυτό, όπου και όποτε επιθυμούν. Η Ελλάδα με την πολιτική της μέχρι τώρα έδειξε ότι δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να έρθει σε ρήξη. Ζητούμε όμως να αναζητήσουν άλλο όνομα που να τους αντιπροσωπεύει, σεβόμενοι έτσι και τη δική τους πραγματική ιστορία και πολιτισμό. Το βέβαιο είναι πως η ιστορία μιας χώρας δεν κατασκευάζεται και ούτε βασίζεται σε ψευδή στοιχεία. Το όνομα Μακεδονία είναι ιερό για τον απανταχού ελληνισμό και η ελληνική πολιτεία δεν θα πρέπει να το παραχωρήσει σε κανέναν. Θεωρούμε πως σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να αναγνωρίσουμε το υποτιθέμενο “Μακεδονικό Κράτος” των Σκοπίων και τους σφετερισμούς τους, αλλά αντίθετα οφείλουμε να αγωνιστούμε και να επιμείνουμε στις θέσεις μας.

gdailynews.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου