Κυριακή 17 Ιουλίου 2011
Τα «τεστ αντοχής» των ευρωπαϊκών (και ελληνικών) τραπεζών
Έπειτα από αρκετές παρεμβάσεις, παρουσίαση ελλιπών στοιχείων και πολιτικές κόντρες, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών. Οι γερμανικές και ισπανικές ρυθμιστικές αρχές του τραπεζικού συστήματος ανακοίνωσαν ότι οι τράπεζές τους διαθέτουν...
αρκετά κεφάλαια, ενώ δεν έλειψαν οι κόντρες αναφορικά με το τι αποτελεί «κεφάλαιο»…
Οι τράπεζες που ελέγχθηκαν πέρασαν οριακά το τεστ. Οκτώ απέτυχαν πλήρως. 16 θα πρέπει να δείξουν ότι μπορούν να στηρίξουν τα κεφάλαιά τους.
Από ελληνικής πλευράς απέτυχε η EFG Eurobank Ergasias και η Αγροτική Τράπεζα. Οι άλλες έξι τράπεζες που δεν πέρασαν τη δοκιμασία είναι οι ισπανικές Banco Pastor, Caja de Ahorros del Mediterraneo, CatalunyaCaixa, Banco Grupo Caja3 και η Unnim και τέλος η αυστριακή Oesterreichische Volksbanken AG. Αιτία της αποτυχίας του θεωρείται η ανεπάρκεια σε κεφάλαια για να διατηρήσουν την αναλογία κεφαλαίου Βαθμίδας 1 σε περίπτωση οικονομικής στασιμότητας. Δηλαδή, τη δυνατότητα να διατηρήσουν κεφαλαιακή επάρκεια σε απώλειες της τάξης του 5% σε ορισμένες δοκιμασίες. Για τη δε Αγροτική Τράπεζα, αιτία της αποτυχίας της είναι η έκθεσή της σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ύψους 7,85 δις ευρώ αλλά και σε δάνεια.
Όλες οι γερμανικές, βρετανικές, γαλλικές, ιταλικές και ιρλανδικές τράπεζες πέρασαν το τεστ, με εξαίρεση τη Landesbank Hessen-Thueringen της Γερμανίας, η οποία δεν έδωσε άδεια στην Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών να εκδώσει τα αποτελέσματά της, δημοσιεύοντας από μόνη της τα δικά της.
Οι υπόλοιπες 16 που βρίσκονται κοντά στην αδυναμία στήριξης της Βαθμίδας 1, θα πρέπει να δείξουν ότι μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά πουλώντας από τα δικά την περιουσία τους.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών δήλωσε ότι άλλες 20 τράπεζες θα είχαν αποτύχει στο τεστ, αν το Απρίλιο δεν είχαν συγκεντρώσει κεφάλαια.
Βέβαια, η Ευρωπαϊκή Αρχή δέχτηκε κριτική από τους αναλυτές επειδή στο τεστ δεν συμπεριέλαβε την πιθανότητα ελληνικής χρεοκοπίας, παρά μόνο την πιθανότητα «κουρέματος» της τάξης του 25% για την Ελλάδα και 22,3% για την Πορτογαλία, μεταξύ άλλων. Πέρυσι η Αρχή δέχτηκε πυρά γιατί δεν ήταν σκληρή στα κριτήριά της, δείχνοντας ότι οι τράπεζες θα χρειαζόντουσαν μόνο 3,5 δις σε κεφάλαια. Η Goldman Sachs, με βάση τη δική της μελέτη τον Ιούνιο, ανέμενε να αποτύχουν 15 τράπεζες.
Η μη εμπιστοσύνη των αγορών στο τεστ αντοχής φάνηκε κατ’ αρχάς από τη μη μεταβολή των τιμών των νομισμάτων και συγκεκριμένα της στερλίνας και του δολαρίου, αλλά και από την αύξηση στις τιμές των CDS των τραπεζών.
Σίγουρα, πάντως, δεν άλλαξε κάτι για την ελληνική οικονομία σε πρακτικό επίπεδο, όσο θετικό κι αν φαίνεται ότι το τραπεζικό σύστημα πήγε «καλά». Το αποτέλεσμα που μένει είναι ότι καταβάλλονται τεχνητές προσπάθειες να στηριχθεί το οικονομικό σύστημα σε πανευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Επί της ουσίας, όμως, η πολυαναμενόμενη πολιτική στήριξη από την Ε.Ε. και οι σοβαρές αποφάσεις από την ελληνική κυβέρνηση είναι στοιχεία που λείπουν.
www.defence-point.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου